Gençleri Uyandıran Teklif!

Genç Dergi, 115. sayısında "rüyamızı bilelim, rüyamızla bilinelim ve rüyamızla bitmeyecek bir hayata uyanalım" diyor ve gençlere rüyadan uyanma teklifinde bulunuyor. 

Genç'in Nisan sayısı şöyle tanıtılıyor:

Ebedî gençliğe talip olduğumuz herkesin mâlumu, öyleyse “ben GENÇ Gönüllüyüm” diyen tüm dostlarımız, gözü açık rüya gören ve insanlığın tarihinde manen ve madden destan yazan gerçek kahramanların, gönül erlerinin yüce himmetliliğinden, aşkınlığından nasibini tekrar yoklasın. Dosya konusu kapsamında dile getirilenlere ve paylaşılan rüyalara dikkat kesilsin; kesilsin çünkü derdimiz, meselemiz, aşkımız büyük bizim, uyanalım acilen, uyanalım, vakit rüya vaktidir!

Medeniyet Öncülerimizden 365 Fikir isimli hediye kitabımızı henüz almadıysanız çok şey kaçırıyorsunuz. Rüyamızı süsleyecek fikirlerin pek çoğu orada, bizden önce bizim rüyamızı görenler de orada. Bir an önce buluşun hediye kitabımızla, çok beğeneceksiniz, bizden söylemesi.

SORDUK-ÖĞRENDİK / SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR

GENÇ’le Yakından Tanışmak İstiyorum

-Sosyal medyada pek çok haberinizi, afişlerinizi görüyorum, GENÇ’le yakından nasıl tanışılır, nerede tanışılır, biraz kararsızım, nereden başlayayım? (Sami Sağlım)

-TANITIM AMAÇLI DERGİ İSTER MİSİNİZ?

-DERGİM ULAŞMADI DİYEN VAR MI?

-HEDİYE KİTAP İSTEYENLERE DUYURULUR

-GENÇ Dertlilerle Dolu!..

-Araç Teferruattır, Dert Asıldır!

TÜRKİYE GÜNDEMİ / SALİH YÜZTGENÇ

Haber Başlıkları Şöyle:

“Kaos İsteyenlere İnat Hayatımıza Devam Edeceğiz!”

“Güneydoğu’da Halk PKK ve Maşasını İstemiyor”

“Türbeler YGS İle Şenlendi!”

“Üniversite Gençliği Kariyer Peşinde”

Ne Var Ne Yok?

“NUSRAT’tan Haberiniz Var mı?”

“TÜBİTAK 3. Köprüyü Uzaydan Görüntüledi”

“Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi Sergisi”

DÜNYA GÜNDEMİ / BEYTULLAH DEMİRCİOĞLU

Haber Başlıkları Şöyle:

“Terörü Kullanarak Türkiye’den Diz Çökmesini İstiyorlar”

“Rusya Suriye’den Neden Çekildi?”

“Rusya 5 Buçuk Ayda 2 Bin Sivil Öldürdü”

“Federalizm Tartışması ve “Bir Savaş Aracı Olarak Kullanılan PYD”

“Amerikan Seçmeninin Hali Pürmelalinde Gizli”

“Tacikistan’da Neler Oluyor?”

DOSYA/MEHMET LÜTFİ ARSLAN

UYANIN ARTIK RÜYA VAKTİDİR

Bizim bir rüyamız var. Daha doğrusu her birimiz kadar biricik ve özel rüyalarımız var. Biz rüyası olan GENÇ’leriz. Herkes uyurken rüya görür, biz rüyamızı uyanıkken görmeye ahdettik. Yeryüzünün varisi olacak salihlerin başrolde olduğu, dünyanın hakkındaki murada uygun tanzim edildiği, insanın can dostunu dost, hakiki düşmanını düşman bildiği bu rüya hepimiz kadar gerçek, erişip de gerçekleştirmek zorunda olduğumuz potansiyelimiz kadar mümkün ve muhtemeldir. Biz rüyamız olmadan yaşayamayacağımızı düşünüyoruz. Bu sayımızda oturduk, GENÇ’in yazarları olarak her birimiz kadar renkli rüyalarımızı yazdık. Sizin de rüyanız olsun diye... Rüyamızı bilelim, rüyamızla bilinelim ve rüyamızla bitmeyecek bir hayata uyanalım diye, haydi buyurun…

