Naim Karaman Hocaefendi Hakkın Rahmetine Kavuştu

Yaptığı ilmi çalışmalar ile yakından tanınan Naim Karaman Hoca Efendi, Gebze'de hakkın rahmetine kavuştu. 

Uzun yıllar Beyoğlu Galata'daki Arap Camii Baş İmamlığı, İstanbul Merkez Vaizliği görevlerinde bulunan Naim Karaman Hocaefendi  birçok ilmi çalışmalara imza atmıştı.

Kendini mesleğine adayan Karaman, “Aydınımızın İrtica Rüyası”, “Hz. Akşemsettin İslâm Cemaati Düşüncesinin Anatomisi”, “Dünya İslâm Cemaati ve Küreselleşme Boyutu”, “11 Eylül Vurgunundan İslâmî Teröre”, “İslâm´ın Girişimci Kültürü”, “İslâm'ın Girişimci Kültürü Ekonomik Krizlere Karşı”, “İslâm'ın Girişimci Kültürü Değer Üretmenin Önceliği” adlı kitapların müellifiydi.

İstanbul Din Görevlileri Cemiyeti Başkanlığı, Türkiye Din Görevlileri Federasyonu İkinci Başkanlığı, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Gençlik Kolu Başkanlığı gibi önemli görevlerde de bulunan Naim Karaman Hocaefendi’nin cenazesi yarın Gebze Tavşanlı Köyünde bulunan Akşemsettin Camii'nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından, Gebze Tavşanlı Köyünde bulunan aile mezarlığında toprağa verilecek.

73 yaşında vefat eden Naim Kahraman Hoca Efendi uzun süredir rahatsızdı.

Hoca Efendi’ye Cenabı Allah’tan rahmet yakınlarına sabrı cemil niyaz ediyoruz.

NAİM KARAMAN KİMDİR? 

naim karaman foto1941 yılında Kastamonu, Devrekâni, Kadıoğlu Köyü´nde doğdu. İlk hocası, bildiklerinin çoğunu kendisine borçlu olduğu babası İsmail Efendi´dir. Dokuz yaşında hafız oldu. Erken dönemde hafız olmasında; Osmanlıca, Arapça ve yeni harflerle okuma-yazma öğrenmesinde babasının büyük gayretleri oldu.

İlköğretime doğrudan üçüncü sınıftan başladı. İlkokula devam ederken, babasının gözetiminde hem hıfzımı sağlamlaştırdı hem İnşa (Osmanlıca çeşitli yazıları İmla ve Okuma Dersi) okudu. Aynı zamanda rahmetli Molla Recep Efendi´den Arapça başlangıç derslerini aldı.

11 yaşında İstanbul´a gelerek İmam Hatip Okulu´na kayıt yaptırdı. Yedi sene devam eden tahsil döneminde ardından İmam Hatip okulunu bitirenler, doğrudan üniversiteye giremedikleri için, dışarıdan lise imtihanlarını vererek İstanbul Hukuk Fakültesi´ne girdi. Fakülteye girmeden önce yedek subay öğretmen olarak askerliğini yaptı.

Askerlikten dönüşte Sarıyer Çarşı Camii´ne imam olarak tayin edildi, bir yandan da hukuk fakültesine devam etti. İki sene görev yaptıktan sonra, rahmetli Mustafa Çerçi Hocaefendi ile becayiş yaparak Beyoğlu Galata'daki Arap Camii Başimamlığı'na tayin edildi. 1967 yılında İstanbul Merkez Vaizi olarak görevlendirildi. Hukuk Fakültesi'ni bitirip avukatlık stajını da yaptıktan sonra vaizlik görevine devam etme kararı aldı. 2000 yılına kadar vaizlik görevine devam etti. 2000 yılında kendi isteğiyle emekli oldu. Hizmetin fiilî emekliliği olmadığı için son günlere kadar irşada ve vaizliğe devam etti. Bu süre içinde birçok ilmi çalışmalara da imza attı.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.