'Salgına Yakalanan Hastaların Durumlarını Görseler Bırakın Dışarıyı Odalarından Çıkmazlar'

Tekirdağ'da Kovid-19'u yenerek görevlerine dönen yoğun bakım hemşireleri, hastaları sağlıklarına kavuşturmak için mücadelelerini sürdürüyor.

Tekirdağ'da yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) yenen yoğun bakım hemşireleri Çiler Deniz Ocakcı ve Orhan Kuş, hastalıkla mücadelede yaşadıkları zorlu süreci anlattı.

Pandemi ve yoğun bakım servislerinde görev yaparken yakalandıkları salgını atlattıktan sonra göreve dönen hemşireler, Kovid-19 hastalarını sağlıklarına kavuşturmak için mücadelelerini sürdürüyor.

Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesinde görevli 25 yaşındaki hemşire Orhan Kuş, nöbetteyken ateşinin olduğunu fark ettiğini, ardından sağlık durumunun kötüye gittiğini anlattı.

Testi pozitif çıktıktan sonra 17 gün evde tedavi gördüğünü belirten Kuş, "Karantinaya girdikten sonra belirtilerim iyice artmaya başladı. Yorgunluk ve özellikle sırt ağrısı çok oldu. Geçmeyen baş ağrısı oluyordu. Baş ağrısı 17 gün boyunca devam etti. Salgını atlatmama rağmen hala etkileri devam ediyor. Şu an nefes darlığı bile sürüyor." ifadelerini kullandı.

Herkesin sevdiğini düşünerek tedbirleri ihmal etmemesi gerektiğini anlatan Orhan Kuş, şunları kaydetti:

"Ben ailemden uzak olduğum için tedirginlik yaşadım. Salgına yakalandığımda telaş etmesinler diye aileme haber vermedim. Kendim için değil de daha çok ailem için endişelendim. Salgını atlattıktan sonra hemen görevime döndüm. Vatandaşlar evde kaldığı için çok sıkılıyor olabilir ama bizler de bu süreçte çok yorulduk. Üzerimize düşen görevleri yapıyoruz. Herkes üzerine düşeni yaptığı sürece salgından kurtulacağımızı düşünüyorum. İnsanlar salgına yakalanan hastaların durumlarını görseler bırakın dışarıyı, odalarından çıkmazlar."

"Bu hastalığın şakası yok sevdiklerimizi bizden alabiliyor"

Hemşire Çiler Deniz Ocakcı (44) ise 22 yıldır yoğun bakım hemşiresi olarak çalıştığını söyledi.

Bir süre önce yoğun bakımda çalışırken yorgunluk hissettiğini ancak salgına yakalandığını tahmin etmediğini anlatan Ocakcı, "Çalıştığım için sırtım, bacaklarım ağrıyordu. O yüzden ilk başlarda ağrılar normal geldi. Test yaptırınca Kovid-19 olduğumu öğrendim. Diğer arkadaşlarımdan da pozitif olanlar vardı ve diğer arkadaşlarımıza daha fazla iş yükü binmesi bizi çok üzdü." dedi.

Hastalığı süresince şiddetli sırt ve baş ağrısı hissettiğini vurgulayan Ocakcı, tedavi sürecini evinde ilaç alarak ve dinlenerek geçirdiğini ifade etti.

Ocakcı, "Evde hastalığı diğer aile bireylerine bulaştırma endişesi yaşadım. 'Bana bir şey olsun da onlara olmasın' diyordum. Lütfen herkes çok dikkatli olsun, maskesini taksın. Birbirimizi, sevdiğimiz insanları koruyalım. Bu hastalığın şakası yok sevdiklerimizi bizden alabiliyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.