4.5g Hakkında Bilmedikleriniz!

Teknoloji hayatımızda yeni bir devri başlatacak olan 4.5G için geri sayım devam ediyor.

4.5G için Türkiye'de 15 milyon sim kartın da değişmesi gerekecek. Şu anda kullanılan cihaz ve sim kartların 4.5G'ye uyumlu olup olmadığı operatörlere sorulabiliyor.

Nisan 2016 itibariyle bu teknolojinin kullanımı başlayacak. Ancak öncesinde hazırlıklar son hızıyla sürüyor. Bu teknolojiyi bekleyen abonelerin kendilerini de hazırlaması gerekiyor.

Abonelerin 4.5G'yi kullanabilmesi için sadece 4.5G'yi destekleyen bir telefona ya da tablete sahip olmaları yeterli değil. Sim kartlarının da bu yeni teknolojiyi destekleyen özellikte olması gerekiyor. Uzun süredir sim kartını değiştirmemiş olan abonelerin büyük kısmı bunları değiştirmek zorunda kalacak.

UYUMLU DEĞİL Mİ ?

Sektör yetkililerinin verdiği bilgilere göre, Türkiye genelinde kullanılan 72.8 milyon hattın 12 milyona yakın kısmı 4.5G'li mobil ürünlerde kullanılıyor. 38 milyona yakın abone 4.5G uyumlu sim karta geçiş yapmış durumda. Yapılmakta olan bazı kampanyalarla abonelere 4.5G uyumlu sim kartlar veriliyor. Ücretini ödeyip sim kart değiştirme imkanı da var. Sim kart değişiminde operatör ve bayiye bağlı olarak 8-25 TL arasında fiyat talep edilebiliyor.

15 MİLYON ABONE DEĞİŞTİRECEK

Yetkililerin tahmini önümüzdeki 6-7 aylık sürede 15 milyona yakın mobil abonenin hem ses hem de data hatlarında 4.5G'ye uyumlu sim kartlara geçiş yapacağı yönünde. Abone merkezlerinde oluşacak yığılmalara karşı abonelerin şimdiden sim kartlarını değiştirmeleri öneriliyor. Pek çok operatör ve bayi şimdiden 4.5G'li sim kartlara geçiş yapmak isteyenlere hizmet vermeye hazır.

NASIL DEĞİŞECEK?

Peki kimlerin sim kartını değiştirmesi gerekecek? Tabii ki eski telefonlara sahip olan ve büyük boyda sim kartı olanlar ilk sırada görünüyor. 3G'nin kullanıma girdiği 2009'dan beri 4G uyumlu sim kartlar dağıtılıyor. O tarihten itibaren operatörler yeni cep telefonumodelleriyle beraber 4G uyumlu sim kartları dağıtıyor. Sim kartını değiştirdiği halde 4G uyumlu olmayan bir sim karta sahip olanların da değiştirmesi gerekecek.

OPERATÖRE SORUN

Şu anda kullanılmakta olan cihaz ve sim kartların 4.5G'ye uyumlu olup olmadığı operatörler aracılığıyla sorgulanabilecek.

4.5G teknolojisine uygun sim kart ve cihazı olan kullanıcılar, herhangi bir ek ücret ödemeden bu teknolojiden yararlanabilecek. Diğer kullanıcılar ise 4.5G uyumlu sim kart ve cep telefonu edinmek durumunda kalacak. Bunun maliyeti ise tercih edilen tarife paketi ve cihaz modeline göre değişecek.

ŞEKLİ DEĞİŞMEYECEK

Sim kartlar standart, mikro ve nano olmak üzere ayrı çeşitlere sahip. 4.5G uyumlu sim kartlar iç içe geçirilebilen ve birbirinden ayrılabilen üç ayrı kartı tek bir sim kartta bir araya getiriyor. Böylece cep telefonu abonesi kendi kullandığı cihazın gerektirdiği şekilde sim kartını kolayca standart/mikro/nano olarak kullanabilecek. Ayrıca mevcut sim kartlar 4.5G uyumlu sim kartlarla değiştirilirken şeklinde bir değişiklik söz konusu olmayacak. 4.5G uyumluluğu yeni sim kartların içindeki yongalarla sağlanacak.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.