Türkiye'nin İlk Hac Kafileleri Dualarla Uğurlandı

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organizasyonuyla kutsal topraklara gidecek hacı adayları, dualarla uğurlandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı organizesinde hac farizasını yerine getirecek olan hacı adaylarının kutsal topraklara yolculuğu başladı.

Bu yıl Türkiye’den 83 bin 430 vatandaşın hac ibadetini yerine getireceği bildirilirken il ve ilçe müftülüklerince düzenlenen programlarla hacı adayları kutsal topraklara uğurlanıyor.

Ankara

Diyanet İşleri Başkanlığının organizasyonuyla kutsal topraklara gidecek ilk hacı adayı kafilesi Esenboğa Havalimanı'nda dualar ve gözyaşlarıyla uğurlandı.

Hac kafilesinin hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı Gidiş Terminali'nde düzenlenen törene, hacı adayları ve yakınları katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan uğurlama töreninde konuşan Ankara İl Müftüsü Hasan Çınar, kutsal topraklara doğru yola çıkan hacı adaylarını tebrik etti.

İlk kafiledeki 787 hacı adayı ve diyanet görevlileri, pasaport kontrolü ve işlemlerin tamamlanmasının ardından dualar ve gözyaşlarıyla uğurlandı.

Ankara'dan toplam 5 bin 615 hacı adayı kutsal topraklara gideceği belirtildi.

Konya

Konya İl Müftülüğünce hac farizasını yerine getirecek olan hacı adaylarına yönelik Sultan Selim Camii’nde uğurlama programı düzenlendi.

Hacı adaylarına hitap eden Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Öge, "Hac ibadeti, bütün Müslümanların gönlünde yatan, arzu ettikleri ibadetlerin başında gelmektedir. O güzel ve kutsal topraklara gitmeyi Allah size nasip etti. Yolculuğunuz hayırlı olsun, sağlık içinde gidip gelerek sevdiklerinize kavuşun. Dualarınızda ümmeti Muhammed’i unutmayın. Peygamber Efendimize, Mekke ve Medine’ye selamlarımızı iletin." ifadelerini kullandı.

Kafile Başkanı Konya İl Müftü Yardımcısı Kuddusi Uysal’ın konuşması ile devam eden program Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Öge’nin duasıyla sona erdi.

Programın ardından hacı adayları yakınlarıyla helalleşerek kutsal topraklara doğru yola çıktı.

Düzce

Düzceli hacı adayları, İl Müftülüğünce düzenlenen uğurlama programıyla hac ibadetlerini yerine getirmek üzere dualarla kutsal topraklara uğurlandı.

Cedidiye Camii önünde düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı uğurlama töreni Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Törende konuşan Düzce İl Müftüsü Osman Aydın, hacı adaylarını kutsal topraklara uğurlamanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

Hacı adaylarının kutsal topraklarda hac vazifesini en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Müftü Aydın, "Bugün İstanbul’un fethinin yıl dönümünde Düzce’de unutulmaz bir gece yaşıyor. Yüzlerce, binlerce hacı adayının içinden seçilerek Rahmanın misafirleri olacak olan hacı adalarımızdan kutsal topraklardan dua bekliyoruz. Sizlerden bu yolculukta Hz Peygamber Efendimizin ahlakı ile ahlaklanmanızı, Hz Ebubekir’in sadakati ve doğruluğunu, Hz Ömer’ in adaletini, Hz Osman’ ın hayasını ve edebini, Hz Ali Efendimizin ilmi ve cesareti ile dönmenizi istiyorum." dedi.

Vali Yardımcısı Yakup Tatoğlu ve Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir de hacı adaylarına hayırlı yolculuklar temennisinde bulundu.

Töreninin ardından hacı adayları yakınlarıyla vedalaştıktan sonra tekbir, salavat ve dualarla uğurlandı.

Kırıkkale

Hac ibadetini yerine getirmek üzere Kırıkkale’den yola çıkan hacı adayları Nur Camii’nden uğurlandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı 2023 Yılı Hac Organizasyonu ile kutsal topraklara gidecek hacı adayları için düzenlenen programa İl Müftüsü Hasan Hayri Yaşar, il müftü yardımcıları, şube müdürleri, din görevlileri, hacı adayları, aileleri, yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Duygusal anların yaşandığı programda İl Müftüsü Yaşar dua yaptı.

Ardından 1’i bebek 136 hacı adayı, salavat, tekbir ve telbiyelerle yola çıktı.

Müftülükler "iyilik sofraları" ile dayanışmayı artırdı Müftülükler "iyilik sofraları" ile dayanışmayı artırdı.

Karaman

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organizasyonuyla Karaman'dan kutsal topraklara gidecek hacı adaylarının ilk kafilesi, dualarla uğurlandı.

Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, Piri Reis Kültür Merkezi önünde düzenlenen uğurlama töreninde, hac ibadetinin, dünyadaki bütün makamlardan, dünyadaki bütün vasıflardan ve unvanlardan sıyrılarak yalnızca kul vasfıyla Allah'ın huzuruna çıkmak olduğuna işaret etti.

Haccın hayatımızdaki en önemli dönüm noktası olduğunu ifade eden Akkoyun, şunları kaydetti:

"Mümin yüreklerdeki en önemli heyecandır, arınmaktır, bağışlanmaktır. En sevgiliye vuslattır.Hac ibadeti Hazreti Peygamber'e, Beytullah'a yolculuktur. Yolculuğunuz mübarek olsun. Rabbim hac ibadetinizi kabul eylesin inşallah. Rabbim herkese nasip eylesin. Hepinize hayırlı yolculuklar diliyorum."

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Faruk Gürbüz'ün yaptığı dua ile 190 hacı adayı kutsal topraklara uğurlandı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.