Uluslararası Kriz Grubu Arakan Raporunu Açıkladı

Uluslararası Kriz Grubu, Myanmar'ın Arakan eyaletindeki durumu "zehirli karışım" olarak nitelendirdi.

Uluslararası Kriz Grubu'nun, "Myanmar: Arakan Eyaleti Politikaları" başlıklı raporunda, Arakan eyaletinin, devlet ve toplumu karşı karşıya getiren çatışma ortamı, Müslüman azınlığı hedef alan dinler ve topluluklar arası çatışma, aşırı yoksulluk ve az gelişmişlikten oluşan "zehirli bir karışım içerdiği" belirtildi.

Raporda, bu zehirli karışımın, 2012 yılında eyalette patlak veren ve sonrasında devam eden şiddet olaylarına yol açtığı, ülkede siyasi havanın hala gergin olduğu ve 2015 sonunda yapılacak genel seçime hazırlanırken gerilimin artmasının beklendiği kaydedildi.

Arakan'daki mevcut durumun, Myanmar hükümetinin uluslararası destek ve yatırıma en fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemde itibarını ciddi biçimde zedelediği ve ülkede dönüşümün başarısına önemli tehdit oluşturduğu ifade edilen raporda, konuya yönelik herhangi bir siyasi yaklaşımda, sorunun hızlı ve kolay çözülmeyeceğinin farkındalığıyla hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.

Uluslararası Kriz Grubu, Arakan eyaletinin karşı karşıya olduğu sorunların kökenlerinin, yıllardır süren silahlı şiddet, otoriter yönetim ve devlet ile toplumu karşı karşıya getiren çatışma ortamı olduğuna dikkati çekerek bu krizin, eyaletteki tüm toplulukları etkilediğini, sorunun sürdürülebilir ve çok yönlü bir yanıt gerektirdiğini, aksi bir durumun tüm ülkeye yansımaları olabileceğini bildirdi.

Raporda, Arakan eyaletinde, Myanmar'ın diğer etnik azınlıklarının karşılaştığına benzer sorunlar yaşandığı belirtilirken, bunlar, etnik azınlıkların kendi meseleleri üzerinde siyasi açıdan söz sahibi olmaması, ekonomik ötekileştirme, insan hakları ihlalleri, dil ve kültürel ifadeye getirilen kısıtlamalar olarak sıralandı.

MÜSLÜMANLARIN OY HAKLARI ELLERİNDEN ALINIYOR

Myanmar'da başta Rohingyalar olmak üzere Müslüman toplulukların, yıllardır artan bir şekilde sosyal ve siyasi yaşamda ötekileştirildiği ifade edilen raporda, Müslümanların büyük bölümüne tam vatandaşlık verilmediğine ve şu anda parlamentoda Müslümanların oy hakkının kaldırılması yönünde çabaların varlığına işaret edildi, bunların, kışkırtıcı eylemler olabileceği değerlendirmesinde bulunuldu.

Rohingyaların, oylarını, siyasetle kalan son bağları olarak gördüğü, bu haklarının ellerinden alınması durumunda, sivil itaatsizliğin, hatta organize şiddetin ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuldu.

Myanmar hükümeti için, Arakan'da Budistlerin ve Müslüman toplulukların beklenti ve taleplerini karşılamanın büyük bir mücadele alanı olduğu, Arakanlıların endişelerini gidermenin yollarını bulmanın, aynı zamanda temel hak ve özgürlükleri garanti altına almanın elzem olduğu belirtildi.

Radikallik ve nefret söylemiyle mücadelenin önemine de işaret edilen raporda, şiddete karışan kişilerin hızla adalet önüne çıkarılmasının da siyasi istikrara katkı sağlayacağı ve barışçıl çözüm olasılıklarını artıracağı kaydedildi.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.