Şifa Çorbası 'kızılcık Tarhanası'

Bolulu kadınların asırlardır yaylardan toplanan kızılcıklarla yaptığı ve birçok hastalığa iyi geldiği için "şifa çorbası" olarak bilinen kızılcık tarhanasının hazırlanması için çalışmalara başlandı.

Bolu'da kadınlar, asırlardır yaylalardan toplanan kızılcıklardan üretilen çorba, mide, bağırsak ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi geldiği için "şifa çorbası" olarak bilinen kızılcık tarhanasını yapmak için çalışmaya başladı.

Bolu kent merkezi, ilçeler ve köylerinde sonbaharın gelişiyle kadınları, kış telaşı sardı. Kadınlar, özellikle kış aylarında sıkça tüketilen yufka, salça, erişte, tarhana, pekmez, turşu gibi kışlık yiyeceklerin hazırlanası için çalışmalarını sürdürüyor.

Bolu'nun yöresel yiyeceklerinden olan kızılcık tarhanası için de yaylardan kızılcıklar toplandı. Toplanan kızılcıklar, meşakkatli işlemlerden geçirildikten sonra tarhanaya dönüşüyor.

Kentte her evde bulunan ve asırlardır kış aylarında kullanılan "mor tarhana" olarak da bilinen kızılcık tarhanası, grip ve soğuk algınlığına iyi geldiği için "şifa çorbası" olarak tüketiliyor.

KIZILCIK TARHANASI

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, kızılcığın, Bolu'nun dağlarında yetişen bir bitki olduğunu belirterek, "Kızılcık daha önceleri hep dağlarda yetişen bir bitkiydi. Bizim hanımlar marmelat yaptıkları kızılcıkların çekirdeklerini Orman Bölge Müdürlüğüne vererek, belirlenen yerlerde yetiştirilmesi için bir çaba sarf ettiler. Şu an onlar da yetiştirmeye başladı kızılcığı. Köylerde de aşılama yolu ile kızılcık ağaçları elde edilmeye başlandı." diye konuştu.

Kızılcık tarhanasını hem yurt içinde hem de yurt dışında satışının yapıldığını aktaran Davarcıoğlu, "Kızılcık tarhanasına büyüklerimiz, 'hekim çorbası' ya da 'şifa çorbası' diyorlardı. Mide, bağırsak hastalıklarına, soğuk algınlıklarına iyi geldiği söylenir." dedi.

Davarcıoğlu, kızılcık tarhanası yapmak için Bolu Elişi Hatıraları Derneği'ne (BEHDER) yaklaşık 3 ton kızılcık alındığını, talebe göre bu miktarın da değiştiği ifade etti.

YAPIM AŞAMALARI

Kızılcık tarhanasının yapılma aşamasını anlatan BEHDER Başkanı Güler Burkucu ise kızılcık tarhanasının Bolu yöresine has bir yemek olduğunu dile getirdi.

Burkucu, kızılcık tarhanasının, Bolulu her ailenin evinde bulunması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Sonbahar ile birlikte yaylalardan toplanan kızılcıklar tarhana yapılmak üzere toplanır ve daha sonra birkaç işlemden geçirildikten sonra marmelatı elde edilir. Marmelat daha sonra unla karıştırılarak tarhanası yapılır. Güreş görmeyen bir alanda kurutulan kızılcık tarhanası kevgirden geçirildikten sonra tekrar kurutulmak üzere serilir. Daha sonra toplanan tarhana tüketilmek üzere toplanır."

Kızılcık tarhanasından yapılan çorbaya "şifa çorbası" dendiğini hatırlatan Burkucu, çorbanın mide, bağırsak ve soğuk algınlıklarına iyi geldiğini, pişirilmesinde su ve tarhana kullanıldığını belirtti.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.