Hayat maruz kaldığımız, ideal mecbur olduğumuzdur. Neye maruz kalırsak kalalım, mecbur olduğumuzu yapmak zorundayız. Bunun da ne olduğu sır değildir. Bu andına bağlı kalmaktır. Andımız, bizi yaratan Rabbimize verdiğimiz sözdür. Biz iman etmekle canlarımızı ve mallarımızı O’nun yolunda kullanmaya söz verdik. Bunun karşılığı cennettir. Hepimiz bu alışverişin kendi çapımıza göre adını koymak zorundayız. Hepimiz verilen imkânlar ile istenen arasında bir eşleştirme yapmak, ellerimize, ayağımıza, gözümüze, özümüze bakarak rüyamızı tasarlamak zorundayız. Rüyamız, kısıtlı ve sınırlı muhakememiz, bizi sıradan tüketicilere dönüştüren gerçekçi, faydacı ve fırsatçı bakışımızla değil, yoluna düşüp, sözünü tutacağımız Zat’ın rahmeti ve hazinesine göre olmak durumundadır. Rüyamız bizi rüyalarında görenler kadar büyük olmak zorundadır. Artık uyanmak ve rüyamıza dönmek zorundayız. Bizi rüyasında görenlerin aşkına, bizi rüya olarak görenlerin aşkına… Uyanın, şimdi rüya vaktidir.

SEYYAH / ADEM ÖZKÖSE

“Afganistan’a Yolculuk-14:

Şehitten Geriye Kalan Vasiyet

Büyük bir umutla Ebu Ömer’e Numan’ın hayatta olup olmadığını sordum. Ebu Ömer kısa bir süre sustuktan sonra “Numan şehit oldu” dedi. Numan’la ilgili günlerdir yaşatmaya çalıştığım umut birden yok olmuş, içimden bir şeyler sanki uçurumdan aşağı düşmüştü.

BEYTÜLHİKME/ASIM GÜLTEKİN

“Gözelliğin” Özü NAMAZ!

Gözün kökü öz! Namaz “gözümün nuru” olarak vasfedilmiş Efendimiz tarafından. Namaz bizim gözümüzdür. Gözümüz yani canımız, her şeyimiz! Kulak sonraki iş. Asıl iş gözün gibi bakmakta namaza…

SÖYLENMELER / AYŞEGÜL GENÇ

ATLAYACAKSAN ATLA!

Eskiler kelimeler arasındaki sıraya bile dikkat ederlermiş. Güzel bir çocuk gördüklerinde “güzelmiş maşallah” yerine “maşallah güzelmiş” derlermiş. Güzelmiş’ten maşallah’a giden yolda nazara gelmesin çocuk diye. İki kelimenin yerini değiştirmek bile menzili/ sonucu değiştirebilir diye.

TEN KAFESİ / YUNUS EMRE TOZAL

KUŞLAR UÇAR SENİN GÖNLÜNÜ TAKLİT İÇİN

Sezai Karakoç’un “kuşlar uçar senin gönlünü taklit için” dizesini Ahmet Hocayla bütünleştirmiştim. Elinde Kuran bulunurdu bu süreçte, sanki her an açıp bakabilecek gibi tutardı Kur’an’ı ama daha bir kere Kur’an’a baktığı görülmemişti.

