
Ormanlar Ruhumuzu Nasıl Tedavi Ediyor?
Ormanda yürümek ruhumuza neden iyi gelir? Sessizlik, kuş sesleri ve yaprak hışırtıları kaygılarımızı nasıl hafifletir?
2020 yılı verilerine göre dünya üzerinde yaklaşık 280 milyon insan depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklardan muzdarip durumda. Kentleşmenin artışı, karanlığı boğan ışık bombardımanı altında gece gündüz algımızın zarar görmesi, AVM kültürü, ekranlara olan bağımlılık, işlenmiş ve sentetik boyalı gıdaların tüketimi, ana haber bültenlerinden pompalanan korku vb. birçok etken bizi daha depresif ve kaygılı hâle getiriyor.
İnsanlık olarak varlık ile daha sağlıklı ve hakiki bir ilişkiye girmemize yardımcı olacak ve hakikat ile olan asli bağımızı bize hatırlatacak mekânlara ihtiyacımız var.
ORMAN TERAPİSİ: ORMANLAR RUHUMUZU NASIL TEDAVİ EDİYOR?
Birçoğumuz ormanda, ağaçların arasında ya da etrafı açık kır çiçekleriyle bezeli bir patikada yalnız başına yürümüştür (şu ana kadar yapmadıysanız mutlaka yapın). Hemen hemen böyle bir yürüyüş yapan herkes kalbinin sakinleştiğini, içinin huzurla dolduğunu, günlük hayatta stres etkeni olan birçok düşünceyi geride bırakıp etrafındaki sessizliği dinleyerek rahatladığını gözlemlemiştir.
Hayatın stres ve kaygısının ormanda yürüyüş yaparak azalması ve huzurlu hissedilmesinin bilimsel bir adı var: Orman Terapisi. Yapılan bir düzine bilimsel çalışmaya göre ormanda yürüyüş yapmak depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıkları tedavi ediyor.
Her ne kadar bilimsel olarak tam bir açıklama getirilemese de yapılan deneylerde ormanda yürüyüş yapan veya kendisine orman, ağaç, doğa videoları izlettirilen deneklerin depresyon ve kaygılarının azaldığı gözlemlenmiş. Yine yapılan bir çalışmaya göre açık havada kısa bir yürüyüş yapmanın bile beynin korku merkezindeki aktiviteyi azalttığı ve rahatlattığı bulunmuş.1, 2
Biz büyük bir varlık dairesinin parçasıyız. Yaşayan başka şeylerle kadim bir bağımız var. Hayatın olduğu her yerde bir anlam var ve bu anlam kendini bizimle fâş ediyor. Kentin kokusundan ve uğultusundan uzaklaşıp kuş sesleri ve yaprak hışırtılarını dinleyerek yapacağımız yürüyüşlerle kalbimizde çiçeklerin açtığını, hoş bir esintinin sadece yüzümüzü değil içimizi de ferahlattığını hissedebiliriz. Her ne kadar bilim; ormanda, kırlarda yürümenin, tarlada armut ağacının gölgesinde dinlenmenin faydasını kabul edip izâhatını yapamasa da biz bunun nedeni biliyoruz.
Başına yağmur damlası düşüp de neden böyle yaptığını soranlara, "onların Rabbimle ahdi benimkinden daha taze" diye cevap veren Peygamberimiz Efendimiz'in (s.a.v.) cevabı ile başlıyor bu bilgimiz. Biz de açan çiçekleri koklayarak, büyüyen filizlere dokunarak bir zamanlar verdiğimiz o ahdi hatırlayabiliriz. Böylece bu dünyanın başkasını ezen derdi tasasının bu ahdimize mündemiç olduğunu anlar, istatistiklere sayı olmaktan kurtulur, huzurumuzu kaybetmeden bu hayatı yaşayabiliriz.
Dipnotlar:
[1] Yes, İt's True, A Walk İn The Woods Actually Helps With Anxiety And Depression, https://medicalxpress.com/news/2022-12-true-woods-anxiety-depression.html, Erişim: 10.04.2025 [2] A Systematic Review and Meta-Analysis of Nature Walk as an Intervention for Anxiety and Depression, https://www.mdpi.com/2077-0383/11/6/1731, Erişim:10.04.2025
Kaynak: Ramazan Maden, Altınoluk Dergisi, Sayı: 471
YORUMLAR