Okula Başlamanın Maliyeti Ne Kadar?

Milyonlarca öğrencinin ders başı yapacağı yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde velileri, okul alışverişi telaşı sardı. İlkokula başlayacak bir öğrenci için kıyafet, ayakkabı ve kırtasiye ürünleri almayı planlayan aileleri 300 TL,  8'inci sınıfa kadar olan öğrencileri 350 TL, lise öğrencilerini ise 400 TL'ye kadar masraf bekliyor.

19 Eylül Pazartesi günü başlayacak 2016-2017 eğitim-öğretim yılına günler kala, veli ve öğrencileri okul heyecanı sarmaya başladı. Ders kitapları öğrencilere ücretsiz sunulurken, okulların verdiği listelerle kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye ürünleri alışverişine başlayan veliler, bütçelerini zorlamayan uygun fiyatlı ürün arayışına girişti.

İlkokula başlayacak bir öğrenci için kıyafet ve ayakkabı 150 TL, kırtasiye ürünleri ise 165 TL'den başlıyor. Öğrenciler, İstanbul'da ilkokula en az 315 lira maliyetle başlıyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Şenol Aras, okul kıyafetlerinin semtlere göre değişiklik gösterdiğini ifade ederek, "Ana sınıfı ile 4'üncü sınıfa kadar olan giyim harcamaları 150-300 TL, 5'inci sınıftan 8'inci sınıfa kadar olan öğrencilerin giyim masrafları 200-350 TL, 9'uncu sınıftan 12'nci sınıfa kadar eğitim gören lise öğrencilerinin kıyafet giderleri ise ortalama 250-400 TL arasında değişiyor." dedi.

KIRTASİYE ÜRÜNLERİ YÜZDE 8 ARTTI

Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet Şendil de kırtasiye ürünlerinde bu yıl ortalama yüzde 8’lik fiyat artışı gerçekleştiğini ifade ederek, 2016-2017 eğitim-öğretim dönemi için bir öğrencinin ana gereksinimler ve çanta dahil, kitap hariç ortalama kırtasiye masrafının 165 TL ile 220 TL arasında değiştiğini söyledi.

Sektörde yüzde 70 ithalat, yüzde 30 yerli üretim dengesi olduğunu belirten Şendil, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılan ve çocukların sağlığını yakından ilgilendiren kırtasiye ürünlerindeki tehlikeli kimyasallarla ilgili tebliğlerin gereğinin yerine getirilmesi konusunda büyük emek harcadıklarını ifade etti.

Şendil, "Velilere tavsiyemiz, üreticisi ithalatçısı belli olan, üzerinde gerekli işaretlemelerin yer aldığı, doğru ambalajı olan, yani kimliği olan markalı ürünleri almalarıdır. Bu noktada çevrelerinde kendilerine yıllardan beri hizmet veren, işlerinde ihtisaslaşmış perakende noktalarından alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.