Gülendam Ninenin Evi Komşularına ‘okul’ Oldu

Sivas’ın İmranlı ilçesinde okuma yazma seferberliği kapsamında açılan kurslara, yürüme güçlüğü çektikleri için gidemeyen 60 ile 75 yaş arasındaki 9 kadın, komşuları Gülendam Hançer’in evinde açılan sınıfta okuma yazma öğreniyor.

Sivas’ın İmranlı ilçesinde yaşları 60 ile 75 arasında değişen 9 kadın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan okuma yazma seferberliği kapsamında bir evde açılan kursta okuma yazma öğreniyor.

Çarşıbaşı Mahallesi’nde yaşayan ve yürümekte zorlandıkları için kursa gidemeyen kadınlar, Kaymakam Mehmet Sayın'dan yardım istedi. Sayın’ın, mahalle yakınında okul bulunmadığını belirtmesi üzerine, 75 yaşındaki Gülendam Hançer, evinin bir odasını sınıfa çevirmeyi önerdi. Bunun üzerine Hançer’in evinde düzenlenen kursta, 9 kadın okuma yazma öğrenmeye başladı.

Evini komşularına açan Gülendam Hançer, “Bir yakınım beni kursa yazdırmış ancak ona yaşlılık nedeniyle kursa gidemeyeceğimi söyledim.” dedi.

Okuma yazma öğrenmek için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduğunu belirten Hançer, kurs için evinin kapılarını seve seve açtığını dile getirdi.

Kursta zaman zaman türküler söylediğini, komşularıyla sohbet ettiğini anlatan Hançer, okuma yazma bilmediği için yaşadığı mağduriyetlerin, kursun ardından sona ereceğine inandığını ifade etti.

“ÖĞRENCİLERİMDEN DAHA AZİMLİLER”

Kursta eğitim veren İmranlı Çok Programlı Anadolu Lisesi öğretmeni Nesibe Koçak ise okuma yazma seferberliğinin, öğretmenlerde ve halkta bir heyecan oluşturduğunu kaydetti.

Kurs verdiği teyzelerin özel öğrencileri olduğunu vurgulayan Koçak, “Buraya gelmek benim için ayrı bir zevk. Onlarla beraber güzel bir ortamda, bazen türkü söyleyerek ders çalışıyoruz. Öğretmenlik açısından benim için iyi bir tecrübe oldu, çok istekli ve azimliler. Yaşlarına rağmen öğrencilerimde olmayan azim onlarda var.” dedi.

İmranlı Kaymakamı Mehmet Sayın ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı okuma yazma seferberliğinin, ilçede büyük bir heyecanla karşılandığını ifade etti.

Kaymakamlık olarak kurs açmak için ellerinden gelen her türlü çalışmayı yaptıklarını anlatan Sayın, saha araştırmasında, okuma yazma bilmeyen 350 kişiye ulaştıklarını ve açılacak kurslarla ilgili planlama yaptıklarını aktardı.

“OKUMA YAZMA BİLMEYEN KALMASIN”

Kurs merkezine gidemeyen yaşlılar için de her türlü kolaylığı sağladıklarını ve talep üzerine bir evde okuma yazma kursu açtıklarını dile getiren Sayın, şunları kaydetti:

“Teyzelerimiz ‘bizler gelemiyoruz’ dediler ve onlar için uygun bir ortam oluşturduk. Öğretmen arkadaşımız buraya haftanın belirli günlerinde gelerek kurs veriyor. Halihazırda 332 kursiyerimiz kurslarımıza devam ediyor, bu bizim açımızdan son derece sevindirici. Okuma yazma seferberliği kapsamında, bu heyecanla televizyon çağrılarını duyan tüm vatandaşlarımız bize gelerek bu fırsattan yararlanmak istediler. Bizler de elimizden geldiği kadar bütün imkanlarımızı seferber ederek, her yere kurs açmaya çalıştık. Bir kişi okula, halk eğitim merkezlerine gelemiyorsa bulundukları yerlere bizler gitmeye çalıştık. İmranlı’da okuma yazma bilmeyen kalmasın. Bu hedefle programımıza devam ediyoruz.”

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.