Hafızlıkta Başarı İçin Öğrencide Olması Gereken Özellik ve Alışkanlıklar

Hâfızlık yolculuğunda istikrar ve başarı, sadece çalışmakla değil, doğru alışkanlıklar kazanmakla da mümkündür. Peki, bir hâfızlık öğrencisi hangi özelliklere sahip olmalı ve hangi alışkanlıkları edinmelidir?

Hâfızlık yalnızca ezber değil; disiplinli çalışma, sağlam karakter ve düzenli bir hayat tarzı ister.

HAFIZLIKTA BAŞARI İÇİN 20 ALIŞKANLIK

Hâfızlık çalışan bir öğrencinin edinmesi gereken alışkanlıklar:

  1. Derse erken başlamak.
  2. Düzenli uyku uyumak.
  3. Çalışırken arkadaşlarla iletişimi azaltmak.
  4. Arkadaşlarla ders dinleme konusunda yardımlaşmak.
  5. Mütalaa hocasına ders dinletmek.
  6. Ezberlerken ne çok yavaş, ne çok hızlı okumak.
  7. Çalışırken iyice konsantre olabilmek için elinden geldiğince hiç konuşmamaya ve hiçbir şeye önem vermemeye gayret etmek (kaliteli çalışmak).
  8. Âyet âyet pişirerek (birleştirerek) ezberlemek.
  9. Sayfa bittikten sonra kendi kendine otuz kere tekrarlamak.
  10. Düzenli ve dengeli beslenmek, özellikle kahvaltıları kaçırmamak.
  11. Kur’ân’a, hocaya ve arkadaşlara saygılı olmak.
  12. Haset etmemek, gıpta etmek (haset ve kıskançlık, kendini ve başkasını bitirir; gıpta ise, insanın kalbinde güzel hasletler yeşertir.)
  13. Tatlı rekabette bulunmak.
  14. Daima dürüst olmak. Hiç yalancılık ve kaçamak yapmamak, velilere yalan söyletmemek.
  15. Hocaya yaklaşıp sevgisini kazanmak, bu konuda da samimi içten olmak. Hocayla ders hususunda işbirliği yapmak.
  16. Kursun kurallarına uymak, küçüklere iyi örnek olmak.
  17. Dersi erken verip, çiğ sayfayı öğlene kadar bitirmek.
  18. Eksi açmamak, hatta fazla ders vermek. Mazeret yönlerini kapatmaya çalışmak.
  19. Yanlışsız ezberlemek, yanlışı düzeltmeyi sonraya bırakmamak.
  20. Kendi kendine bir plan yapmak, hocayla paylaşmak ve daha sonra o plana uymak.

HAFIZLIK ÖĞRENCİSİ HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP OLMALIDIR?

Hafızlık yapacak olan öğrencide bulunması gereken özellikler:

  • İstekli olmalı.
  • Ezber kabiliyeti kuvvetli olmalı.
  • Uzun zaman çalışma sabrı göstermeli.
  • Saygılı ve ahlâklı olmalı.
  • Kur’ân’ı yanlışsız okuyabilmeli.
  • Azimli olmalı.
  • Derse iyice konsantre olmalı (dikkat eksikliği olmamalı).

HAFIZLIKTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Birkaç küçük not:

  • Talebenin çok iyi yetişmesi için, hocanın kendisini iyi yetiştirmesi lazımdır.
  • Kitaplar kendi başına ve sadece okuyarak öğrenilirken, Kur’ân-ı Kerîm, hocadan (talim ve tecvid ile) öğrenilir. Bu sebeple Kur’ân öğrenmede hocanın çok ehemmiyetli bir rolü vardır.
  • Hâfızlıkta ön hazırlık yapmak çok önemlidir. Bu süreçte tecvid, mahreç, dudak hareketleri, uzatmaların güzel yapılmasına dikkat edilmeli ve ayna tutma öğrenilmelidir.
  • Kur’ân-ı Kerim’i önce hoca okumalı, çocuklar hocanın ağzına bakmalı; hoca tekrar okumalı ve bu sefer çocuklar Kur’ân-ı Kerim’e bakarak okumalıdırlar.
  • Hoca, sınıfın dikkatini kendine toplamalıdır. Ders yapılırken öğrencilerin dikkatlerinin dağılmaması, zihinlerinin başka yerlerde olmaması şarttır.
  • Hoca, öğrencinin kavrayışına göre sayfa eklemelidir.
  • Yanlışsız ders alınmalıdır.

Kaynak: Halime Demireşik, Şebnem Dergisi, Sayı: 52

İslam ve İhsan

HAFIZ OLMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER

Hafız Olmak İsteyenlere Tavsiyeler

HZ. ÖMER’İN (RA.) HÂFIZLARA VERDİĞİ ÖĞÜTLER

Hz. Ömer’in (ra.) Hâfızlara Verdiği Öğütler

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.