Hac ve Umreyle İlgili Tüm İş ve İşlemler E-Devlet'te

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Hac ve umreyle ilgili tüm iş ve işlemleri vatandaşlara e-Devlet üzerinden sunmaktayız." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Diyanet İşleri Başkanlığınca 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu'nda düzenlenen Dünden Bugüne Hac Yolculuğu Belgeseli Tanıtım Gecesi'nde yaptığı konuşmada, haccın, sayısız hikmetleri ve güzellikleri içinde barındıran özel bir yolculuk olduğunu söyledi.

Bu kutsal seferin, dünyaya ait olan şeyleri terk ederek Allah için yola çıkmak, Allah'a hicret etmek ve adeta mahşeri yaşamak anlamına geldiğini belirten Oktay, hacca niyet edip yola düşen Müslümanın, bedeniyle ihrama, ruhuyla takva elbisesine büründüğünü ve hacıların Hz. İbrahim'in teslimiyeti, Hz. İsmail'in vefası, Hz. Hatice'nin tevekkülünü kuşandığını ifade etti.

Oktay, haccın aynı zamanda dilleri, renkleri, ırkları ve ülkeleri farklı yüzbinlerce Müslümanın, ibadet niyetiyle bir araya geldikleri müstesna bir buluşma olduğuna dikkati çekerek, kardeşliği canlı şekilde hissettiren birleştirici bir ibadet olduğunu dile getirdi.

- "Ecdadımız da hac hizmetlerine ve Harameyne büyük ihtimam göstermiştir"

Hac beldelerinin, İslam'ın doğduğu ve Hz. Muhammed'in yaşadığı kutsal topraklar olması açısından tüm Müslümanlar için vazgeçilmez değere sahip olduğunu hatırlatan Oktay, şöyle devam etti:

"Zira Yüce Allah Al-i İmran suresinde şöyle buyuruyor, 'İnsanlar için yapılmış ilk ev, Mekke'de inşa edilen, alemlere bereket ve hidayet kaynağı olan Kabe'dir. Orada apaçık deliller, İbrahim'in makamı vardır. Oraya giren emniyette olur. Gitmeye gücü yetenin Kabe'yi haccetmesi, Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim bunu inkar ederse bilmelidir ki, Allah bütün alemlerden müstağnidir.' Ecdadımız da hac hizmetlerine ve Harameyne büyük ihtimam göstermiştir. Bunun en açık göstergeleri hac beldelerinde kurulan Osmanlı vakıfları ile sürre-i hümayun ve sürre alayıdır. Bugün de milletimiz hac ibadetine ve mukaddes beldelere hamdolsun büyük teveccüh göstermektedir. Milletimizin başta Mekke, Medine ve Kudüs olmak üzere kutsal coğrafyalara beslediği muhabbet, hac, umre ve ziyaretlere gösterdiği rağbette net şekilde görülmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığımız milletimizin bu ilgisine sistemli hac ve umre hizmetleriyle karşılık vermektedir."

- Diyanet Sağlık Merkezi

Diyanet İşleri Başkanlığının Türk hacıların hac farizası boyunca ulaşım, konaklama ve sağlık ihtiyaçları gibi tüm hizmetleri planlı bir çalışma ve koordinasyon içinde sunduğuna işaret eden Oktay, Başkanlığın Mekke'de 110 yatak kapasiteli Diyanet Sağlık Merkezi ve sağlık ocaklarıyla yine Arafat, Müzdelife ve Mina'da kurulan sahra sağlık merkezleriyle her adımda hacıların yanında olduğunu ifade etti.

Oktay, hac ve umreyle ilgili tüm iş ve işlemleri vatandaşlara e-Devlet üzerinden sunduklarını hatılatarak, "Hac ön kayıt, kura sonuç, kesin kayıt işlemleri ile eğitim, aşı, pasaport, otel bilgileri ve kafile görevlilerine kadar her bir detayı aşama aşama dijital ortamda sunan altyapımızın dünyada başka bir örneği bulunmuyor." diye konuştu.

Hac ve Umre Rehberi Mobil uygulaması

Hac ve Umre Rehberi Mobil uygulaması ile de hac ibadetinin ilk anından son anına kadar Başkanlığın Türk hacılara destek verdiğini ifade eden Oktay, hem seyahat hem de eğitim-irşat boyutuyla hac yolculuğunun en iyi şekilde gerçekleştirmesini sağlayan Diyanet İşleri Başkanlığına çalışmaları için teşekkür etti.

Oktay, hac ibadetinin hikmetini kavramak açısından, onu yaşayanların ağzından dinlemek, geçmişte hacca giden büyüklerin hikayelerinde yolculuğa çıkmak ve o günlerle bugünleri karşılaştırmak gerektiğini anlatarak, lansmanı gerçekleştirilen "Dünden Bugüne Hac Yolculuğu Belgeseli"nin, Türkiye'nin hac hatıralarını geçmişten günümüze, günümüzden de geleceğe aktarması dolayısıyla önemli bir eser olduğu söyledi.

- Dünden Bugüne Hac Yolculuğu Belgeseli

Dünden Bugüne Hac Yolculuğu Belgeseli'nin yapımında emeği geçen Diyanet İşleri Başkanlığına, Devlet Arşivleri Başkanlığına, TRT'ye, Türk Kızılaya, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesine ve belgeselin hazırlanmasına katkı verenlere teşekkür eden Oktay, her yaştan vatandaşı Diyanet TV üzerinden yayınlanacak bu belgeseli izlemeye davet etti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın, program sonunda hediye ettiği hac kitaplığı setini kabul eden Oktay, eşi Hümeyra Şahin Oktay ve katılımcılarla birlikte Dünden Bugüne Hac Yolculuğu Belgeseli'ni izledi.

Kaynak: Diyanet Haber

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.