PORTRE/YUSUF TEMİZCAN

Mücadele ve Sürgün’ün Diğer Adı NAMIK KEMAL

“Hakîr olduysa millet, şânına noksan gelir sanma,

Yere düşmekle cevher, sâkıt olmaz kadr-ü kıymetten.”

(Hürriyet Kasidesi’nden)

EZHÂR-I HAKİKAT / SELİM TİRYAKİOL

FİKRİN NAMUSSUZLUĞU

Üniversitedesiniz; sorarsınız, neden böyle diye. Farklı fikir çocuğum, derler. Allah Allah, bu ne farklı fikirmiş kardeşim, iyi de biz nasıl anlaşacağız dersiniz kendi kendinize. Anlarsınız ki burada farklı fikirler değil, farklı benlikler konuşulmaktadır.

GÜNCEL/MERVE EREN

SİZİN YETİŞTİREMEDİĞİNİZ ASTRONOTLARI BİZ YETİŞTİRECEĞİZ

Feyza’ya İthafen…

Dünyaya değil ahirete yol alacak adımlarımız, biz hep öteler için yorulacağız. Cennet özlemiyle büyüttüğümüz çocuklarla cennetleşecek bu dünya. Mus’ab’tan aldığımız bayrağın hakkını vermek için yaşayacağız.

MÂNEVÎ KİŞİLİĞİN İNŞÂSI / DR. ÂDEM ERGÜL

EKSİYE DEĞİL ARTIYA ODAKLANMAK!

Güzelliği büyütmek ve çoğaltmak için önce onu keşfetmek ve görmek gerekir. Görmek için de gül gibi bir gönle sahip olmak önemlidir. Bu nevi derya gönüllü insanlar, kendilerini büyütme adına başkalarını küçültme gereği hissetmezler.

GÖNÜL DERGÂHINDAN HİKMETLER / OSMAN NURİ TOPBAŞ

Ebediyet yolculuğumuzun en çetin geçitleri olan; son nefes, kabir, kıyâmet, mîzan ve Sırat’ta Rabbimiz’in imdadımıza yetişmesini istiyorsak, bugün ilâhî emir ve nehiylere titizlikle riâyet ederek Cenâb-ı Hakk’ın yardımına lâyık hâle gelmeye gayret göstermeliyiz. Bilhassa rahatlık zamanlarında Rabbimizi daha çok hatırlayıp kulluk edebi içinde vazifelerimizi güzelce îfâ etmeliyiz ki; zorluk ve meşakkatlerle karşılaştığımızda, Rabbimiz de bizi hatırlayıp ilâhî Nusret ve inâyetinden mahrûm etmesin...

CAN DAMLALARI / ALİCAN TATLI

Mesnevi’den:

-Gâfil Olma!

-Ne Dehşetli Bir Gaflet!

-Kalpler Körelmesin!

Allah Dostlarından:

-Allah’ın Affını İstiyorsan

-Sen de İnsanları Affet!

-Takva Hassasiyeti

-İnfak Et, Bereket Bulursun

-Hâlık’ın Nazarıyla

-Bakış Böyle Olur

-Sen de Önce -Dinini Düşün

GÜNEY EKSPRESİ / MERVE BÜŞRA KİBRİTÇİ

Afrikalı Kölelerin Amerika’da Kurduğu Cumhuriyet: HAİTİ

İstanbul’da Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na bağlı bir Kur’an kursunda öğrenim gören Haitili birinin olduğunu duyunca tanışıp, konuşmak istedik. Minibüse binmek için vereceği 10 kuruşu evdeki bebeğine ekmek almak için saklayıp, oldukça uzun bir yürüyüş sonrası okula varabildiğini söyleyen Asiye Abdulkadir bizlere hikâyesini anlattı…

MEMLEKET HALLERİ / ALİ CAN ORTADOĞU

SENİN BABANDIR

Dünyada her gün dengelerin değişmesi, tarafların saf değiştirmesi Ortadoğu için öyle kolayca “burası bataklık çıkıp kurtulalım ya da yaklaşmayalım” söylemiyle izah edilemez. Varlığımızın baba mekânı olan böyle bir coğrafyayı ‘bataklık’ diye nitelendirmek baba ocağını inkâr değil de nedir?

