Bebeğin Zihinsel Gelişimini Artıran Öneriler

Bebeğinizle birlikte hem keyifli zaman geçirmek, hem de bebeğinizin zihinsel gelişimine katkıda bulunmak için önerilen aktiviteleri uygulayabilirsiniz.

Bebeklerin, 0-2 yaş arası dönemi her açıdan olduğu gibi zekâ gelişimi açısından da çok önemli. Bu dönemi en verimli şekilde geçirerek bebeğinizin zekâ gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

KİTAP OKUYUN

Ebeveynlere, yeni davranışlarla, gelişimlerle ve mücadelelerle dolu çocuk yetiştirme serüveninde rehberlik eden kaliteli yayınları bulun. Bu kitaplarla gerekli bilgileri, uzman tavsiyelerini, pratik çözümleri ve çocuğunuzun fiziksel gelişimini garanti eden yolları öğrenebilir; ebeveynlik teknikleri ve fiziksel, duygusal, entelektüel ve davranışsal gelişimi maksimum seviyeye getirmekte kullanabileceğiniz aktiviteler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 Birlikte renkli, resimli kitaplar okuyun! Bir yandan sesinizi dinleyip bir yandan da parlak renkli, kontrast desenlere bakmaya bayılacak.

ONA GÜNÜNÜZÜN NASIL GEÇTİĞİNİ ANLATIN

Bebeğinizle konuşun. Doğduğu günden itibaren sohbetlerin içerisinde bulunmasını sağlayın ve bolca göz temasında bulunduğunuzdan emin olun.

ULAŞABİLECEĞİ YERLERE AYNALAR YERLEŞTİRİN

Beşiğinin yanına kırılmaz bir ayna yerleştirerek bebeğinizin kendi yüzünü ve hareketlerini görebilmesini sağlayın. Duvarın alt kısmına geniş bir ayna koyun ve yerde oyun oynarken kendini izleyebildiğinden emin olun.

Bebeğiniz kendi yansımasına baktığını anlamayacak; ancak kollarını hareket ettiren ve kendisine gülümseyen kişiyi izlerken çok eğlenecek.

SES ÇIKARAN OYUNCAKLAR ALIN

Oyuncak piyasası son derece zengindir; önemli olan bebeğinizin gelişimine yardımcı olacak ve ilgisini çekecek, eğlenmesini sağlayacak oyuncakları bulabilmektir. Gezin, görün, araştırın; bebeğinizin yalnızca bakarak bile ilgisini çekebilecek oyuncakları satın alın.

Müzik çalan ya da değişik sesler çıkaran oyuncaklar alın, özellikle de her dokunuşta ses çıkaran oyuncaklardan. Bir zil ile çıngırağı ya da davulu karşılaştırarak farklı nesnelerin farklı sesleri olduğunu gösterin. Belirli oyuncakların belirli sesler çıkardığını gördükçe sebep - sonuç ilişkisini öğrenmeye başlayacak.

YENİ DOKULARLA TANIŞMASINI SAĞLAYIN

Bebeğinize farkı hissedebileceği ve rahatlıkla ağzına koyabileceği, farklı dokulara sahip, kolay temizlenebilir objeler verin.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.