Türk Okçuluğuna İlgi Giderek Artıyor

Türkiye’de ata sporumuz güreşten sonra en yaygın sporlardan biri de okçuluk. Son yıllarda geleneksel Türk okçuluğuna ilgi arttı.

Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Başkanı Cengiz Toksöz, yaklaşık 2,5 yılda 7 bin 500 sporcu sayısına ulaştıklarını belirterek, “Bu ülkenin insanlarının, bu spora gösterdiği, bu kültüre verdikleri değeri ortaya koyuyor. Bunun git gide artacağını, çok daha fazla sayılara ulaşacağını düşünüyorum.” dedi.

Toksöz, 2,5 yıl önce kurulan federasyonlarında yaklaşık 7 bin 500 sporcu ve 500’e yakın tescilli kulüplerinin bulunduğunu belirtti.

Yeni bir federasyon olduklarını anımsatan Toksöz, “Türk okçuluğu, yaklaşık 25-30 yıldır amatör bir şekilde gerçekleştiriliyordu. Federasyonumuzun 2019 yılında kurulmasıyla bu çatı kurumsal bir kimlik altında faaliyet göstermeye başladı. Var olan camiamız gücü, bir çatı altında toplanarak Türk okçuluğuna hizmet etmeye başladı.” diye konuştu.

Toksöz, federasyonun kurulmasının ardından önemli projeler gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, Ata sporu Türk okçuluğunu, yaşatmaya ve hak ettiği yerlere taşımak için çalıştıklarını söyledi.

OKÇULUĞA İLGİ ARTTI

Geleneksel Türk okçuluğuna ilginin giderek arttığını ifade eden Toksöz, şöyle konuştu:

“Türk okçuluğunda ciddi bir potansiyel var. Türk okçuluğu medya ayağında yer alması, son olarak olimpiyat şampiyonu Mete Gazoz ve diğer paralimpik branşlarda okçuluk adına çok ciddi başarıların gelmesi, okçuluğu ve tabii ki de geleneksel Türk okçuluğunu da çok etkiliyor. Sporcu sayısında şu anda bulunduğumuz rakamı çok üstüne çıkabiliriz. Yaklaşık 2,5 yılda 7 bin 500 sporcu sayısı çok ciddi bir rakam. Bu ülkenin insanlarının, bu spora gösterdiği, bu kültüre verdikleri değeri ortaya koyuyor. Bunun git gide artacağını, çok daha fazla sayılara ulaşacağını düşünüyorum. Bizlerin görevi, bu ülkenin evlatlarına kendi tarihlerinin bilincini vermek, ata sporunu yaymak. Bu şekilde kendilerini modern sporların yanında geleneksel sporlara da katkı sunmalarını sağlamaktır.”

OKÇULUK GENLERDE OLAN BİR SPOR

Toksöz, Türkiye şampiyonasında dereceye girenlerden oluşturulan milli takımla, bu yıl Macaristan’da gerçekleşen uluslararası müsabakalara katıldıklarını ve farklı kategorilerde şampiyonluk elde ettiklerini belirtti.

Sporcularına güvendiğini ve bundan sonra başarılarının devamının geleceğini kaydeden Toksöz, “Ata sporu okçuluğa genlerde olan bir spor olarak bakıyorum. Çalışmaları ve tanımaları gerekiyor. Tanıdıklarında sevdiklerini görüyoruz. Türk okçusu, dünyada literatürde kabul edilen Türk okçuluğunu, dünyada da söz sahibi yapma gücüne sahip. Sadece şans verilmesi ve biraz daha fazla çalışmaları gerekiyor. Bu anlamda bizler onlara yeni dönemde de desteğimizi arttırmaya çalışacağız.” diye konuştu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PEYGAMBERİMİZİN TAVSİYE ETTİĞİ SPORLAR

Peygamberimizin Tavsiye Ettiği Sporlar

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.