Koronavirüs Dünyayı İslam'a Yaklaştırdı

Şu an tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüsʼü dünyayı İslam dinine yaklaştırıyor.

Ecdâdımız; “Bir musîbet, bin nasîhatten evlâdır.” demişlerdir. Nitekim bugün pek çok gayr-i müslim dahî, İslâmî değer-lerin yüceliğine karşı, hakkı teslim durumunda kalıyor:

Amerika’da yayın yapan haftalık Newsweek dergisi;

“Bir salgın sırasında kimin hijyen ve karantina önerdiğini biliyor musunuz? 1300 yıl önce (doğrusu 14 asır önce) İslâm Peygamberi Hz. Muhammed...” diyerek, Efendimiz’in hadîs-i şerîflerinden misaller verdi.

İnsanların rûhî dirençlerini takviye maksadıyla, Avrupa semâlarında -şimdiye kadar yasak olan- ezân-ı Muhammedî yankılanmaya başladı.

İnşâallah bu ve benzeri gelişmeler, aydınlık yarınları müjdeleyen ilk işaretler olur. Bütün dünyada İslâmʼa teveccühün önüne çekilmiş olan sahte İslâmofobi bariyerlerinin yıkılmasına ve insanlığın yegâne hak dîn olan İslâmʼa yönelişine vesîle olur. Cenâb-ı Hak için hiçbir güçlük yoktur. O dilerse kahır içinde gizli nice lûtuf tecellîleri ihsân edebilir.

Nitekim âyet-i kerîmede buyrulur:

“…Sizin için daha hayırlı olduğu hâlde bir şeyi sevmemeniz mümkündür. Sizin için daha kötü olduğu hâlde bir şeyi sevmeniz de mümkündür. Allah bilir, siz bilmezsiniz.” (el-Bakara, 216)

NEWSWEEK İMANA GELDİ! KORONAVİRÜS’TEN KORUNMAK İÇİN “HZ. MUHAMMED” (S.A.V) ÖNERİSİ

Amerika’da yayın yapan Newsweek dergisi Koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili ilginç bir haber hazırladı.

Amerika’daki Rice Üniversitesi’den Dr. Craig Considine imzalı “Yalnızca duanın gücü Koronavirüs gibi bir pandemiyi durdurabilir mi? Peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.) bile başka türlü düşündü” başlıklı yazıda Koronavirüs’ten korunmak için hijyenin öneminden bahsedildi.

Considine yazısının büyük bir kısmında Hz. Muhammed’in (s.a.v.) temizlik ile ilgili verdiği tavsiyelere dikkat çekildi.

  • Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Temizlik İle İlgili Tavsiyeleri

Hz. Peygamber’in tavsiyeleri, derginin haberinde şöyle dile getirildi;

“İmmünolog Dr. Anthony Fauci ve tıbbi gazetecilik yapan Dr. Sanjay Gupta hijyen, karantina ve sosyal izolasyon kurallarının Kovid-19 ile mücadelede en önemli araçlar olduğunu söylüyor.

Bir salgın sırasında başka kimin hijyen ve karantina önerdiğini biliyor musunuz? 1300 yıl önce İslam Peygamberi Hz. Muhammed...

Ölümcül hastalıklar konusunda uzman olmasa da, Hz. Muhammed (s.a.v.) yine de Kovid-19 gibi bir gelişmeyi önlemek ve mücadele etmek için sağlam tavsiyelerde bulundu.

Hz. Muhammed (s.a.v.) dedi ki: “Bir ülkede veba salgını duyarsanız oraya girmeyin; veba sizin bulunduğunuz yerde çıkarsa ise o yeri terk etmeyin.”

Ayrıca, “Bulaşıcı hastalıkları olanlar sağlıklı olanlardan uzak tutulmalıdır” dedi.

Hz. Muhammed (s.a.v.) insanları enfeksiyondan koruyacak hijyen uygulamalarına uymayı da teşvik etti. Aşağıdaki hadisleri düşünün:

“Temizlik imanın bir parçasıdır.

Uyandıktan sonra ellerinizi yıkayın; uyurken ellerinizin nerelerde hareket ettiğini bilmiyorsunuz.

Yemeğin bereketi; hem yemekten önce, hem de yemekten sonra elleri yıkamaktadır.”

Ya biri hastalanırsa? Hz. Muhammed (s.a.v.) acı çeken insanlara ne tür tavsiyelerde bulunurdu?

İnsanları her zaman ilaç aramaya teşvik ederdi: “Tıbbi tedaviden faydalanın” derdi. Hz. Muhammed (s.a.v.) dedi ki; “Allah tüm rahatsızlıkların çaresini göndermiştir. Bir tanesinin ilacı yoktur o da yaşlılık (ölüm).”

Belki de en önemlisi, inanç ile mantığı ne zaman dengeleyeceğini biliyordu.

Son haftalarda bazıları, namazın sizi Koronavirüs’ten uzak tutmada, sosyal mesafe ve karantinaya ilişkin temel kurallara uymaktan çok daha iyi koruyacağını ileri sürdü.

Peki Hz. Muhammed (s.a.v.) buna nasıl tepki verirdi?

