Mesai Arası Kur'ân Molası

Muğla'nın Seydikemer İlçe Müftülüğü, "Çağırın Gelelim Kur'an Öğretelim" projesiyle esnafa ve memura iş yerinde Kur'an-ı Kerim öğretiyor.

Seydikemer Müftülüğü, ilçedeki kamu kurumu çalışanlarının ve esnafın yoğun mesaisi nedeniyle Kur'an-ı Kerim öğrenmeye gelemediği düşüncesiyle bir proje başlattı.

"Çağırın Gelelim Kur'an Öğretelim" projesi kapsamında bastırılan broşürler, ilçedeki kamu kurumlarına ve esnafa dağıtıldı. Broşürü doldurarak Kur'an-ı Kerim öğrenmek isteyen esnafın başvurusuyla iş yerlerine giden din görevlileri, belirlenen saatlerde vatandaşa Kur'an-ı Kerim dersi veriyor.

MESAİ ARASINDA YARIM SAATLİK KUR'ÂN DERSLERİ

Projenin ikinci ayağında, kamu çalışanları için "Mesai arası Kur'an molası" sloganıyla öğle arasında yarım saatlik Kur'an-ı Kerim dersine gelenlere de çorba ikram edilecek.

İlçe Müftüsü Zekeriya Bülbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşla sohbetleri sırasında bazılarının Kur'an-ı Kerim okumayı bilmediğini, açılan kurslara da iş yoğunluğu nedeniyle gelemediklerini öğrendiğini söyledi.

Böyle bir sorunla karşılaşınca çözüm arayışına girdiklerini anlatan Bülbül, "Onlar bize gelemeyince 'Biz onlara gidelim' dedik. Proje kapsamında istiyoruz ki Kur'an-ı Kerim okumayı bilmeyen kalmasın. Bazı kamu kurumlarındaki arkadaşlar da bize 'Hocam, öğle arasında keşke biz de gelip de Kur'an öğrenebilsek' deyince din görevlisi arkadaşlarla onlar için de bir çözüm bulduk. İki aşamalı bir proje yaptık. Onlar gelemediği için hocalarımızı onların ayağına yolladık." dedi.

Bülbül, ilçe merkezindeki bütün cadde ve sokaklardaki esnafa hazırladıkları broşürü dağıttıklarını ve güzel geri dönüşler olduğunu belirterek, "Bize zor gelmez, yorgunluk vermez, bilakis sevap kazandığımız için gurur duyar, onur duyarız. Tek gayemiz var, yeter ki herkes Kur'an okusun." dedi.

KUR'ÂN-I KERİM OKUMAYI BİLMEYEN KALMASIN

Talepte bulunan esnafın uygun olduğu saatte müftülük görevlilerinin iş yerine giderek Kur'an-ı Kerim dersi verdiğini dile getiren Bülbül, "Projenin ilk aşamasını mart sonuna bitirmeyi düşünüyoruz. İkinci aşamayı ise özellikle memur kesimi için hazırladık. 'Mesai arası, Kur'an molası' dedik. Bir saatlik yemek arasında kendilerine gelen memurlara 'Çorba bizden, eğitim sizden' dedik. Yaklaşık yarım saat ders alacak memurlara da dersin ardından çorba ikram edeceğiz." diye konuştu.

Müftülük Murakıbı Mahmut Dağaşan, öğlenden önce ve öğlenden sonra olmak üzere haftanın 4 günü esnafın belirlediği saatlerde iş yerlerinde ders verdiklerini ifade etti. Bilmeyenlere Kur'an-ı Kerim okumayı öğreteceklerini, uzun süre okumayanlara da unuttukları bilgileri hatırlatacaklarını belirten Dağaşan, projeyle ilgili esnaftan olumlu tepkiler geldiğini, kendilerine ulaşan taleplerden de memnun olduklarını kaydetti.

Eğitmen Nurullah Akar da esnafın uygulamadan memnun olduğunu, kursiyerlerin çok azim gösterdiğini vurguladı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.