Çorum'da 260 Hafız İcazet Aldı

Çorum'da İl Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında eğitimlerini tamamlayan 260 kursiyer için "Hafızlık İcazet Merasimi" düzenlendi.

Çorum İl Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında eğitimlerini tamamlayan 260 hafız için "Hafızlık İcazet Merasimi" düzenlendi.

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, hafızlığın zor ve zahmetli bir süreçten oluşan şerefli bir uğraş olduğunu söyledi.

Hafızlık müessesesinin evrildiğini, daha modern hale geldiğini belirten Çiftçi, "Daha önceleri ilkokul veya ortaokul dönemindeyken 2-3 sene ara verilir, o şekilde Kur'an'ın hıfzı tamamlanırdı. Son 10 senede imam hatip liselerinde çocuklar hem eğitimlerine, aynı zamanda Kur'an-ı Kerim'in hıfzına devam ediyor. Her iki programı da beraberce yürütüyorlar. Sistemin bu şekilde evrilmesinde muhterem Cumhurbaşkanımızın çok büyük emekleri, gayretleri, hamilikleri var. Bitti değimiz, Kur'an kurslarına öğrenci bulmanın zor olduğu günlerden bugünlere geldik. Bu tablo beni müthiş heyecanlandırıyor." dedi.

çorum'da-260-hafız-icazet-aldı-55

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Cafer Tayyar Doymaz da Türkiye'nin dünyanın, hafızların da Türkiye'nin umudu olduğunu söyledi.

Diyanete bağlı kurslarda eğitimlerin devam ettiğini anlatan Doymaz, "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Türkiye'nin dört bir tarafında 4-6 yaş, Kur'an kurslarında Rabb'imizin kelamını öğrensin, Hz. Muhammed Mustafa aleyhissalatu vesselamın örnek ahlakıyla ahlaklansın diye 190 bin yavrumuz eğitim görmekte. Ülkemizin dört bir yanında hafızlık kurslarımızda 84 bin evladımız hafızlıklarını tamamlamak için çaba gösteriyor. Ülke çapında hafızlık belgesi verdiğimiz kişi sayısı 190 bini geçmiş durumda." diye konuştu.

çorum'da-260-hafız-icazet-aldı-44

İl Müftüsü Muharrem Biçer, hafızların Kur'an'ın yıldızları olduğunu vurgulayarak, "Hafızlık kurslarında yetişen hafızlar, Türkiye Yüzyılı'na adlarını altın harflerle yazdıracak. 12 yaş altındaki çocuklarımız Kur'an kurslarına geldiklerinde, 'Milli Eğitim müfettişlerine nasıl hesap veririz?' diye düşündüğümüz sıkıntılı günlerimiz vardı. O günlerden bugünlere bizleri kavuşturan Rabb'imize hamd, büyüklerimize de şükranlarımızın arz ediyorum." ifadelerini kullandı.

çorum'da-260-hafız-icazet-aldı-66

Törende konuşmaların ardından dua edilerek, hafızlara belge ve hediyeleri verildi.

Kaynak: Diyanet Haber

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.