Doha'da Statlar Kadar Camiler De Futbolseverlerin İlgi Odağı

Katar'ın ev sahipliğinde düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası tüm heyecanıyla devam ederken, maç saatleri dışında kenti gezen futbolseverlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri de camiler oldu.

2022 FIFA Dünya Kupası coşkusunun yerini bıraktığı bu sakin atmosfer, dünyanın dört bir yanından misafirleri ağırlayan Katar'ın başkenti Doha'daki camilere ait.

Türk mimar Zeynep Fadıllıoğlu'nun imzasını taşıyan Katara Camii'nde, yabancı ziyaretçileri avluda yükselen kuş yuvaları karşılıyor.

Caminin dış cephesini süsleyen mozaiklerin turkuaz ve mor renkleri, avluda ezan dinleyen ya da camiyi ziyaret etmek için uygun zamanı kollayan bazı futbolseverlerin üzerindeki formalara karışıyor.

Ziyaret için izin isteyen konuklar, caminin içini gezdikten sonra kafalarındaki sorulara yanıt bulmak için görevlilerle sohbet ediyor.

- "Kuran'ın İspanyolca kopyasına sahibim ve onu okumaya açığım"

Caminin önünde karşılaştığımız Meksikalı Bravo Julio, İslam diniyle ilk kez ülkesinde tanıştığını belirterek, "İlginç bir kültür. Meksika'da insanların çok farklı görüşleri var. Burada da ilginç insanlarla, caminin lideriyle görüştüm. Ülkeler değişiyor, ama günün sonunda aynı Tanrı'yla bağlantı kuruyoruz." diye konuştu.

Daha önce Rusya'da da cami ziyaret ettiğini aktaran Julio, "Ama burada farklı bir enerji hissediyorum. Secde etmeyi öğreniyorum, 'Büyük Güçle' bağlantı kurmak için ilginç bir pratik." dedi. Yeryüzündeki bütün inanışlara ilgi duyduğunu aktaran Julio, "Herhangi bir dine mensup olsaydım, Müslümanlığa ait bilgileri almaya açık olmazdım diye düşünüyorum. Kuran'ın İspanyolca kopyasına sahibim ve onu okumaya açığım." ifadelerini kullandı.

- Birlikte çalıştığı Türk arkadaşı İslam'a ilgisini artırdı

Caminin dikkat çekici ziyaretçilerinden biri de Ukraynalı Andrii Vasyliev. Yolcu gemisinde çalışan ve Dünya Kupası için Katar'da bulunan Vasyliev, detaylarını bilmemesine rağmen camide yanındakine bakarak namaz kılıyor.

Doha İslam Merkezi'ni de ziyaret ettiğini anlatan Vasyliev, "Daha önce bunu yapmamıştım. Çünkü başka bir dinden olduğum için yapamayacağımı düşündüm. Bu kez çok ilginçti, çünkü yeni bir heyecan duydum. Yanımdakiyle aynı hareketleri yaparak namaz kılmaya çalıştım, çok keyif aldım." diye konuştu. Çalıştığı gemide Türk bir arkadaşının olduğunu paylaşan Vasyliev, aralarında geçen sohbetlerin ardından İslam dinine ve kültürüne ilgi duymaya başladığını kaydetti.

- "Ahlakımız ve dinimiz hakkında bilgi almak istiyorlar"

Camide gönüllü olarak hizmet veren Katarlı Muhammed Al-Najjar ise İslam dininin emrettiği güzel ahlakı gösterdiklerini belirterek, "İnsanlara iyilikle davranıyoruz. Ziyaretçilerin olumlu bakışını hissettik. Bizim ahlakımız ve dinimiz hakkında bilgi almak istiyorlar." dedi.

Ziyaretçilerin en çok "Neden bu kadar cömertsiniz ve bize çok uzun süredir arkadaş gibi davranıyorsunuz?" sorusunu yönelttiğini aktaran Al-Najjar, bu durumun İslam hakkında daha çok bilgi ve kitap istemelerine yol açtığını kaydetti.

Kaynak: Diyanet Haber

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.