YARIM DERVİŞ / SİNAN ÖZGENÇ

ANLADIK; HER ŞEYİ BİLİYORSUNUZ: SÜKÛT HARİÇ...

Her soruya cevap verme, bu; her şeyi bilir, her konudan anlar görünme şehvetiniz nereden geliyor?! “Emaneti ehline veriniz” diye bir hadis işitmediniz mi hiç? Yahut “Kişinin kendini ilgilendirmeyen şeyleri terk etmesi, dininin güzelliğindendir” hadisinin neresini anlamadınız?

KENDİMİ SEYRETTİĞİM DERE / M.SALİH EROĞLU

Dünyanın En Zengin Adamının Oğlu Olmak Kanaat hazinesini dünya hazineleriyle değişen, Mısır Yusuf’unu çok düşük bir pahayla satmış demektir (Hafız)

KELİMELER / RABİA GÜLCAN KARDAŞ

ÇOCUKLAR İÇİN DİMAĞ ZEVKİ

Biz iki kanatlı kuşun uçtuğunu biliriz. Ne tek başına kitap âlimi, ne tek başına tekke dervişi. Hem okusun, hem yaşasın, bilgi dolu da olsun irfan sahibi de. Entelektüel birikimi de olsun tasavvuf terbiyesi de. Tek kanatlı olunca ya kitap yüklü merkep oluyor insanlar ya kaba softa ham yobaz.

SERZENİŞ / YUNUS EMRE AVŞAR

MERHAMET MEDENİYETİNDEN GÖSTERİŞ TOPLUMUNA

Özünden koparsa hizmet, hezimete dönüşür. Bir gönüle dokunmayı, binlerce kişiyi salonlara doldurmaya tercih edenler; gösteriş toplumundan özüne, yani merhamet medeniyetine dönecektir. Zira hizmet, rakamlarla ifade edilemeyecek bir iştir. İnce işçiliktir…

KELEBEK İKLİMİ / HALİT YASİR ÖZOĞUL

LÜKS JİPLE SOHBETE

Ne giyerse giysin, ne yerse yesin, neye binerse binsin, nerede yaşarsa yaşasın, en yüksek perdeden bir tevazu ile üzerindeki nimetleri Rabbinden birer emanet ve nîmet olarak bilen ve ihtiyaç sâhiplerini, bir emânet olarak gören kişi, ne bir kabahattedir, ne zararda, ne ziyândadır; ayıplanıp, hor görülecek, su-i zan ile anılacak hiçbir durumu da yoktur.

GEZİ-YORUM / HANDE BERRA

YIPRANMIŞ BALKONLAR

İnsanoğlu sahip oldukça mutluluğu kaybetti, daha fazlasını isterken elindekini görmedi. Afrika’da insanlar güler yüzlü; sabah okula giden çocuklar, satıcılar, şoförümüz gülümseyerek bakıyor dünyaya. Ne bir eksiğim ne de bir fazlam var onlardan...

B-İLGİNİZE / SEVİLAY KÖSEBALAN

VAR OLMANIN DAYANILMAZ AĞIRLIĞI

Problemlerin sebebini görüp çözüm önermek yerine, kendi daracık menfaat çemberine hapsolmanın hangi medeniyet telakkisiyle alakası olabilir ki? Vicdanı olmayan bir medeniyetin hayatın gerçeklerine bakış açısı, Ölü Ozanlar Derneği’nde geçen hikmetli tasvire ne kadar da benziyor: “Gerçek, altında ayaklarımızın buz kestiği bir yorgana benzer. Ne kadar çekiştirsek, ne kadar düzeltsek yine de bizi tamamen örtmez. Ağlayarak dünyaya geldiğimiz andan, ölüm bizi bu dünyadan alıncaya kadar, yerden yere vursak da, ağlayıp sızlasak da ayaklarımız hep açıkta kalır.”