Dokuzuncu yüzyılda yaşayan İslam alimi Tırmizi’nin aktardığı şu hadisi düşünün: Peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.) bir gün bedevinin devesini bağlamadan ayrıldığını fark etti. Bedeviye, “Neden devenizi bağlamıyorsunuz?” diye sordu. Bedevi, “Allah’a güveniyorum” dedi. Peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.) “Önce devenizi bağlayın, sonra Allah’a güvenin” dedi.

Hz. Muhammed (s.a.v.) insanları, dinlerinde rehberlik etmeye teşvik etti. Ancak herkesin istikrarı, güvenliği ve refahı için temel ihtiyati tedbirleri almalarını umuyordu.

Başka bir deyişle, insanların sağduyularını kullanmasını umuyordu.”

AVRUPAʼDAKİ CAMİLERDEN EZAN SESLERİ YÜKSELİYOR

Avrupaʼda Koronavirüs nedeniyle başta Almanya olmak üzere camilerde ezan dışarıdan duyulacak şekilde okundu. İspanyaʼnın bazı bölgelerinde de ezan okutulduğu iddia edildi.

Almanya ve Hollandaʼda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tedirgin olan Müslümanlara moral vermek amacıyla belirli camilerde, bazı vakitler hoparlörden ezan okunmasına izin verildi.

Avrupaʼda yaşayan Müslümanlar geçilen bu zor dönemde Avrupaʼnın birçok bölgesinde ezan sesini camilerin dışında duyulacak şekilde okuyarak, koronavirüs salgını ile mücadele eden sağlık çalışanlarına destek olmaya çalışıyor.

Avrupaʼdaki Hristiyan ülkelerden sadece İsveçʼte cuma günleri ve Balkanlarda Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk gibi ülkelerde ezan dışarıdan okunuyor. Diğer camiler için de müracaat edildi.

ALMANLAR ŞAŞTI KALDI: MÜSLÜMANLARI YANLIŞ TANIMIŞIZ

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan Koronovirüs (Kovid-19) nedeniyle Almanya’da vaka sayısı 100 bini geçti. Ülkede alınan önlemler kapsamında sokağa çıkamayan risk grubundaki yaşlıların imdadına Müslüman gençler koştu.

  • Sizden Özür Dilerim

Wiesbaden kentindeki Türk dernekleri tek bir çatıda toplanarak, Koronavirüs nedeniyle evden çıkamayan yaşlılara yardım eli uzattı. Kapısını çalan Müslüman gençleri karşısında gören Alman vatandaş, “Siz gerçekten camiden mi geliyorsunuz?” diyerek ağlamaya başladı. Göz yaşlarına boğulan Alman vatandaşı, “Onca yıldır ben sizi yanlış tanımışım, sizleri hiç böyle bilmiyordum. Özür dilerim. Meğer ne kadar da yardımsevermişsiniz” ifadelerini kullandı. Yardım ekibinde bulunan Osman Bilgili komşularının gözyaşları içinde kaldığını görünce, “Asıl biz karşılaştığımız tabloya şaşırdık” dedi.

  • Ayrım Yapmadan İnsanlara Ulaştık

Bilgili, ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımları anlattı. Din, ırk, cinsiyet ayırımı yapmadan komşularına yardım ettiklerini söyleyen Bilgili, “Bizler arkadaşlarla Koronovirüs sebebiyle risk gurubunda olan yaşlılara yardım için ülke genelinde yapılan ‘Komşuna yardım et’ kampanyasını Wiesbaden şehrinde başlattık, devam ediyoruz. Daha çok yaşlı ve yardıma muhtaç insanları tespit edip, cami gençleriyle kapılarını çalarak ihtiyaçları var mı diye soruyoruz. İnsanların çoğu hatırlarını sormamızdan oldukça memnun ve şaşkınlıkla bizi yanlış tanıdıklarını ifade ediyorlar. Bazı Almanlar gönderdikleri mektupla bizlere teşekkür ettiklerini yazdılar. Ayrıca bu kriz döneminde özveriyle çalışan şehrimizdeki Paulinen Hastanesi çalışanlarına kumanya hediye paketleri verdik” ifadelerini kullandı.

BABA FİLMİNİN YÖNETMENİ FATİHA SURESİNDEN ÖRNEK VERDİ

Baba üçlemesi ile dünya genelinde büyük bir üne sahip olan İtalyan asıllı Amerikalı film yönetmeni, yazar ve yapımcı Francis Ford Coppola’nın, 2015 yılında katıldığı Marrakech Uluslararası Film Festivali’nde yaptığı bir konuşma tekrar gündem oldu.

Etkinlikte bir konuşma gerçekleştiren Coppola, Kur’an-ı Kerim’den örnek vererek izleyen herkesi duygulandırdı.

Fatiha suresinin İngilizce mealini okuyan ünlü yönetmen, adeta kısa bir tefsir sayılacak çarpıcı bilgiler de verdi.

Koronavirüs salgını sonrası dünyanın İslam’a bakış açısı değişirken, Coppola’nın 5 yıl önceki konuşması tekrar gündem oldu ve dünya genelinde en çok paylaşılanlar arasına girdi.

 

İslam ve İhsan

KORONAVİRÜS NEDİR?

Koronavirüs Nedir?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.