Hücrelerimizin Dili Olsa Ne Derdi?

İnsanı meydana getiren 46 kromozomlu ilk hücrede, bütün vücut sistemini meydana getirecek bilgi depoludur. Tıpkı minik bir tohumda dev bir çınar ağacının saklı olması gibi… Hücreler çoğalırken sakladıkları bu öz bilgiyi diğer hücreye aktarırlar. Yani oluşan her hücrede bir insan inşâ edecek potansiyel bilgi mevcuttur.

Her bir dokuyu ve organı inşâ eden hücrede, diğer organ ve dokuları yapacak bilgi vardır. Yani göz hücremiz, beyin hücresini yapmayı bilir. Kalp hücremizde bağırsak hücrelerine dönüşme bilgisi vardır. El ve ayaklarımızı yapan hücreler, isteselerdi dile dönüşebilirlerdi. Ancak bu dünya hayatına doğan insanoğlunun hücrelerinin her biri, hangi organa dönüşecekse, kromozomlardaki bilginin sadece o kısmını kullanır, diğerlerini baskı altına alır. Bu sebeple dilimiz burna, kulağımız göze dönüşmez. Bilgiler, bir gâyeye, “ahsen-i takvîm” olan insanı var etme gâyesine hizmet ederler.

Aslında bu kadar kompleks bir işi, şuursuz hücrelerin kararlaştırıp yapması, gerçekten de çok zor. Ancak biz âcizler bu işleri yapıp yaratan yüce bir kudretin varlığını kabul etmezsek, o zaman bu şuursuz atomların oluşturduğu hücrelerden meydana gelen zigotun bizden daha akıllı olduğunu kabul etmemiz gerekir. Zira o tıp fakültesini bitirip ihtisas yaptıktan sonra, yan dal uzmanlığını da tamamlayan, hattâ akademisyen, doçent ve profesör olanların cümlesinden daha bilgilidir. Çünkü pek çok farklı uzmanlık, bugün insanın var oluş safhalarını inceliyor, her gün yeni bir buluş ve ilerleme oluyor, ancak yine de insanın sırrı hâlâ tam olarak çözülemiyor. Daha öğrenecek neler var kim bilir?!

MİLYONLARCA SAYFALIK ANSİKLOPEDİ GİBİ

Allah -celle celâlühû-; akılsız hücreleri, dâhi gibi çalıştıran, metrelerce uzunluktaki bir zincirden sadece o iş için gerekli bilgileri okutturan, diğer bilgileri ise geçici bir süre rafa kaldıran; sınırsız bir ilme, yüce bir kudrete sahip, eşsiz ve benzersiz bir yaratıcıdır. Böyle olmasaydı; hücreler tam bir anarşiye düşer, hiçbiri milyonlarca sayfalık bir ansiklopediden hangi bilgiyi çıkarıp okuyacağını, hangisini kullanarak sanatını ortaya çıkaracağını bilemezdi. Çünkü ne dilimizi yapan hücreler, ne de beynimizi yapanlar, bu organları tanımıyorlar. Daha önce de böyle bir organ inşaatında çalışmamışlar. Hepsi işini ilk defa yapıyor.

Ellerinde o doku ve organla ilgili ne bir proje var, ne de bir taslak… Üstelik çalıştıkları ortam karanlık, yaptıklarını seyredebilecekleri bir mum alevi kadar bile ışıkları yok! Ayrıca suyun içinde çalışıyorlar, yani yapılan her şeyin akıntıya kapılıp gitmesi işten bile değil… Ancak ne yaptığını, neyi yaptığını, nasıl yaptığını bilmeden, bu kadar karmaşık işleri tereyağından kıl çeker gibi, anarşiye düşmeden becerebiliyorlar!

AKLIMIZIN ALMAYACAĞI İŞLER

Bizler, bin kişilik bir organizasyonu düzgün bir şekilde başarabilen insanları “Ne kadar da kabiliyetliler!” diye alkışlar, takdir ederiz. Vücut sistemimizde trilyonlarca hücre, en mükemmel organizasyonlara parmak ısırtacak kadar düzgün ve koordineli çalışmaktadır. Onların bu işleri nasıl becerdiğini ya da ne kadar kabiliyetli olduklarını hiç düşündük mü?!

