Filistinliler Kış Mevsimini Çaresizce Bekliyor

İsrail saldırılarıyla yıkılan Gazze'de sahip oldukları birçok şeyi yitiren bazı çocuklar, evlerinin enkazında kalan elbise ve ayakkabılarını bulmaya çalışıyor.

Saldırılarda evleri yıkılan ve tüm birikimlerini kaybeden Filistinliler, kış aylarının yaklaştığı bugünlerde ne yapacalarını kara kara düşünüyor.

İsrail'in kara ve hava bombardımanında en büyük yıkımın yaşandığı yerlerden biri Gazze'nin Şucaiyye Mahallesi'ydi. Saldırılar nedeniyle evsiz kaldıkları gibi sahip oldukları birçok şeyin enkaz altında kaldığını aktaran Şucaiyye Mahallesi sakinleri sorunlarına kendi imkanlarıyla çözüm arıyor.

Saldırıların evsiz bıraktığı Filistinli Refat en-Neccar (45) kış mevsiminin bu yıl kendileri için daha da zor geçeceğini belirtti. Neccar, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) ait okulda 11 kişilik ailesiyle kaldığını belirterek, "5 çocuğumun kışlık ihtiyaçlarını karşılama konusunda çaresiz kaldım. Bu kış bizim için çetin ve acı geçecek" diye konuştu.

Daha önce herkes gibi "sıcak yuvalarında" kimseye ihtiyaç duymadan yaşadıklarını dile getiren Neccar, "Ancak bu yıl etrafında toplanacağımız sobayı bırakın başımızı sokacağımız evimiz dahi yok" şeklinde konuştu.

GAZZE2

ENKAZ ALTINDA MANTO VE ÇİZMELERİNİ ARIYOR

Büyükler ne yapacaklarını düşünürken Gazzeli çocuklar ise bazı şahsi eşyalarını özellikle de "kışlık kıyafetlerini" taş ve moloz yığınlarının arasından çıkarmaya çalışıyor.

Gazzeli 6 yaşındaki İman Hasaneyn de bu çocuklardan biri. Soğuk havaya aldırış etmeksizin yıkılan evlerinin altında kalan "pembe mantosunu ve çizmelerini" arayan İman, annesinin yenisini alma vaatlerine bir türlü ikna olmuyor.

Anne Hibe Hasaneyn, minik İman'a yenisini alacağı konusunda söz vermesine rağmen bir türlü ikna edemediğini belirterek, "Evimiz İsrail'in saldırısı sonucu yıkıldı. Geride kıyafetler de dahil hiçbir şeyimiz kalmadı. Ancak, kızım hala pembe mantosunu tekrar giyeceğini hayal ediyor" dedi.

Enkazın altında çok sevdiği spor ayakkabısını arayan 11 yaşındaki Muhammed Hassan"Kışın giyeceğimiz her şeyi buradan çıkarmak istiyorum. Spor ayakkabılarımı istiyorum" derken babası Amran ise sahip oldukları hiçbir şeyi enkaz altından çıkaramadıklarını dile getirerek, "İşler nasıl yoluna girecek bilemiyorum. Eşim geçen kışın ardından uygun fiyatla çocuklarıma kışlık kıyafetler almıştı. Yazın İsrail'in saldırılarına maruz kaldık. Şu anda elimizde hiçbir şey kalmadı" ifadelerini kullandı.

İsrail'in 51 gün süren saldırılarında 2 bin 158 kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okulun tamamen yıkıldığı, binlerce binanın hasar gördüğü açıklanmıştı.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.