Namazın Ardından Okunabilecek Güzel Bir Dua

Namazın ardından okunabilecek güzel bir dua. Duanın Arapça okunuşu, yazılışı, Türkçesi ve anlamı...

Namazın ardından okunabilecek dua...

Arapçası:

Türkçe Okunuşu:

Elhamdü lillâhi Rabbil âlemîne vel âkibetü lil müttakîn, ves- salâtü vesselâmü âlâ seyyidinâ Muhammedin ve âlâ âlihi ve sahbihi ecmaîn.

Allâhumme Rabbenâ yâ Rabbenâ, takabbel minnâ salâtenâ ve sıyâmenâ ve kıyâmenâ ve kırâetenâ ve rükûenâ ve sücûdenâ ve ku’ûdenâ ve teşehhüdenâ ve tesbihenâ ve tehlîlenâ ve tazarruatinâ ve temmim taksirâtinâ velâ tadrib bihâ vücûhenâ yâ Mevlânâ.
Allâhumme sellimnâ ve sellim dînenâ velâ teslüb vaktennez’i îmânenâ velâ tusallit aleynâ men lâ yerhamunâ verzuknâ hayred- dünyâ vel-âhireti inneke âlâ külli şey’in kadîr. Yâ muhavvilel havli vel ahvâl, havvil hâlenâ ilâ ehsenil hâli.
Allâhumme inneke afuvvun, tühibbül afve fa’fü annâ yâ hafiyyel eltâfi neccinâ mimmâ nehâf.
Allâhumme’rzuknâ hifzel mürselîne ve ilhâmel enbiyâi ve fehmel evliyâi bikeremike yâ Ekremel-Ekremîne ve birahmetike yâ Erha- merrâhimîn.
Allâhumme innâ nes’elüke fikhen fîddîni ve ziyâdeten fîl ilmi ve kifâyeten fîrrızki ve sıhhaten fîl bedeni ve tevbeten kablel mevti ve: âhaten indel mevti ve âkibeten fîddünyâ vel-âhireti.
Allâhumme Rabbenâ âtinâ fîd-dünyâ haseneten ve fîl-âhireti ha- seneten ve kınâ azâbennâr.
Allâhumme Rabbenağfirlî ve livâlideyye ve lil mü’minîne yevme yekûmül hisâb.
Sübhâne Rabbike Rabbil izzeti ammâ yesifûn ve selâmün alel mürselîn velhamdü lillâhi Rabbil âlemîn.

Anlamı:

“Bütün Âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd olsun. Sonuç, Allah’tan korkanlarındır. Salât ve selam. Peygamberimiz Muhammed Mustafa Efendimiz’in üzerine olsun, Onun ailesinin ve ashabının üzerine de olsun.”

“Rabbimiz, namazımızı, orucumuzu, kıyamımızı, okuduğumuzu, rükumuzu, secdelerimizi, oturuşumuzu, tahiyyatımızı, tesbihimizi, tehlilimizi, yalvarışlarımızı kabul buyur Allah’ım.”
“Bizim noksanlıklarımızı tamamla, yaptığımız ibadetlerimizi yüzümüze çarpma Rabbimiz.”
“Allah’ım, bizi, dinimizi koru, böleceğimiz anda bizi imandan mahrum kılma, merhametsizleri bize musallat eyleme.”

“Dünya ve ahiret hususunda bize hayır İhsan et. Şüphesiz Sen her şeye kadirsin.”
“Ey hep halleri döndüren Rabbimiz, bizim halimizi en güzel hale döndür.”
“Allah’ım, Sen affedicisin, affı seversin, bizi affeyle.”
“Ey gizli lütuflar sahibi, bizi korktuklarımızdan emin kıl. Ey Allah’ım, bize kereminle, rahmetinle peygamberlerin muhafazasını, peygamberlerin ilhamını ve velilerin anlayışını İhsan eyle,”

“Allah’ım, biz Senden dinde ince anlayış, çok ilim, yeterli rızk ve beden sağlığı istiyor, ölmeden önce tövbe nasip etmeni, rahat bir ölüm ile dünya ve ahiret işlerinin hayırlı sonuçlarını diliyoruz.”

“Allah’ım, ey Rabbimiz; bize dünya ve ahirette iyilik ver, ateşin azabından bizleri koru.”
“Allah’ım, beni, ana babamı ve bütün müminleri hesap gününde bağışla Rabbim.”

“İzzet sahibi Rabbin, o kâfirlerin vasfettiklerinden münezzihtir, yücedir. Bütün peygamberlere selam olsun. Hamd, Âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur.”

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • Bu hizmeti yapanlardan Allah razi olsun

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.