Kulak Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Kulak ağrısı önemsenmediği takdirde daha önemli sorunlara yol açabilir. Peki kulak ağrısının sebepleri nelerdir? 

Kulak ağrısı her yaş grubunda görülebilen ve son derece rahatsız edici bir problem. Aynı zamanda işitme kaybı, kaşıntı, çınlama, dolgunluk hissi, kulakta akıntı gibi yakınmalar da ağrıya eşlik edebiliyor. Tıbbi adı otalji olan ağrının altında enfeksiyonlardan travmalara kadar birçok neden bulunuyor. Dolayısıyla hafif, şiddetli, zonklayıcı, ani girip çıkan, çevreye yayılan gibi çok farklı belirtiler gözlenebiliyor. Ancak nedeni ne olursa olsun kulak ağrısı durumunda, özellikle de çocuklarda vakit kaybedilmeden hekime başvurmak gerekiyor.

Acıbadem International Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aras Şenvar, kulak ağrının altında yatan 8 önemli nedeni ise şöyle sıralıyor:

ORTA KULAK ENFEKSİYONU

Özellikle çocuklarda kulak ağrısının en sık nedenini orta kulak enfeksiyonları oluşturuyor. Genellikle nezle, grip, anjin gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarını takip eden günlerde ortaya çıkan kulak ağrısına ateş, akıntı, işitme kaybı da eşlik edebiliyor. Hekim kontrolünde antibiyotik tedavisi gerektiren ağrı birkaç saat ile bir gün içinde azalıp geçebiliyor. Ancak bu dönem içinde özellikle çocukların rahatlamasının ebeveynler açısından aldatıcı olmaması ve antibiyotik tedavisine en az 10 gün devam edilmesi önem taşıyor.

ORTA KULAKTA SIVI BİRİKMESİ

Bir başka kulak ağrısı sebebini de orta kulakta sıvı birikimi oluşturuyor. Özellikle 2-7 yaş arasındaki çocuklarda sık karşılaşılıyor. Bir çeşit kulak iltihaplanması olan bu durumda ağrının çok şiddetli olmamakla birlikte zaman zaman tekrarladığı gözleniyor. Orta kulakta sıvı birikmesiyle başlayan bu durum işitme kaybına da neden olabileceği için önem taşıyor. Bu nedenle önce ilaç tedavisi, gerekirse de cerrahi tedaviye başvurmak gerekebiliyor.

DIŞ KULAK ENFEKSİYONU

Kulakta ağrı yaratan bir diğer önemli sorun ise dış kulak enfeksiyonu. Dış kulak yolunu kaplayan derinin sık ıslanması ve nemlilik oluşmasıyla meydana geliyor. Bu nedenle, yüzme mevsiminin açılmasıyla birlikte, özellikle de yaz aylarında dış kulak enfeksiyonları artmaya başlıyor. Şiddetli ağrı ile kendini gösteren sorun antibiyotik ve lokal pansuman ile tedavi edilebiliyor. Ayrıca, tedavi boyunca kulağın ıslanmaması ve kuru tutulması önem taşıyor.

KULAK SALGISININ BİRİKMESİ

Kulak kiri denilen dış kulak yolunun doğal salgısı bazı durumlarda kulak yolunda birikip sertleşerek ağrıya neden olabiliyor. Şenvar, bu durumda kulağın gliserinle yumuşatılması ve mutlaka bir uzman hekim tarafından temizlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ayrıca kitleyi daha ileri itme ve kulak zarına zarar verme riski doğabileceğinden, kulak temizliği için pamuklu çubuklar kullanmak doğru bulunmuyor.

TRAVMATİK DURUMLAR

Günlük yaşam içinde karşılaşılabilecek, kulak kepçesinin delici, kesici yaralanmaları, kepçenin donması gibi kulaklara yönelik travmatik durumlar da ağrıya neden olan etkenler arasında sıralanıyor. Bununla birlikte, uçak yolculuğu, dalış gibi basınç değişikliklerine bağlı oluşan barotravmalar da kısa ya da uzun süreli kulak ağrısı yaratabiliyor. Uçağın inişi sırasında kulakta oluşan ağrı ve tıkanma çoğunlukla kendiliğinden veya sık yutkunmayla geçebiliyor. Ancak genel olarak sebebe göre tedavi uygulanan travmatik durumlarda vakit kaybetmeden hekime başvurmak önem taşıyor.

ZONA HASTALIĞI

Herpes Zooster virüsü ile oluşan ve zona diye bilinen viral enfeksiyonlar özellikle kulak kepçesi ve dış kulakta yerleşerek ağrıya neden olabiliyor. Kaşıntı, kızarıklık, çınlama ve baş dönmesinin de ağrıya eşlik edebildiği bu sorunun tedavisinde antiviral ilaçlardan yararlanılıyor.

FARKLI BÖLGELERDE ORTAYA ÇIKAN HASTALIKLAR

Kulağın duyu sinirlerinin kulak dışındaki bölgeleri de uyarması sonucu başka bölgelerdeki patolojilerden kaynaklanan ağrılar yaşanabiliyor. Bunlara da yansıyan ağrılar deniyor. Örneğin, baş ve boyunun herhangi bir bölgesinde ağrıya neden olabilecek bir sorun yansıyan kulak ağrısına yol açabiliyor. Ayrıca, çene eklemi bozuklukları, diş hastalıkları, dişeti sorunları, boğaz ve genizdeki hastalıklar, gırtlak sorunları, kulak etrafında deri, deri altı hastalıkları, boyunda lenf bezleri ile ilgili sorunlar, reflü, boyun omurları ile ilgili hastalıklar, adale spazmları da yansıyan kulak ağrılarına neden olabiliyor. Özellikle baş, boyun ile ilgili bir tümoral hastalığın erken tanısı bakımından yansıyan kulak ağrılarında çok dikkatli olunması ve vakit kaybedilmeden ayrıntılı muayene yapılması gerekiyor.

NÖRALJİLER

Kulak ve çevresinin, boyun bölgesinin duyu sinirlerinden kaynaklanan nöralji adı verilen sinirsel kökenli kulak ağrıları genelde aniden başlıyor ve kısa sürede geçiyor. Şenvar, “Ancak tekrarlayıcı özellikte ve şiddetli yaşanan ağrı, ani bir batma hissi ya da çakma şeklinde de görülebiliyor. Bu hastalarda nörolojik muayene ve tetkikler sonucu medikal tedavi uygulanıyor” diyor.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.