Bebeklerde Solunum Yolu Tıkanmalarında İlk Yardım

Bebeklerin solunum yolu tıkanıklığı kaç çeşittir? Bebeklerin solunum yolu tıkanıklığında ilk yardım nasıl yapılmalı? Bebeklerde solunum yolu tıkanmalarında yapılacak ön müdahalede nelere dikkat edilmelidir? Maddeler halinde ilk yardım...

Bebeklerin solunum yolu tıkanıklığında ilk yardım nasıl yapılmalı? TRN İlkyardım Merkezi, İlk Yardım Eğitmeni Selma Urhan ilk yardım eğitimleri hakkında merak edilenleri cevapla.tv aracılığı ile anlattı.

Bebek kısmi olarak tıkanma yaşıyor ise;

  1. Kendi kendine nefes alması ve öksürmesi için desteklenmelidir. Bunu yapmak için bebek, kucağa alınarak başı yükseltilir veya gazını çıkarıyormuş gibi omza yaslayarak cismi çıkarması beklenir.
  2. Bebeğin öksürme sırasında kusması ile kustuğunu yutmamasına dikkat edilmelidir.
  3. Nesnenin çıkıp çıkmadığı kontrol edilir. Bebeğin ağzında yabancı nesne görülüyor ise ve alınabilecek yerde ise alınır.
  4. Nesne ilk hamlede alınamamışsa almak için zorlanmaz, çünkü nesne daha aşağıya doğru kayabilir.
  5. Yabancı nesne çıkmışsa ve yeterli solunum varsa bebek yan yatırılır. Gerekli görülüyor ise oksijen verilerek hastaneye götürülür.
  6. Eğer yabancı nesne görülmüyorsa ve bebeğin durumu kötüye gidiyorsa tam tıkanmalarda ilk yardım ve acil bakım uygulamasına geçilir.

Bebek tam olarak bir tıkanma yaşıyor ise;

  1. Dönüşümlü olarak “Sırt Vuruşu” ve “Göğüs Basısı” yöntemi uygulanır.
  2. Güvenlik sağlanır. Bebeğin ayak tabanına dokunarak bilinci kontrol edilir.
  3. Bebeğin bilinci yerindeyse yüz üstü pozisyonda ön kol üzerine yatırılır. Baş, başparmak ve diğer parmakların boynu desteklemesi ile öne doğru eğilir.
  4. Bebeğin başı desteklenerek vücuttan aşağıda, gergin olması sağlanır. Bu pozisyon yerçekiminin yardımı ile yabancı cismin kolaylıkla dışarı atılmasını sağlamak için verilir.
  5. Bebeğin boğazına bastırmamaya dikkat etmek gerekir.
  6. Yerleştirildiği kol, bacağa yaslanarak destek sağlanmalıdır. Bu pozisyonda iken elin topuk kısmıyla skapulalar arasına çok hafif olmayacak şekilde beş kez vurulur. Bu vuruşlar yukarıdan aşağıya doğru yapılır.
  7. Diğer kolun üzerine sırt üstü ve başı hafif aşağı gelecek şekilde tek hamlede çevrilir. Çevirme işlemi sırasında sırt vuruşu yapan el, bebeğin başının arkasına yerleştirilerek baş desteklenir.
  8. Sırtüstü pozisyonda ve başı aşağıda olacak şekilde kola yatırılan bebeğin başı, arkadan el ile desteklenir.
  9. Yatırıldığı kol, bacağa yaslanarak destek alınır. Yabancı cisim çıkmış mı bakılır, görülüyorsa bir hamlede alınır.
  10. Yabancı cisim çıkmamışsa sternum üzerinde kalp masajı yapılan noktaya iki parmakla beş kez aşağıya ve ileriye doğru her saniyede bir bası uygulanır.
  11. Yabancı nesnenin çıkıp çıkmadığı kontrol edilir. Yabancı nesne çıkana kadar 5 sırta vurma, 5 göğüs basısı işlemine dönüşümlü olarak devam edilir.
  12. Yabancı cisim kontrolü ve çıkarma işleminde asla kör dalış yöntemi uygulanmaz. Yabancı nesne çıkmış ise ve yeterli solunumu varsa bebek yan yatırılır.

Kaynak: cevapla.tv

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • Bilgilendirme için teşekkürler. Ama resimli bir anlatım olsa daha çok işe yarardi diye düşünüyorum

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.