Anaokulu Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Okul dönemi başlamak üzereyken minik yavrunuz için doğru olanı seçmelisiniz. Peki anaokulu seçerken nelere dikkat edilmeli? İşte dikkat edilmesi gereken noktalar...

Çocuklar anaokuluyla birlikte, üniversiteden mezun olana kadar sürecek uzun bir eğitim maratonuna başlıyor. Bu nedenle de anaokulu seçimi çok önemli. Bir çocuğun eğitimi önce ailede sonra anaokulunda başlıyor. Eğitim Danışmanı Hayati Oktay, velileri anaokulu seçerken dikkatli olması konusunda uyardı. İşte dikkat edilmesi gereken noktalar:

- Öğretmen kadrosu donanımlı ve alanında eğitim almış kişilerden oluşmalı. Eğitmenler belirli aralıklarla eğitime alınmalı.

- Sınıflar en fazla 20 kişi olmalı.

- Öğretmen sabah okula gelen her öğrencisini kontrol etmeli, gelmediyse mutlaka ailesiyle irtibata geçip nedenini öğrenmeli.

- İdeal bir anaokulundaki tüm mekân, mobilya, oyuncak ve eğitim materyallerinin çocuk güvenliği açısından gözden geçirilmiş ve önlem alınmış olması gerekli.

- Tüm sınıf, bahçe ve koridorlar, oyun alanları öğrenci mevcuduna uygun büyüklükte olmalı.

- Açık alan ve sınıflarda çocukların öğrenme ihtiyacını karşılayacak oyun, fen ve matematik, sanat ve kitap köşesi olmalı.

- Okulun her yeri, öğrenme alanı olarak tasarlanmalı. Pano, afiş, duvar oyunları ve bahçe etkinlikleri için tasarlanmış açık hava oyun alanları, kum havuzu oluşturulmalı.

- Okulun hizmet alacağı servis firması ile yapılacak sözleşmede, araç yaşı, yardımcı hostesi gibi kriterler net olarak belirtilmeli.

- Okul yönetimi araçların zorunlu sigorta ve teknik muayene bakımını ve servis aracını kullanacak şoförlerin adli sicil kayıtlarının denetimini yapmalı.

- Her aracın görevli hostesi, tüm öğrencileri indirdikten sonra aracın tamamını kontrol ederek herhangi bir eşya kalıp kalmadığını her gün aksatmadan okul yönetimine bildirmeli.

- Servisler giriş ve çıkışta okul yönetimince denetim altında tutulmalı.

- İdeal bir anaokulunda öğrencilerin sağlık durumlarını anlık olarak takip edecek, olası acil durumlarda müdahale yapabilecek bir sağlık görevlisi tam zamanlı olarak görev almalı.

- Okul içinde donanımlı bir sağlık odası bulunmalı.

- Okulda yer alan ortak alanlar gün içinde belli sıklıkta temizlenmeli.

- Çalışan personel belirli aralıklarla sağlık kontrolünden geçmeli.

- Sınıflardaki oyuncaklar haftalık olarak dezenfekte edilmeli.

- Öğrencilere sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi olarak üç öğün beslenme verilmeli.

- Günlük yemek numuneleri mutlaka alınarak olası gıda zehirlenmelerine karşı saklanmalı ve bu her gün düzenli olarak denetlenmeli.

- Okulun fiziki şartları, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarınca kontrol edilmeli.

- Doğal afetler, deprem, yangın gibi tehlikeli durumlarda neler yapılması gerektiği oyun şeklinde yapılacak tatbikatlarla öğrencilere anlatılmalı.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.