Katıldığı Kursta Azmiyle 76 Yaşında Okuma Yazmayı Öğrendi

Yozgat’ın bir köyünde doğan ve kardeşlerine bakması için okula gönderilmeyen Ümmühan Sarı, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı okuma yazma kursuna devam ediyor.

Kayseri’de yaşayan Ümmühan Sarı, 76 yaşında Büyükşehir Belediyesi’nce açılan kursta okuma yazma öğrendi.

Kayseri Mesleki Eğitim ve Kültür AŞ’nin (KAYMEK) Ziya Gökalp şubesindeki kursa devam eden Sarı, Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Büyükkışla köyünde doğduğunu, küçük yaşta babasını kaybettiğini söyledi.

OKUMA AZMİ

Kendisinden küçük 3 kardeşi olduğunu anlatan Sarı, “Müdürle öğretmen 3 kere gelip beni okula kaydettirdi, annem kaydımı sildirdi. ‘Sen çocuklara bakacaksın, ben de kilim dokuyup evi geçindireceğim.’ dedi. Gidemedim okula, büyüdüm, gelin oldum. Evlenince eşime ‘Okuma yazma öğreneyim’ dedim. ‘İşin mi yok, boş ver.’ dedi. Kur’an kursuna gitmek istedim, oraya da göndermedi. O öldükten sonra Kur’an kursuna da gittim, okuma yazma kursuna da başladım.” diye konuştu.

Annesi kilim dokuyarak evi geçindirirken kendisinin de bakımını yaptığı kardeşlerini büyüttüğünü aktaran Sarı, şöyle konuştu:

“Anneme, ‘Kardeşlerimi yolladın da okula beni niye yollamadın?’ diye sordum. O da ‘Geçim için yollamadım, ben kilim dokudum, sen de çocuklara baktın. O yüzden gönderemedim, hoş gör beni.’ dedi. O yüzden bir şey diyemedim. 4 çocuğum oldu, onları büyüttüm, herkesi dağıttım, herkes evine gitti, gelin oldu, ben evde yalnız kaldım. Evde bunalmayayım dedim. Kurslara gideyim bir neşem açılsın, bir kelime öğrensem faydası olur diye düşündüm. Okuma yazma bilmeyen ahraz gibi bir şey. Hiç işe yaramıyor. Otobüse binsem başkasına soruyordum, ‘Bu nereye gidiyor’ diye, şimdi biliyorum çok şükür. Kur’an-ı Kerim’i de öğrendim ama hızlı okuyamıyorum.”

Okuma bilmediği için zorluk yaşadığını anlatan Sarı, kendisi gibi olanlara kurslara katılmalarını tavsiye etti.

Sınıfın en yaşlısı olan Sarı, “Okuma bilirseniz anlatman da dinlemen de iyi olur. Bir yere gittiğinde soru sorulursa güzel cevap verirsin.” ifadelerini kullandı.

Kursa 3 dönemdir devam ettiğini belirten Sarı, “Kalp krizi geçirdim 3 kere. Doktor, ‘Evde oturma, kendini dinleme, yürüyüş yap.’ dedi. Yürüyüş yapıyorum, buraya yürüyerek geliyorum. Hocam bana çok yardımcı oluyor.” diye konuştu.

“DERS ZİLİ ONUN İÇİN BİRAZ GEÇ ÇALMIŞ”

Eğitmen Gülizar Gündüz de yoğunlaştırılmış temel düzey okuma yazma kursunun dönemlik olduğunu, 80 saatlik ders verildiğini belirtti.

Kursiyerlerinin pek çoğunun sosyal ve iktisadi sebeplerden dolayı küçükken okula gidememiş kadınlardan oluştuğunu anlatan Gündüz, “Okul uzakta olduğu için ailesi göndermemiş ya da kardeşine bakmış, okula gidememiş. Ümmühan teyze 3 yıldır pes etmeden kursa devam ediyor. Ders zili onun için biraz geç çalmış. Azmi sayesinde adını soyadını yazmayı, sosyal yaşamda kendine kolaylık sağlayacak şekilde okumayı öğrendi. Otobüse binebiliyor, paraları öğrendi, önceden çok bilmiyordu, rakamları öğrendi.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.