2017’de Türkiye’de Çocuklara En Çok Verilen İsimler

Türkiye’de geçen yıl doğan erkek çocuklara en çok verilen isimlerden biri Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in adı oldu. Peki 2017’de Türkiye’de çocuklara en çok verilen isimler nelerdir?

Türkiye’de geçen yıl doğan erkek çocuklara en çok verilen isimlerden biri, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kahramanlaşan Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in ismi oldu. Halisdemir’in adı “Ömer”in yanı sıra “Ömer Halis” olarak da çocuklara en çok verilen isimler listesinde yer aldı.

2017'DE EN ÇOK KULLANILAN KIZ İSMİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de ebeveynlerin çocuklarına geleneksel isimler verme eğilimi 2017’de de devam etti. Geçen yıl dünyaya gelen kız bebekler için en çok tercih edilen isim yine “Zeynep” oldu.

“Zeynep”ten sonra en fazla tercih edilen isimler sırasıyla Elif, Defne, Hiranur, Ebrar, Eylül, Miray, Zehra, Ecrin ve Azra olarak kayıtlara geçti. Erkek bebeklerde ise Yusuf ismi ilk sıralarda yer aldı. Eymen, Ömer, Emir, Miraç, Mustafa, Ahmet, Berat, Ömer Asaf ve Mehmet sırasıyla en çok kullanılan diğer isimler oldu.

Türkiye’de ailelerin çocuklarına isim verme alışkanlıklarında geleneksel eğilimler göze çarpsa da popüler kültür, sosyoekonomik durum, dini ritüeller, tarihin unutulmaz kahramanları ve sevilen dizi karakterleri isim belirlemede büyük rol oynadı.

Bu çerçevede, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında darbeci general Semih Terzi’yi vurarak olayların seyrini değiştiren Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in ismi geçen yıl aileler tarafından en çok tercih edilen isimler arasında yer aldı. “Ömer” ismi listenin 3. sırasında gelirken, “Ömer Halis” de 24. sırada kaydedildi.

Aynı şekilde, 2016’da hayatını kaybeden efsanevi boksör Muhammed Ali ve TRT 1’in en çok izlenen dizilerinden “Diriliş Ertuğrul”un kahramanı Ertuğrul, bu isimlerin 2017 itibarıyla listenin ilk sıralarında yer almasında etkili oldu.

SON 17 YILDA EN ÇOK TERCİH EDİLEN İSİMLER

Türkiye’de 0-17 yaş grubundaki çocukların isimlerine bakıldığında ise Yusuf, Mehmet, Mustafa, Ahmet ve Furkan isimlerinin başı çektiği görüldü. Bu geleneksel isimlerin yanında Ömer, Berat, Enes ve Muhammed gibi isimler en popüler 10 isim listesinde yer aldı.

Son 17 yılda Türkiye’de istikrarlı biçimde en çok tercih edilen kız çocuk isimleri Zeynep ve Elif olurken, ailelerin kız çocuklarına geleneksel isim verme eğiliminin erkek çocuklarından daha düşük olması dikkati çekti.

Erkek çocuklarına isim verilirken aile büyüklerinin isimlerini taşıması, gelenekleri yansıtması hassasiyeti daha fazla gözetilirken, kız çocuklarına modern, yeni, farklı isimler koyma eğiliminin daha yaygın olduğu görüldü. Söz konusu dönemde en çok tercih edilen kız isimleri Yağmur, Merve, Zehra, İrem, Fatma, Büşra, Rabia ve Ecrin olarak kayıtlara geçti.

EN ÇOK KULLANILAN İSİMLER

Yeni doğan kız çocuklara Türkiye’de yıllar boyunca en fazla konulan isim olan “Fatma” listede bu kez 30. sırada yer aldı. Türkiye’de kız çocuklara en çok konulan isim sıralamasında Cumhuriyet döneminden 1993’e kadar ilk sırada yer alan “Fatma” ismi birinciliği 1993’te “Merve”ye, 2000 yılından sonra ise “Zeynep”e bıraktı.

Erkek çocuklarda ise 2000’li yıllara kadar Türk ailelerinin en çok tercih ettiği “Mehmet” isminin yerini son yıllarda “Yusuf” aldı. Geçen yıl itibarıyla Mehmet ismi listede 10. sırada yer buldu.

Kaynak: AA

 

İslam ve İhsan

KUR’AN’DA GEÇEN İSİMLER

Kur’an’da Geçen İsimler

BİR MÜSLÜMAN ÇOCUĞUNA NASIL İSİM KOYMALI?

Bir Müslüman Çocuğuna Nasıl İsim Koymalı?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.