Tüm Kedilerin Yaşamak İsteyeceği Yer: Kedi Kasabası

Samsun Büyükşehir Belediyesince 26 dönümlük alanda kurulan “Kedi Kasabası”nda, sokak kedilerinin kış mevsiminde üşümemesi için minder ve ısıtıcı fanlar bulunan yuvalar yapıldı.

Samsun’da 6 yıl önce 150 dönüm alana kurulan, 3 veteriner ve 20 personelin görev aldığı Hayvan Bakım Merkezi’nin 26 dönümlük bölümünde “Kedi Kasabası” bulunuyor.

KEDİ KASABASI

Her türlü konforun düşünüldüğü “Kedi Kasabası”nda ağaçların altında küçük kulübelerde kalan, geniş alanda özgürce oynayabilen, atlama ve tırmanma yerleri bulunan kediler, bakımlarının yapılmasının yanı sıra mamalarını da müzik eşliğinde yiyor.

Kasabada yazın serin bungalov evlerinde yaşayan bin civarındaki sokak kedisi, kışın ise üşümemeleri için Büyükşehir Belediyesi ile hayvanseverlerin birlikte hazırladıkları minderli ve ısıtıcı fanlı yuvalarda kalıyor.

“TAMAMEN KEDİLERİN RAHATLIĞI DÜŞÜNÜLDÜ”

Hayvan barınağının sorumlu yöneticisi veteriner hekim Hande Yaman, barınağa gelen sokak kedilerinin önce sağlık taramasının yapıldığını söyledi.

Sağlıklı kedilerin kedi kasabasına yerleştirildiğini belirten Yaman, “Kediler burada serbest dolaşabilmekte. Kışın da üşümemesi için konteyner hazırladık. Açık olan diğer yuvaların etrafını ise tamamen mika camlarla kapattık. Isıtıcı fanlar 24 saat çalışarak yuvaları sıcak tutuyor. Ayrıca hayvanseverlerle ortak dizayn ettiğimiz konteyner bulunuyor. Konteynerin içine minderler konuydu. Tamamen kedilerin rahatlığı düşünüldü.” ifadelerini kullandı.

Minderler kirlendiğinde değiştirildiğini anlatan Yaman, “Minderleri hayvanseverlerle ortak hareket ederek kirlendiğinde temizleyip yerine koyuyoruz. Isıtıcı fanlar 7 gün 24 saat çalışmaktadır.” dedi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.