Size Üç Kişinin Hâlini Anlatayım mı?

Bir meclise giren iki kişi ve dışarıda kalan üçüncüsü... Abdullah Sert Hocaefendi’den, Allah’a sığınmanın, O’ndan hayâ etmenin ve ilim meclisinden yüz çevirmenin neticesini anlatan ibretlik bir hadis.

Ebû Vâkıd el-Leysî -radıyallâhu anh- anlatıyor:

Bir gün mescidde bir grup insanla beraber Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in huzûrunda bulunuyorduk. O esnâda kapıda üç kişi göründü. Biri içeri girmeden gitti. Diğer ikisi ise içeri girip Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in yanına kadar geldiler. İçlerinden birisi, halkada gördüğü bir boşluğa oturdu. Diğeri ise yer kalmadığı için ve kimseyi de rahatsız etmemek düşüncesiyle halkanın hemen arkasına oturuverdi.

Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- sohbetinin bir yerinde şöyle buyurdular:

“Size şu üç kişinin hâlini anlatayım mı? Halkaya oturan birincisi; Allah Teâlâ’ya sığındı. Allah da onu himâyesine aldı.

İkincisine gelince; o kimse Allah’tan hayâ etti, edebe sarıldı. Allah Teâlâ da o kulundan hayâ etti; onu azâbından emin kıldı.

İçeri girmeyen diğerine gelince; o, bu meclisten yüz çevirdi. Allah da ondan yüz çevirdi.” (Buhârî, İlim, 8)

İslam ve İhsan

“SİZE ŞU ÜÇ KİŞİNİN DURUMUNU HABER VEREYİM Mİ?” HADİSİ

“Size Şu Üç Kişinin Durumunu Haber Vereyim mi?” Hadisi

ZİKİR HALKALARI İLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

Zikir Halkaları ile İlgili Ayet ve Hadisler

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle