Nakşibendiliğin Şiarı

2-3-4 Aralık 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen Uluslararası Bahâeddin Nakşibend ve Nakşibendilik Sempozyumu sona erdi. Sempozyuma birçok ülkeden katılımcı dahil oldu.

Sempozyumda Orta Asya ve Anadolu’nun mânevi mîmarı Bahâeddin Nakşibend Hazretlerinin hâyatı, görüşleri, tesiri ve aynı zamanda Nakşibendilik hakkında bir çok konu alanında uzman akademisyenler tarafından ele alınarak detaylı bir şekilde tebliğ edildi.

Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara yaptığı konuşma ilgi ile dinlendi. Mustafa Kara konuşmalarında mealen, "Kişi nasıl bedenini eğitiyor ise kalbinde bir eğitimi vardır. Siz hayatınızda bir teknik direktöre sahip olmadan başarı elde etmiş bir sporcu gördünüz mü? varsa bile istisnalar kaideyi bozmaz. Bu minvalde kişi bedeni eğitimde nasıl ki bir direktöre uyuyor, dediklerini harfiyen yerine getiriyor ise kalbi eğitim almak isteyen bir kişide direktörünün dediğini yerine getirmeli ve mürşidine itaat etmelidir." dedi.

Diyanet İşleri Başkan Yrd. Prof. Dr. H. Kâmil Yılmaz tasavvufu şu şekilde açıkladı: "Tasavvuf'un asıl hedefi cihad-ı ekber ile cihad-ı asgar arasında bir denge kurmaktır. Tasavvuf, mülkün, iktidarın, güç ve bilginin mutlak sahibinin Allah olduğunun gerçeğini hayata hakim kılmaktır ve bunu hayata hakim kılabilmek için benliğimizi bu istikâmette eğitme çabası içinde olmaktır." dedi.

Son oturum Prof. Dr. Süleyman Derin Bey’in moderatörlüğünde Prof. Dr. İrfan Gündüz, Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç ve Prof. Dr. Necdet Tosun’un sempozyum hakkında yaptıkları değerlendirmeler, anektotlar ve tavsiyeleriyle birlikte Prof. Dr. İrfan Gündüz Bey’in kapanış metnini okuması ve Bahâeddin Nakşibend Hazretlerinin hâyatını kum sanatı ile anlatan kısa bir video izletisi ile sona erdi.

BAHÂEDDİN NAKŞİBEND HAZRETLERİNİN HÂYATININ  KUM SANATI İLE ANLATIMI

Sempozyum bitimi ile birlikte Küçükçamlıca Çilehane Camii’nde Osman Nûri TOPBAŞ Hocaefendi’nin ‘Hak Dostlarından Hikmetler: Bahâeddin Nakşibend’ sohbeti ile program sonlandırılmış oldu.

Sempozyum’dan bizlere kalan “Müslüman hayra anahtar, şerre kilit olmalıdır.” Nice sempozyumlara…

İşte açılış konuşmaları:

AZİZ MAHMÛD HÜDÂYİ VAKFI YÖNETİM KURULU BAŞKANI - AHMED HAMDİ TOPBAŞ

PROF. DR. SÜLEYMAN DERİN - SEMPOZYUMU AÇILIŞ KONUŞMASI

PROF. DR. MUSTAFA KARA - TASAVVUF BİZE NE SÖYLÜYOR? - SEMPOZYUMU AÇILIŞ KONUŞMASI

PROF. DR. HASAN KAMİL YILMAZ - SEMPOZYUMU AÇILIŞ KONUŞMASI

PROF. DR. NECDET TOSUN - SEMPOZYUMU AÇILIŞ KONUŞMASI

ULUSLARARASI BAHÂEDDİN NAKŞİBEND VE NAKŞİBENDİLİK SEMPOZYUMU'NDAN KARELER

[gallery columns="4" link="file" ids="79939,79952,79942,79937,80029,79941,79940,79938,79945,79943,79949,79950,79951,79953,79948,79947,79946,79977,79978,79979,79980,79981,79986,79985,79984,79983,79982,79987,79988"]

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • Prof.Dr.Ekrem Buğra Ekinci hocamızın yapmış olduğu tebliğe ait görüntü kayıtları mevcut mudur acaba?Yayınlayacak mısınız?

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.