Bu Kütüphanede İçecekler Bedava

Bu kütüphanede ders çalışana, kitap okuayana kısacası kütüphane sakinlerine çay, çorba, kahve gibi hizmetler ücretsiz. Zeytinburnu Merkezefendi Şehir Kütüphanesi'nde başlayan bu projeyi ilçe belediyesi karşılıyor. Tüm belediyelere örnek olacak bu proje, öğrenciler tarafından takdirle karşılanıyor.

Örnek bir uygulama başlatan Zeytinburnu Belediyesi, ilçede bulunan Merkezefendi Şehir Kütüphanesi'nde kitapseverlere ücretsiz çay, kahve ve çorba ikramında bulunuyor. Boş vakitlerini kütüphanede geçirmek isteyen vatandaşlar, günün her saati çay ve kahve siparişinde bulunabiliyor. Kütüphanede öğlen ve akşam saatlerinde günde iki kez çorba ikramı yapılıyor.

İlçede kitap okumayı yaygınlaştırmak ve kütüphane kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla başlatılan uygulamaya, her yaştan vatandaş yoğun ilgi gösteriyor. Vatandaşlar sabah erken saatlerde geldikleri kütüphaneden gün boyunca ayrılmıyor. 14 bin kitap ve güncel yayınla hizmet veren kütüphanenin mimarisi de dikkat çekiyor. Sessiz sakin ortamı ve sunulan hizmetler, öğrenciler için de tercih sebebi oluyor. Kütüphaneye üniversite ve kurs sınavlarına hazırlanan öğrenciler kadar araştırma yapmak isteyen yetişkin bireyler de geliyor.

"ÖĞRENCİLERİN DERS ÇALIŞMASI İÇİN MOTİVE EDİCİ"

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdiğini belirten Mücahit Kuloğlu, "Hakimlik, savcılık sınavlarına çalışıyorum. Onun için kütüphaneyi öğrendim, buraya geliyorum. Çay kahve ve çorba ikramı olduğunu öğrendim bu öğrencilerin ders çalışması için ayrıca motive edici. Bu hizmetleri sunan başka bir kütüphane görmedim" dedi.

GÜNDE 120 KİŞİ İKRAMLARDAN FAYDALANIYOR

Merkezefendi Şehir Kütüphanesi'nin çok detaylı bir şekilde planlandığını belirten Kütüphane sorumlusu Eyüp Çebitürk, "Çok farklı özellikleri var bu kütüphanenin. Planlamanın henüz daha çok başındayız. Daha önemli şeyler yapılacak kütüphane ile ilgili. 14 bin kitabımız var şuan da kütüphanemizde ilerleyen dönemde, 2017 yılı içerisinde 50 bin kitap olmasını düşünüyoruz. Şuan için öğrencilerimize çay, kahve, çorba servisi yapıyoruz. Bunu bir bütünlük içinde düşünmenizi istiyorum. Çünkü sadece Kütüphane olarak değil Zeytinburnu Belediye Başkanımız Murat Aydın'ın Kültür sanat projelerinde bir bütünlük politikası var. Belediyemiz bu politikayı çok ciddi şekilde yürüyor ve o yönde çok önemli adımlar atıyor. Şu an için resmi açılışını gerçekleştirmedik fakat yeni tanıtımlarla buna rağmen günlük 60 öğrencimiz geliyor ve 120 öğrencimize de sabah akşam çorba servisi, kahve ve çay servisi yapıyoruz. Bunlardan herhangi bir ücret alınmıyor. Sadece Kültür Müdürlüğümüz'ün uyguladığı bir kitap politikamız var. Aynı zamanda öğrencilerimiz burada hangi kitapları görmek istiyorlar, bunlarla ilgili fikirlerini alıyoruz. Burada istedikleri kitap ve görselleri not alıp müdürlüğümüze iletiyoruz Kütüphanemizde 2017 yılında bir alanda kitaplarımız olacak. Sanat, felsefe, kültür, edebiyat, tarih alanında" diye konuştu.

KİTAP İSTEĞİ TALEBİNDE DE BULUNABİLİYORSUNUZ

Kütüphaneyi arkadaşı vasıtasıyla öğrendiğini belirten Asiye Kaymaz, "Buraya yakın oturuyorum. Topkapı'dan geliyorum. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği'nde doktora yapıyorum. İlk dün geldim sonrada bütün arkadaşlarıma tavsiye ettim. Ortamı çok güzel, yapı çok güzel, sessiz sakin bir ortamı var. Çay var, çorba var . Öğrencilerin ihtiyaçları karşılanıyor. Bundan sonrada devamlı gelmeyi düşünüyorum" dedi.

Öte yandan, henüz resmi açılışı yapılmayan kütüphanede bireyler kitap isteği talebinde de bulunabiliyor. Merkezefendi Şehir Kütüphanesi'nde 2017 yılı içerisinde kitap sayısının 50 bine çıkarılması hedefleniyor.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.