Hüdâyi Bülteni’nin 10. Sayısı Çıktı!

Aziz Mahmud Hüdâyi Vakfı’nın kurban faaliyetlerinin anlatıldığı Hüdâyi Bülteni 10. sayısı yayınlandı. Hüdâyi Bülteni’nin "Kurban Özel" sayısında  “Hakk’a Boyun Eğmenin Bayramı Kurban” manşeti ile kurban hizmetleri anlatılıyor...

Bülten, Hüdayi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Hamdi Topbaş Bey’in bültenin içeriğinden ve gerçekleştirilen yardım faaliyetlerinin öneminden bahsettiği makale ile başlıyor. Aşağıda makaleyi ve devamında tüm bülteni okuyabilirsiniz.

Hüdâyi Bülteni Ramazan özel sayısını okumak için tıklayınız.

Bültenin Ahmed Hamdi Topbaş tarafından kaleme alınan yazısı şu şekilde:

Muhterem Hüdâyi Dostları,

Kurban, teslimiyetin ve boyun eğmenin bir ifadesi ve aracıdır. Allah’a boyun eğmek, her şeyden önce mutlak itaati gerektirir. İbadetler konusunda mutlak itaat ise onları sadece Allah’ın rızasını gözeterek ve emredildikleri hal üzere yapmakla gerçekleşir. Böylece hem kulluk ortaya konulmuş olur hem de bu suretle, onlardan hedeflenen manaları elde etmek mümkün olur. Kurban kesen kimse, şerî ahkâmına riayet ederek emri yerine getirmişse bile, yaptığı ibadetin Allah katında gerçek anlamda itaat ifade edebilmesi, takva şartına bağlıdır. Zira Allah katında kurbandan gaye, et temini değildir. Kurban kesildikten sonra Allah’a ulaşan, onun eti yahut kanı değildir. O’nun huzuruna giden, kurbanı kesmek suretiyle Allah’ın emrine uymaktaki takvadır.

Her ibadette olduğu gibi kurbanda da birtakım derûnî hikmetler vardır. O, aynı zamanda bazı manaların sembolüdür. Bu manaları elde etmek ise ancak kurbanı takva şartına riayet ederek kesmekle mümkündür. Bir yandan takva şartına riayet ederek, öte yandan, Hz. İbrahim ve oğlunun verdiği çetin sınavı hatırlayarak onu yerine getiren kimse için kurban, sahibinin Allah’ı anmasının, O’na teşekkürünün, itaatinin ve teslimiyetinin önemli bir aracı olacak ve nihayet onun Hakk’la yakınlık kurmasını sağlayacaktır.

Kurban bayramının çok ayrı bir yeri vardır. İslâm’ın temel ibadetlerinden olan hac bu günlerde ifa edilir; kurban ve teşrik tekbirleri gibi vacib olan yükümlülükler bu günlere has güzelliklerdir. Cenabı Hak, kıymetini bilip değerlendirecek mümin ve muttaki kulları için böyle çok özel fırsat günleri ihdas ederek teşri kıldığı bu günlere özgü ibadetlerle onlar için iman ve kulluklarını daha farklı bir boyutta yaşama ve derinleştirme ortamı meydana getirmiştir.

Bayramlar birlik, beraberlik, kardeşlik, dostluk, dayanışma ve paylaşmanın en canlı tezahür ettiği zamandır. Çözülen bağların tekrar bağlandığı, gevşeyen ilişkilerin güçlendiği, cemaat, millet ve ümmet ruhunun canlandığı, sosyal dokunun sağlamlaştığı bereketli anlardır.

Bayramlara herkesin katılması, daha canlı ve heyecanlı yaşanması için herkesin katkı sağlaması, millet ve ümmetin güçlenmesi, birlik ve dirlik tablosunun daha canlı gösterilmesi açısından fevkalade önemlidir. Bayramlar toplum ruhunun tamir ve tedavisi için bulunmaz fırsatlardır. Ecdadımız bu fırsatları iyi değerlendirmiş, borç yüzünden hapse düşenlerin borcunu ödeyerek hapishaneden çıkıp birlikte bayram yapmalarını sağlayacak derece insanî davranmışlardır. Gönül köprüsü olan bu bayramlar terörün, cinayetlerin, harplerin, kırgınlık ve dargınlıkların hülasa her türlü düşmanlıkların yok olduğu, sevgi, kardeşlik, birlik, dirlik ve dayanışma ruhunun ihya edildiği günler olsun.

Mübarek Ramazan’a bizi ulaştıran Yüce Allah, şimdi de Kurban Bayramı heyecanına ve hizmetlerine bizi bir adım daha yaklaştırdı. İki bayram arasında, 24 Haziran seçimlerinde yeni Cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk seçimini yaşadık. Bu seçimlerin millet ve ümmet coğrafyasındaki ehemmiyetini idrak ederek gerekli desteği verdik. Yeni seçilen Cumhurbaşkanımıza, ülkemize ve mazlum coğrafyalara hayırlı hizmetler etmesi duasıyla muvaffakiyetler dileriz.

Hüdâyi Vakfımız bu yılda İstanbul’da ve 40’tan fazla ülkede kurban kesim hizmeti verecektir. Kardeşlerimizin kurban ibadetini yerine getirmelerine aracı olmanın mesuliyetini iyi biliyoruz. Bu meyanda gerek İstanbul’da, gerek diğer ülkelerde kurban kesmenin fıkhî şekil şartlarının yerine getirilmesine büyük önem veriyoruz. Takva ile Hakk’a yakınlaşma vesilesi olarak kurbanlarını bize emanet edenlerin emanetlerine ibadet şuuruyla sahip çıktığımızın bilinmesini isteriz. Diğer ülkelerdeki kurban kesimlerini bizzat bu ülkelerde hizmet eden çalışanlarımızla yakından takip etmekte, ayrıca İstanbul’da vakıf merkezimizden çalışanlarımızı da sair ülkelere hem çalışmalara yardımcı hem de murakıp olarak vazifelendirmekteyiz. 30 yıla yakın bir zamandır artık gelenekselleşmiş bir hizmet olarak sunulan İstanbul’daki Kurban hizmetlerimizi de bu yıl yine çalışanlarımız ve öğrencilerimizin desteğiyle en güzel şekilde icra edeceğiz.

Rabbimize yakınlığımızın ve takvamızın artması niyazı ve hacılarımızın haclarının mebrur olması dileğiyle, Kurban Bayramınızı tebrik ederiz.

Ahmed Hamdi TOPBAŞ

Yönetim Kurulu Başkanı

Hüdâyi Bülteni Ramazan özel sayısını okumak için tıklayınız.

Aziz Mahmud Hüdâyi Vakfı’nın yardım faaliyetleri hakkında daha detaylı bilgiye www.hudayivakfi.org adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.