
Kadının Toplumdaki Yeri ve Önemi Nedir?
Kadın, ailenin huzuru; toplumun temeli, medeniyetin taşıyıcısıdır. Peki kadın, aile ve toplum için neden vazgeçilmez bir değerdir? İslam’a göre, kadının toplumdaki yeri ve önemi nedir?
Kadının fıtratı istikâmetinde yaşaması, toplumu cennete çevirir. Huzurlu âileler, toplumun saâdet kaynağıdır. Tarih sayfalarına baktığımız zaman görürüz ki, toplumlar hanımlarla âbâd olmuş, yine onların elleriyle berbâd olmuştur. Eğer kadınlara mutluluk için sokaklar gösterilirse, hayat yolları cam kırıkları ile dolar.
Fısk u fucûrun yayılması, fitne-fesâdın tasallutu veya maddî-mânevî imkânsızlıkların icbâr etmesi gibi sebeplerle iffet ve nâmusunu koruma hususunda zor duruma düşenlere yardım elini uzatmak da hem İslâmî bir mecbûriyet hem de bir insanlık borcudur. Hadîs-i şerîfte buyrulur:
“Bir kimse, nâmusu çiğnendiği, ırzına sataşıldığı bir yerde Müslümanın yardımına koşmazsa, muhtaç olduğu bir anda Allah da ona yardım etmez. Irzına sataşıldığı, nâmusu çiğnendiği bir yerde Müslümanın yardımına koşan kimseye de, muhtaç olduğu bir anda Allah yardım eder.” (Ebû Dâvud, Edeb, 36/4884)
KADININ AİLEDEKİ ROLÜ VE TOPLUM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Kadının saâdeti, haysiyetini koruyarak yaşamasında ve âilesini muhâfaza etmesindedir. “Cennet annelerin ayağı altındadır.”[1] hadîs-i şerîfi, sâliha bir anne için ne büyük bir şehâdet-i Muhammediyye’dir.
Diğer bir hadîs-i şerîfte de:
“Dünya geçici bir faydadan ibârettir. Onun fayda sağlayan en hayırlı varlığı, sâliha kadındır.” buyrulmuştur. (Müslim, Radâ‘, 64)
Fazîletli bir anne, ilâhî kudretten tecellî eden bir rahmet kucağı, âilede saâdet kaynağı, zevk ve safâ ışığı, âile fertlerinin şefkat odağıdır. Rabbimiz’in, Rahmân ve Rahîm esmâsının dünyadaki müstesnâ ve mûtenâ bir tecellîgâhıdır. Hayırlı nesillerin yetiştirilmesinde annelerin çok mühim bir yeri vardır. Bütün evliyâullah ve Fâtihler, ilk feyizlerini sâliha bir anneden emmişlerdir. Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bir hadîs-i şerîflerinde:
“Evinde (yetim) çocuklarının terbiyesiyle meşgul olan Müslüman kadın, cennette benimle beraberdir.” buyurmuşlardır. (Süyûtî, I, 104)
Kadının âile ve cemiyetteki ehemmiyetine binâen, kız çocuklarına daha husûsî bir îtinâ gösterilmesini isteyen Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bir hadîs-i şerîflerinde:
“Her kim iki kız çocuğunu bülûğ çağına gelinceye kadar büyütüp terbiye ederse, kıyâmet günü o kimseyle ben şöyle yan yana bulunacağız.” buyurmuş ve parmaklarını bitiştirmiştir. (Müslim, Birr, 149)
Diğer bir hadîs-i şerîfte de şöyle buyrulur:
“Her kim kız çocuklarını yetiştirme hususunda bir sıkıntıya uğrar da onları (sırât-ı müstakîm üzere, yani hayırlı bir yolda) iyi yetiştirirse bu çocuklar onları cehennem ateşinden koruyan bir siper olur.” (Müslim, Birr, 147)
Dipnot:
[1] Süyûtî, I, 125.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, 12 Saadet Damlaları, Erkam Yayınları
YORUMLAR