Migren Nedir? Migren Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Migren nedir? Migrenin tedavisi var mı? Migrenin belirtileri nelerdir? Migren tedavisinin yöntemleri nelerdir? Migren ağrısı anında neler yapılmalıdır? Sizler için derledik...

 Eskiden sıradan bir baş ağrısı olarak görülen migren ağrısının, başlı başına nörolojik bir hastalık olduğu artık kabul edilmiştir. Migren ağrısına beynimizin yüzeyindeki damarların genişleyip daralması ve çevre dokulardaki ödem yol açar. Başlıca karakteristik özelliği belirli aralıklarla gelmesidir. Genç ve orta yaş grubunda yüzde 20'ler gibi yüksek bir oranda görülür. Genç ve erişkin hastalığı olarak kabul edilen migren krizleri 45-50 yaşlarına kadar sürebilir. Ağrı 4 ile 72 saat arası devam edebilir. Migren hastalarının büyük bir kısmının ortak özellikleri; aşırı titiz, sinirli, çok dikkatli, zihni sürekli çalışan, duygusal insanlar olmalarıdır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Başın bir yarısında ve göz oyuluyor gibi zonklayarak seyreder.

- Şakak ve ense ağrısı çoğu vakada karakteristiktir.

- Ağrı öncesi veya sonrası bulantı, kusma, ışığa ve sese tahammülsüzlük olabilir.

- Hastanın huzuru kaçar ve rengi solabilir.

- Alın ve yüze yayılan ağrı nedeni ile sıklıkla sinüzitle karıştırılır.

- Krizlerin bir kısmında ağrı başlamadan önce (parlak ışık çakmaları, zikzak görüntüler, el-yüz ve kollarda hissedilen iğnelenmeler, uyuşma gibi) şikayetler olabilir.

- Baş ağrısını bazı hastalar; geriyor, çekiyor, yanıyor, sızlıyor, sıkışıyor, üşüyor, kaşınıyor, burgu ile oyuluyor, bıçak saplanıyor gibi değişik şekilde anlatmaya çalışır.

- Bazı hastalar ağrının geleceğini saatler önce anlayabilirken, bazen de birden bire şiddetli bir ağrı krizi ile kişinin hayatı alt üst olabilir.

MİGRENİ ÇAĞIRAN SEBEPLER

Migren krizlerinin oluşumunda stres, açlık, tokluk, gürültü, uykusuzluk, aşırı uyku, hanımlarda adet günleri, çikolata, kuru yemişler, mantar, sosisler, alkol, kolalı içecekler başlıca sebepler olarak sıralanabilir. Göz alıcı parlak ışıklar, sigara dumanı, keskin kokular, lodos ve rüzgârlı hava migreni tetikleyen faktörlerdir. Bazı gıdalarda bulunan birtakım maddeler de damarları genişletip, migren krizini başlatabilir. Hastalığın sebeplerine yönelik çok sayıda teori hala geçerliliğini korumaktadır. Ancak beynimizdeki damar-sinir ilişkisindeki dengenin bozulması ve genetik yatkınlık esas sorumlu gibi görülmektedir.

MİGRENİ TETİKLEYEN YİYECEK VE İÇECEKLER:

- Bayatlamış peynir.

- Salam, sosis, sucuk vs.

- Susam.

- Çikolata.

- Çin yemekleri.

- Dondurma.

- Konserve gıdalar.

- Kuru yemişler.

- Alkollü içecekler.

- Bazı ilaçlar (doğum kontrol hapları, damar açıcılar ve çeşitli ağrı kesiciler).

TEDAVİDE NELER UYGULANIR?

Migren, bilinenin aksine, tedavisi olan bir hastalıktır. Kalıtım yoluyla, aileden çocuklara geçebilir. Doktor muayeneden sonra, teşhis için bazı tetkikler isteyebilir. Uzun tetkik ve tahliller gerekmez. Hastanın şikâyetleri ile kesin teşhis konulabilir.

Basit krizlerde ilaç almadan karanlık ve sessiz bir ortamda ağrının geçmesi beklenirken; şiddetli krizlerde hekim müdahalesi ve etkili bir tedavi programı uygulanması gerekir. Son yıllarda üretilen migrene özgü ağrıları dindiren ilaçların yanında; krize karşı koruyucu ilaçlar da verilebilir.

Akupunktur, migrende etkili bir tedavi yöntemidir. Hastalar herhangi bir yan etkiyle karşılaşmazlar. Akupunkturda, beynin kendi üretmiş olduğu ağrı kesiciler aktif hale gelir. Böylece çok sayıda ilaç kullanmadan tedavi gerçekleşir. Migren krizinde akupunktur tedavisi adeta ağrıya karşı bir aşılamadır. Nasıl aşı ile bağışıklık sistemi aktif hale getirilerek hastalıklara karşı direnç kazanıyorsak akupunktur ile de ağrıya karşı direnç kazanmış oluyoruz. Migren ağrısı ne kadar şiddetli seyrederse etsin felce sebep olmaz ve ölümcül değildir. Bu yönüyle migren krizi şiddetli bir nisan yağmuruna benzetilebilir. Ağrı geçtikten sonra, hasta yaşamını önceden olduğu gibi sürdürür.

MİGRENDEN KORUNMANIN 10 YOLU

https://www.islamveihsan.com/migrenden-korunmanin-10-formulu.html

 

MİGRENDEN UZAK YAŞAMANIN YOLLARI:

- Düzenli uyumak

- Sabahları düzenli kalkmak

- Dengeli beslenmek

- Sıkıntılı, üzüntülü ve stresli ortamlardan uzak durmaya çalışmak

- Aşırı yorucu işlerde uzun süre çalışmamak

- Kendimizle ve çevremizdeki insanlarla barışık olmak.

- Kulaktan dolma bilgilerle tedaviyi kesmemek

- Ağrı süresince sessiz, sakin, karanlık bir ortamda, başı hafif yüksekte gevşeyerek istirahat etmek.

- Düzenli eksersizlerle migren ağrılarından çok büyük oranda kurtulmak mümkün olur.

MİGRENİ TETİKLEYEN ŞEYLER

https://www.islamveihsan.com/sicak-hava-migreni-tetikliyor.html

Kaynak: Dr. Ali Akben, Altınoluk Dergisi, 2009 - Nisan, Sayı: 278, Sayfa: 059

HACAMAT NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

https://www.islamveihsan.com/hacamat-nedir-nasil-yapilir-ve-faydalari-nelerdir.html

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.