BKZ: FUTBOL / SAMİ YAYLALI

“Tepikten Futbola” – “Bu Bir Futbol Kitabı Değildir” – “Statlar Arena, Futbolcular Gladyatör” - “İddaa Kaldırılmalı” – “FairPlay” – “Tsubasa” – “Fanatik Doğulmaz Olunur, Oldurulur” – “Arda”

MİKRO ALEMDEN MAKRO ALEME / MUAZ ERDEM

100 YIL SONRA GELEN İSPAT

100 yıl önce Genel Görelilik Kuramı’yla olduğu gibi şimdi de kâinata bakışımızı tekrar değiştiren Eınsteın, müthiş zekâsıyla bir kez daha bilim camiasını kendine hayran bıraktı. Onun yaptığı en önemli şey hayal etmekti. İslâm âleminden de geçmişte olduğu gibi yine hayal dünyası geniş, meraklı ve bilgiye aç nesillerin yetişmesi duasıyla!..

KOLAY SAĞLIK / HÜSEYİN KÜÇÜKALİ

KİM HASTA, HASTA KİM?

Ne aşamada hasta olduğumuzun, diğer bir deyişle kime hasta dediğimizin net bir sınırı yoktur. Vücudunda hastalık bulunan fakat hayatında hiçbir değişiklik olmayan, dolayısıyla bundan haberi dahi olmayan kimse de hasta mıdır? Peki ya hastalığı olmadığı halde hasta olduğunu iddia eden?

GÖNÜLLÜ Haberler

Türkiye’nin dört bir yanından gelen haberlerin başlıkları şu şekilde:

GENÇ Gönüllüler Sezai Karakoç’u Andı! (Ahmet Yıldız)

Sertifika Bizden Katılım Gönülden (Ebra Nur İrdam)

İZÜ’de Liderlik Okulu Başlıyor! (Muhammed Kılıçer)

Bozoklu Gençlerin Bir Limanı Var (Hasan Çiçek)

Niyet Ettik Buluşmaya (Halit Yasir Özoğul)

GENÇ Uşak’ı Fethetti (Beytullah Genç)

Yak Gönül Kibritini (Talha Raşit Bozkır)

Heyecan Burada Sen Neredesin? (Büşra Nur Turan)

Tekirdağ da Artık GENÇ Gönüllü! (Hümeyde Aydın)

Gönüllerde Hareket Urfa’da Bereket Var! (Meryem Naz Memiş)

Zonguldak Daima GENÇ! (Esma Elif Çağlar)

BİLİŞİM – NET / MUHAMMED MURAT TUTAR

-4.5G NİHAYET TÜRKİYE’DE

-SOSYAL MEDYANIZI ZAMANLAYIN Ayın Sitesi: buffer.com

-İSTANBUL’UN BİR PARÇASI OL!

Bilişim Net Gündemi

Dertli Sözlük 6 Yaşında!

Twitter’a GIF Kütüphanesi

Facebook’ta Yeni “Beğen” İfadeleri

Google’dan Üniversite

Seçimi Sistemi

FOTOĞRAF / HALİL İBRAHİM KURUCAN

SEYAHATTE NEYİN FOTOĞRAFINI ÇEKMELİYİZ?

