Kayseri Şehbal Şebnem Dergi Yarışması

Anadolu’nun bağrından bir mektup geldi Şebnem Dergisi'ne... Şebnem Dergisi’nin, toplumumuzu ve âilelerimizi nasıl kuşattığı, onların dergimizi nasıl sahiplendiği ile ilgili bir mektup… Daha fazla bir şey eklemeden sizi, o sımsıcak cümlelerle baş başa bırakıyoruz...

“Âileler, cemiyetin tohumları mesabesindedir. Tarihi bir gerçektir ki, sağlam temeller üzerine inşa edilen âileler, toplum yapısını koruyup güzelleştirir.

Kadın, âilenin saâdet ve huzur tavanına asılmış, billur bir avize gibidir. Arapların söylediği gibi, “El-ümmü medresetün” yani “anne, başlı başına bir okuldur”. Kadın, evde çocuklarıyla daha çok birlikte olduğu için çocuklara güzel örnekler sergileyerek, onların ruhunda kalıcı izler bırakmak suretiyle “ilk ve en büyük terbiyeci” olacaktır.

İslâm, anneyi sırf biyolojik bir yapı olarak görmez. Annenin mânevî yapısında terbiye etme özelliği vardır. Yani, hayâ ve edep sahibi bir nesil yetiştirme…

Annelerin güzel ahlâk sahibi, îmanlı bir nesil yetiştirmek için evvelâ kendilerini kâfi derecede yetiştirmeleri îcap etmektedir.

Biz de bu düşünce ve niyetlerle Kayseri’de yer alan Şehbal Eğitim Merkezi’nde eğitim gören hanımlarımızı “Şebnem Dergisi” ile buluşturmak istedik. Bir hanımı, maddî-mânevî açıdan geliştiren, her konuda güzel mesajlar veren dergimizi okusunlar, hem kendileri aydınlansın, hem de çevrelerini aydınlatsınlar dedik.

7 yıldır, her aybaşında İstanbul’dan sipariş ettiğimiz Şebnem Dergilerimiz gelir ve heyecanla, muhabbetle dağıtırız. Şebnem yarışmamız için tarih belirleriz. Herkes ferdî olarak çalışır, ara ara okumalar yapar, sınav için hazırlıklarımıza hep birlikte devam ederiz.

Yarışma heyecanı bir yana; güzel dergimizdeki faydalı bilgilerle, engin sohbetlerle, esas hayat olan âhiret hayatına, “gerçek imtihan”a hazırlamak için elimizden geldiği kadar gayret ederiz. Bir ay boyunca gönül dünyamıza ışık tutar, dergimizden bize sunulan mesajlar... Yarışma yapılır ve sonuçlar oldukça güzeldir. Özenle hazırlanan soruları, kolaylıkla cevaplar yarışmacılar… Öğrenilen bilgilerin yarışma sonuçlarına yansıması, büyük bir gönül huzuru oluşturur herkeste…

Kimi zaman berabere kalan yarışmacılar arasında, birinciyi belirlemek için yedek soru bulmakta zorlanırız. Derginin her sayfasını zihnine, gönlüne yerleştirmiş okuyucularımız yanlış cevap vermezler; sorulara yazarların konu başlıkları, derginin sayfa sayısı, kapaktaki âyet-i kerime, arka kapakta bulunan hadîs-i şerîfler dahî bozamaz bu beraberlikleri…

Heyecanla yeni sayıyı bekleriz bundan sonra… Bu ay dergimiz ne mesajlar verecek, nasıl ışık tutacak rûhumuza, yuvamıza merak ederiz.

Bu vesileyle dergiyi hazırlayan ve okuyan bütün kardeşlerimize selâm eder; gayretlerinin Allah katında makbul olması ve hepimizi rızâ-i ilâhîye ulaştırması için duâ ettiğimizi eklemek isteriz. Rabbim yâr ve yardımcınız olsun. Âmin.”

Kaynak: Dilârâ Kemahlı, Şebnem Dergisi, 132. Sayı, Şubat 2016

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.