Bu iş, şuursuz atomların değil; o atomların da, hücrelerin de, organların da, insanın da hâsılı bütün kâinatın sahibi olan, bütün noksan sıfatlardan münezzeh, azametli bir Sultân’ın işidir. O öylesine kudretlidir ki, daha sayfalarca yazsak bitiremeyeceğimiz, aklımızın almayacağı daha nice işleri sadece “ol” demekle yapıverir. Âyet-i kerîmelerde buyurulur:

“Bir şey yaratmak istediği zaman O’nun yaptığı «Ol!» demekten ibârettir. Hemen oluverir.” (Yâsîn, 82)

“Göklerin ve yerin mübdii/eşsiz yaratıcısıdır (onları önceden hiçbir örneği bulunmaksızın yaratandır). Bir şeyin olmasını isteyince ona sadece «ol» der, o da oluverir.” (el-Bakara, 117)

Milyonlarca sayfalık bilginin içinden sadece gözü okutturan ilim, gün gelecek dili de okutturacak, dünyada kulak görevini yapan, el, ayak görevini yapan hücreler… zamanı gelince bülbül gibi konuşacaklar ve hepsi ne yaptığını haber verecek; üstelik biz istemesek bile… Zira gözümüzdeki, kulağımızdaki, elimiz-ayağımızdaki hücreler, dil olma ile ilgili bilgileri zaten taşıyor.

KAİNATA SIRALANMIŞ İLAHİ KANUN

Hard disklerin bilgisayara takılıp içinde ne var ne yok okutturulması gibi, âhirette zerrelerimizin içine saklanmış bilgiler dahî açığa çıkarılacak. Hoş, her şeye gücü yeten Rabbimizin organlarımızı konuşturmak için hiçbir artı bilgiye ihtiyacı yoktur. Ancak bunlar bizlerin ibret almamız için yaratılışımıza konmuş ilâhî kanunlardır. Dileseydi, hiçbir kural olmaksızın var edebilirdi her şeyi... Ancak o zaman kâinata sırlanmış ilim karşısında biz âcizlerin durumu ne olurdu; sadece Allah bilir!

Âhirette herkesin başına gelecek olan bu hâdise, âyet-i kerîmelerde şöyle anlatılmaktadır:

“O gün ağızlarını mühürleriz. Bizimle elleri konuşur ve ayakları da yaptıklarına şâhitlik eder.” (Yâsîn, 65)

“Nihayet Allâh’ın düşmanları oraya vardıklarında dünyada iken yapageldiklerinden dolayı kulakları, gözleri, derileri aleyhlerinde şâhitlik edeceklerdir. Derilerine: «Bizim aleyhimize niçin şahitlik ettiniz?» diyecekler. Onlar da: «Her şeyi konuşturan Allah bizi de konuşturdu. Zaten sizi ilk defa O yaratmıştır. Yine ancak Ona döndürülüyorsunuz.» diyecekler. Siz, gözlerinizin, kulaklarınızın ve derilerinizin aleyhinizde şahitlik edeceğinden korkarak kötü iş işlemekten çekinmiyordunuz! Bilâkis Allâh’ın, yaptıklarınızın çoğunu bilmediğini sanmıştınız! İşte Rabbinizi böyle sanmanız sizi mahvetti! Bu yüzden hüsrâna düştünüz.” (Fussilet, 20-23)[1]

Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- de bu manzarayı şöyle tasvir etmiştir:

“Bir suçlu kıyamet gününde yaptıklarını inkâr ettiğinde, Allah onun uzuvlarına emir verecek ve onlar onun yaptıklarına karşı şâhitlik edecekler.” (Bkz: İbn-i Kesîr, IV, 95)


[1] Bu konuda ayrıca şu âyet-i kerîmelere bakılabilir: el-İsra, 49-51, 98; el-Mü’minûn, 35-38, 82-83; en-Nûr, 24; es-Secde, 10; Yâsîn, 78, 79; es-Sâffât, 16-18; el-Vâkıa, 47-50; en-Nâziât, 10-14.

Kaynak: Dr. Betül Nefise İnal, Şebnem Dergisi, 135. Sayı, Mayıs 2016

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.