Yapılan araştırmalara göre herhangi bir olayın fotoğrafı varsa gerçeklik kazanıp hafızalarda yer alabiliyor. Buna bağlı olarak fotoğrafsız hiçbir habere insanları inandırmak neredeyse mümkün olmayacak. Yapılan bir araştırma gazete okuyucularının sadece yüzde 12’sinin fotoğrafsız haberleri okumayı tercih ettiği gerçeğini ortaya koymuş. Hatta çarpıcı bir fotoğraf olmadan yaşanan bir felaketi dünyanın geri kalanına anlatmak çoğunlukla mümkün olamayabiliyor. 1994 yılında Sudan’da yaşanan açlık felaketi Kevin Carter’ın ‘Akbaba ve Çocuk’ fotoğrafının yayınlanmasından sonra dünyanın gündemine girmiş ve yardım kampanyaları hızlı bir ivme kazanmıştı. Toplumların alışkanlıklarını değiştirmek için zaman zaman fotoğraf unsuru kullanılabiliyor. Arabalarda emniyet kemeri kullanmanın önemini anlatmak uzun yıllar mümkün olmamıştı. Ancak bir trafik kazasında arabanın ön camından fırlayarak hayatını kaybetmiş insan fotoğrafının yayınlanması insanlar üzerinde o kadar etkili olmuştu ki, on yıllarca kazanılmayan alışkanlık birkaç hafta içinde bütün dünyada sonuç veren ciddi bir kampanyaya dönüşüvermişti.

YAZI ATÖLYESİ / METİN KARABAŞOĞLU

Usta yazar Metin Karabaşoğlu, yazar adaylarının gönderdiği yazıları yorumluyor. Birbirinden güzel, taze hikâyeler Karabaşoğlu’nun elinden geçme; tavsiyesini alma imkânı buluyor! ‘Ayın Yazısı’ Bir Durak Daha - İbrahim Ethem Özer Her gün aynı durağa gelen insanlar belki biraz çaba ile tanışabilir ve arkadaş olabilirler. Ailelerin de kaynaşmasıyla farklı boyutlara gidebilir bu sıradanmış gibi zannedilen buluşmalar… Kim bilir belki de iki aile arasındaki çocuklar da güzel arkadaşlıklar yaşayacak, gelecek daha nice yarınlara adım atacaklardır. Eski zamanlara gidersek… Çoğu yeri pasla dolu, genellikle derme çatma, yağmurun da yağmasıyla bir tarafından mutlaka damlaların aktığı duraklar... Yanı başında bilet gişeleri ve kuyruklar, bilet sırasında zaman kaybından kaçırılan otobüsler, gerilen sinirler, işe geç kalmalar… Bir durak daha karşımıza çıkacak. Belki de son kez…

VURGU / BÜLENT ŞİRİN

NASILSA DÜŞÜRMEZLER, NASILSA ŞAMPİYON YAPMAZLAR

Ülkemizde küme düşmenin ve şampiyonluğun yazılı olmayan kuralları olduğunun herkes farkında. Hamurunda isyan etmenin bulunmadığı yurdum insanı bu acı gerçeği de sinesine çekmiş, kabullenmiş. Kimi “nasılsa bizi küme düşürmezler” kimi de “nasılsa bizi şampiyon yapmazlar” rehavetinde. Bu rehavetten de bereket çıkmıyor, çıkacağı da yok.

ÖDÜLLÜ TEST/ AYŞE YAZICILAR

10 SORUDA Nuri Pakdil

22 Nisan’a kadar tüm sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, Nuri Pakdil’in 6 kitabını hediye ediyoruz. test@gencdergisi.com

Geçen Sayının Talihlisi: Engin Erdemir

***

Nisan ayı röportajlarımız ise şöyle:

Prof. Dr. Mustafa Ağırman: “Modern Dünyanın İhtiyacı Peygamber Ölçüsüdür” Konuşan: Salih Yüztgenç

Halil İbrahim İzgi: “Her Yolculuk Zenginliktir” Konuşan: Salih Yüztgenç

Zaheer Khan: “FİLİSTİNLİ ÇOCUKLAR İÇİN UMRE PROJESİ!” Konuşan: Hatice Sarı

Ayrıntılı Bilgi: www.gencdergisi.com

 

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.