Yüzakı Dergisinin Eylül 2019 Sayısı Çıktı

Yüzakı dergisinin 175. sayısı çıktı. Yüzakı dergisinin Eylül 2019 sayısı “«Tasavvuf Rûhuyla Mezcolmuş Anadolu Dervişinin Ruhu” kapak başlığıyla yayınlandı.

“«Tasavvuf Rûhuyla Mezcolmuş Anadolu Dervişinin Ruhu” kapak başlığıyla çıkan Yüzakı dergisinin 175. sayısı şu şekilde takdim edildi.

Biz kime benzeriz?

Tabiî ki cedlerimize, öyle değil mi?

Sosyal verâsette işler, genetik ilmindeki gibi otomatik yürümüyor.

Mâzîye bakıyor hayran oluyoruz, fakat istikbâle bakıp mücrim gibi titriyoruz. Çünkü birtakım cürümlerin ceremesini elbette mücrimler çeker.

Hangi cürüm? Mâzîmizi şanlı, ecdâdımızı ihtişamlı yapan değerler silsilesini terk etme suçu elbette. O kıymetli değerleri bırakıp; felsefelerin, cereyanların ortasına attık kendimizi ve şimdi soyguna uğramış bir zavallı yolcu gibi titriyoruz.

ANADOLU DERVİŞİNİN RUHU

Biz kendimize benzemeliyiz. Biz ceddimizi ceddimiz yapan rûha bürünürsek, kendimize benzer ve kendimize geliriz:

Tasavvuf Rûhuyla Mezcolmuş,

Anadolu Dervişinin Rûhu

Çünkü;

“Toplumlar, kütüphânelerin tozlu raflarında kalmış kara kaplı felsefe kitaplarının üzerine abanmış bilgiçlerin rûhuyla selâmete kavuşamaz.

İnsanlığı hakikî saâdet ve selâmete çıkaracak olan, Kur’ân ve Sünnet kültürüyle yoğrulup tasavvufî hikmetlerle kemâle ermiş olan dervişlerin rûhudur.”

İKİ CENAHIN RUHU HER ŞEYDE ZIT

Unutmamalı ki bu iki cenâhın rûhu her şeyde zıt...

Biri edep diyor, diğeri çılgınlık.

Biri hayâ diyor, diğeri küstahlık.

Biri nefsi kontrol et diyor, diğeri nefse özgürlük nâraları atıyor.

Eğitim dünyamız, hangisini esas alacak?

Bizi bize benzemez hâle getiren eğitim dünyası... Bu cürümden ne zaman vazgeçecek? İkbâlimize kara zulmetler çökünce mi?

BİZİ DİRİLTECEK VE YAŞATACAK RUH

Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali Eşmeli; bizi diriltecek ve yaşatacak rûhu tarif etti: Bize elest bezminde üflenen ilâhî ruh ve Hazret-i Peygamber’in kalbine vahyedilen ruh olan Kur’ân-ı Kerim...

Muhterem Osman Nûri Topbaş Hocaefendi; «Anadolu Dervişinin Gönül Dünyası»nı, kitap çapında bir çalışmadan hulâsa ettiği makalesiyle mecmûamızda. «Kur’ânî Tâlimatlar»da da bir başka edep var:

«Tevâzu ve Hiçlik...»

Dosyamızda; aile, kadın-erkek münasebetleri ve tesettür çerçevesinde hayâ ve utanma duy-gusunun yaşadığı zemin kayması ele alınmakta.

Sokakları çirkinleştiren hayâsız akınlar ve arsız cereyanlar nereden esiyor? Neden esiyor?

İnsanımız neden;

“Burnunu göstermekten utanan süt ninelerimiz”e değil de, Sodom Gomore’den Pompei’den kalmış döküntülere benzer oldu?

Zaman; eğitim için yıl başı... Aynı zamanda hicrî sene başı...

Zaman tefekkür, teşhis ve tedavi zamanı...

Baştaki suâle cevap:

Ten elbette rûha benzeyecek. Kimin rûhu olacak o ruh,  ona biz karar vereceğiz!..

Rabbimiz’in üflediği ruh mu?

Şiirler, nükteler, hâtıralar, nasihatler, tarihî iktibaslar ve hattâ tâziyeler, hep o rûha çağırıyor. O rûhu çağırıyor.

Anadolu dervişinin rûhunu...

Ayrıntılı bilgi www.yuzaki.com’da…

İslam ve İhsan

DERVİŞ MÜRŞİDİN RENGİNE BOYANMALI

Derviş Mürşidin Rengine Boyanmalı

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.