Engelli Babasından Camiler İçin Örnek Proje

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, bir tür kas hastalığı olan DMD nedeniyle camide rahat hareket edemeyen oğlunun durumundan etkilenen bir baba "Camilerde Engelleri Kaldırıyoruz" projesi başlattı.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, bir tür kas hastalığı olan Duchenne Musküler Distrofi (DMD) nedeniyle camide rahat hareket edemeyen 13 yaşındaki oğlunun durumundan etkilenen Fatih Karslı, camilere tekerlekli sandalye tedarik edilmesi için proje başlattı.

İnegöl Belediyesi ve İlçe Müftülüğünün desteğiyle Fatih Karslı tarafından yürütülen "Camilerde Engelleri Kaldırıyoruz" projesi kapsamında, hayırseverlerin desteğiyle camilere tekerlekli sandalye kazandırılıyor, cami girişlerine engelli rampaları yapılıyor.

DMD hastası Ali Furkan Karslı'nın babası Fatih Karslı (42), AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli bireylerin toplumsal hayatın birçok alanında, çok farklı engellerle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Karslı, bunlardan birine DMD hastası oğlu nedeniyle bizzat kendisinin şahit olduğunu vurgulayarak, "DMD ve diğer engelli ağabeylerimiz, kardeşlerimiz, evlatlarımız için ne yapalım diye düşünürken, oğlum ile camiye geldik. Ben çocuğumu camiye sokamadım. Bu benim içime dert oldu." diye konuştu.

Bunun üzerine "Camilerde Engelleri Kaldırıyoruz" projesi için harekete geçtiğini anlatan Karslı, şöyle devam etti:

"(Engelli bireyler bir vakit namazında, cuma namazında, kandil akşamlarında veya bayram sabahlarında neden camilerin atmosferinden geri kalsınlar, o havayı neden teneffüs etmesinler?) diye düşünürken, bu proje aklıma geldi. İnegöl Belediye Başkanımız Alper Taban ile görüştüm, proje çok hoşuna gitti. İlçe Müftümüz Kazım Güzel ile görüştüm. O da çok olumlu karşıladı ve İnegöl'de engelli rampası olmayan camilere, engelli rampası yapmak için bir çalışma başlatacaklar."

 

PROJE HAYIRSEVERLERİN DESTEĞİYLE YÜRÜYOR

Karslı, hayırseverlerin tekerlekli sandalye desteğiyle ilçedeki tüm camilere ulaşabileceklerini belirterek, "Bunun bir finansal boyutu vardı. Arkadaşlarıma, hayırsever ağabeylerime bu projeyi anlattım. Onlar da sağ olsunlar, kimi kullanmadığı tekerlekli sandalyesini verdi, kimi yeni tekerlekli sandalye verdi. Bu projenin devamında hayırsever insanlarımız sayesinde ulaşabildiğimiz bütün camilere tekerlekli sandalye vermeyi düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

 

"RAMAZAN AYINDA, TERAVİH VE MUKABELELERE KATILMAK İSTİYORUM"

Camiyi ziyaret eden bedensel engelli Pelin Ergin (27), projenin ülke genelinde uygulanması gerektiğini belirtti.

Ergin, "Ben engelli bir kadınım. 5 vakit namazlara gelemesem de ramazan ayında, teravih ve mukabelelere katılmak istiyorum. İlçemde böyle bir proje başlatılmış. Bu projeyi yerinde görmek istedim. Camilerde engelleri birlikte kaldıralım istiyorum. Bu projenin sadece ilçemizde sınırlı kalmasını istemiyorum. Bütün il ve ilçelerde de bu projenin hayata geçirilmesini ve desteklenmesini istiyorum." dedi.

Proje kapsamında tarihi İshakpaşa Camisi ve Sani Konukoğlu Camisi'ne tekerlekli sandalyeler kazandırıldı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.