İsrail Ramazan Ayında Filistinlilere Saldırmayı Gelenek Haline Getirdi

Filistinliler için Ramazan ayında İsrail'in çeşitli bahanelerle saldırılar düzenlemesi adeta bir "gelenek" haline gelirken, Tel Aviv açlığın pençesindeki Gazze'ye 5 aydır sürdürdüğü saldırılarına bu kutsal ayda da devam ediyor.

Müslümanların kutsal ayı Ramazanda Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması yönündeki umutlar, İsrail'in kapsamlı bir ateşkes talebini reddetmesiyle ortadan kalktı. Aslında bu durum, 2007'den beri Gazze Şeridi'ne kuşatma ve saldırılarını sürdüren İsrail'in neredeyse her Ramazanda Filistinlilere saldırıları göz önüne alındığında beklenmedik bir durum olarak görülmedi.

Her Ramazan ayında İsrail ya Gazze Şeridi'ne saldırılar düzenledi ya Mescid-i Aksa'da ibadet etmek isteyenleri engellemeye çalışarak huzursuzluk çıkardı ya da Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı. Son 18 yılda neredeyse bu geleneği bozmayan İsrail, bu aylarda on binlerce Filistinliyi katletti.

Ramazan Ayındaki En Kanlı Saldırılar 2014 Yılında Gazze'de Gerçekleştirildi

Filistin'de 2006'da yapılan seçimleri Hamas'ın kazanmasının ardından Tel Aviv yönetiminin gayrimeşru ablukası altında ezilen Gazze Şeridi, son 18 yılda defalarca İsrail'in günler süren ağır saldırılarının hedefi oldu.

İsrail'in "Koruyucu Hat Operasyonu" adını verdiği, 7 Temmuz 2014'te başlayıp 53 gün süren saldırısı da bunların başında geliyor. Yaklaşık 7 hafta süren saldırılar sırasında 2 bin 310 Filistinli hayatını kaybetti, 10 bin 626'sı da yaralandı. Birleşmiş Milletlerin (BM) verilerine göre, saldırılar sırasında 89 bin ev hasar görürken 7 bin ev yerle bir edildi.

Uluslararası raporların "en uzun ve en şiddetli" olarak tanımladığı saldırı, Gazze Şeridi'ndeki sanayi tesislerinin yıkılmasına, binlerce kişinin işini kaybetmesine ve böylelikle ekonominin çökmesine yol açtı.

Hamas'ı İsrail kentlerine roket saldırısı düzenlemekle suçlayan İsrail ordusu, 2 milyonu aşkın nüfusuyla 360 kilometrekarelik dar bir alana sıkışmış Gazze Şeridi'ni ilk olarak havadan vurdu.

Daha sonra 8 bin askerle kara saldırısı başlatan İsrail ordusu ile Filistinli gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Bu saldırılar sırasında 7 Ekim'den sonra başlayan saldırılarda olduğu gibi İsrail, hastaneleri, okulları ve medya merkezlerini vurmaktan çekinmedi. Uluslararası toplumun büyük çoğunluğunun ateşkes çağrıları ve İsrail'in durdurulması için BM Güvenlik Konseyi'ndeki girişimler de bugün olduğu gibi ABD tarafından engellendi.

Filistinlilerin 2018'de "Büyük Dönüş Yürüyüşü" Gösterileri ve Ramazan'da İsrail'in Saldırıları

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42. yılı nedeniyle 30 Mart 2018'de abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında barışçıl eylemler düzenlemeye başladı.

İsrail askerleri ise 2018'in Ramazan ayında da devam eden ve "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açtı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinde 46'sı çocuk, olmak üzere 223 Filistinli İsrail askerleri tarafından öldürüldü, yaklaşık 14 bin Filistinli de yaralandı.

2019'da Ramazan’da Gazze'ye Saldırılar

İsrail ordusunun 4 Mayıs 2019'da Ramazandan bir gün önce abluka altındaki Gazze'nin güneyinde gerçekleştirilen barışçıl gösteriye düzenlediği saldırıda Filistinli bir genç şehit olmuş, 4 kişi de yaralanmıştı. Bunun üzerine Filistinli direnişçilerin İsrail tarafına roket atmasını gerekçe gösteren Tel Aviv, kente ağır hava saldırıları düzenlemeye başladı.

Ramazanın başında yaklaşık 1 hafta devam eden saldırılarda 25 Filistinli hayatını kaybederken 154 kişi de yaralandı.

2021'deki Saldırılarda 256 Filistinli Öldürüldü

İsrail güçleri, Ramazan ayının 5'inci gününe girildiğinde yine Gazze'den roket atıldığı gerekçesiyle kenti bombalamaya başladı. Filistinli direnişçilerin karşılık vermesiyle Gazze'ye ağır saldırılar başlatan İsrail'in Ramazan ayı sonrasında da bir süre devam eden saldırıları sırasında 256 Filistinli öldürüldü, 2 binden fazla kişi de yaralandı.

Ramazanda devam eden saldırılar işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Eski Şehir bölgesinin Şam Kapısı ve Şeyh Cerrah Mahallesi'ne de uzandı. İsrail'in Gazze dışındaki Filistinlilere yönelik saldırılarında 205 Filistinli yaralandı.

İsrail'in Benzeri Görülmemiş Savaş Suçları İşlediği 7 Ekim'den Sonraki Saldırıları

Ramazan ayında Gazze'de ateşkes görüşmelerinde ilerleme sağlanamazken 2,3 milyon Gazzeli, İsrail'in yoğun bombardımanları ve yardım girişine izin vermemesinden kaynaklı açlık ve kıtlık tehdidi altında kutsal Ramazan ayına girdi.

İsrail'in Gazze'de 5 ayda öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 13 bin 500’ü çocuk, 9 bini kadın olmak üzere 31 bin 184 oldu. Saldırılarda 72 bin 889 kişi de yaralandı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.