Acılarına Kardeş Olalım

Genç Dergisi bu ay okurlarına “Acılarına Kardeş Olalım” diyor. Genç'in bu ay ki kapak dosyası Suriyeli muhacir kardeşlerimize madden ve manen yardım niyetinde bulunanlar için hazırlandı. Neler yapabileceklerine dair çeşitli teklifler derlendi. Ramazan’ın güzelliğini ve bereketini yaşamak için güzel bir fırsat!

Genç'in tanıtım bülteninde 129. sayı hakkında şunlara yer veriliyor:

"Suriyeli kardeşlerimizin acılarında da kardeş oluruz, kalplerimize sağanak sağanak rahmet yağar...

Bunun dışında Kerem Kınık, Enzo Ikah ve Hasan Balbaba ile de röportajımız mevcut…

Haziran ayının hakkımızda hayırlı olması ve hayırlı işlerde koşturduğumuz bir ay olması duası ile; Ramazan Bayramınızı şimdiden tebrik ederiz.

Temmuz ayında görüşmek üzere...

EDİTÖRDEN / SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR

Bir Gönlün Varsa, Türkiye Sensin!

Konferanslardan birinde, genç bir hanımefendi “Türkiye keşke daha fazla imkan ayırsa bu konuya, devlet şöyle yapsa, sivil toplum böyle olsa vs.” şeklinde düşüncelerini dile getirdi ve kendisine katılıp katılmadığımı sordu. Şöyle dedim tebessümle: “Kıymetli kardeşim, tüm teklifl erin gayet güzel ve dediğin gibi olursa çok daha iyi olur. Lakin unutma ki bir gönle sahipsen eğer, Türkiye sensin. Gönüllülük önce bizim içimizde filizlenmeli, beş milyona yakın Suriyeli kardeşimiz ülkemizde şu an, ensar ve muhacir kardeşliği tarihte bir kere yaşanmış bitmiş değildir, bu bahttan nasiplenme sırası bizde. Haydi, ne olur sadece sivil toplum kuruluşlarına ya da devlete havale etmeyelim sorumluluklarımızı, zahmetli olanı tercih edelim, rahmete nail olalım. Tek bir kişi dahi olsa, şöyle candan bir şekilde ‘kardeşim’ diyebileceğimiz, paramparça hayatlarını gözlerimizdeki merhamet nuruyla aydınlatacağımız, sadece varlığımızı hissetmekle dahi ferahlayacak olan mazlumları bulalım, yakın ilişkilerle acılarına kardeş olalım. Ne olur biz harekete geçelim, mazileri kaybolan, gelecekleri mahvedilen ve şu anki mahzun hâlleriyle insanlığımıza ayna tutacak olan bu kıymetli emanetlerin kadrini bilelim. Zahiren onlar bize muhtaç gibi görünse de hakikatte biz onlara muhtacız, böyle bir vesileye tutunup insanlığın, kardeşliğin, faziletin yeşermesine gayret etmemiz tüm aleme hayat bahşedecek. Fert fert ensar olma şerefi ne ermenin derdinde, duasında, gayretinde olalım ne olur. Türkiye sensin güzel kardeşim, Türkiye benim.”

SORDUK ÖĞRENDİK / SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR

GENÇ Tişörtlerin Vakti Geldi!

Ebedi Gençliğin Neşesi (Ömer Faruk Demireşik)

İyi İnsanlar Gemisi (Ömer Kalkan)

Gençliği Genç Tutan Dergi (Veysi Yüce)

TÜRKİYE GÜNDEMİ / SALİH YÜZGENÇ

Haber Başlıkları Şöyle:

- Türkiye’de Partili Cumhurbaşkanı Dönemine Merhaba

- Akif Ağabeyi Kaybettik

- Ülkeyi Çoluk Çocuğa Bıraktınız, Ne Güzel!

- Fitne Ekibinin Hedefinde Bu Sefer Prof. Dr. Mehmet Görmez Var!

Ne Var Ne Yok?

- Ramazan-ı Şerif, Hoş Geldin...

- Kutlu Doğum Haftası “Siret Haftası” Oluyor

- Fenerbahçe Avrupa Şampiyonu

DÜNYA GÜNDEMİ / BEYTULLAH DEMİRCİOĞLU

Haber Başlıkları Şöyle:

- Amerika Neden Terör Örgütlerini Destekliyor?

- Ortadoğu’da Bir Kürt Devleti Kurulacak mı?

- Trump’ın Riyad, Kudüs, Vatikan Ziyaretleri Neyi Hedefliyor?

- Ah İslam Dünyası Ah!

GENÇ PEYGAMBER DOSTLARI / MEHMET LÜTFİ ARSLAN

Sadıkların Sadakası

Sadaka, sıdk kökünden gelir; doğruluğun göstergesidir. Sözün amelle desteklenmesi, için dışın bir olması, Allah’a, insanlara, bütün yaratılmışlara ve kendimize karşı verdiğimiz sözde durmanın yansımasıdır. Sadaka, sadıkların tavrı ve duruşudur. Bu anlamda sadakanın, yani özü sözü bir şekilde davranmanın sınırı yoktur.

DOSYA / SALİH YÜZGENÇ

Acılarına Kardeş Olalım

Yanıbaşımıza bir ateş düştü. Can havli ile bu ateşten kaçanlar önce bizi buldu. Niye demedik. Evimizi, yurdumuzu değil sadece gönlümüzü açtık. Üç beş insanın yükünü hesap eden ikiyüzlü Batı vicdanlarda mahkum olurken, üç milyondan fazla kardeşimizin yüküne yük demedik, imkan sağladık, mekan açtık. Devletimiz kadar gönüllü teşekküllerimiz de mülteci kardeşlerimiz için seferber oldu, hamdolsun ortaya dasitani bir hizmet tablosu çıktı. Şimdi yaza giriyoruz. Gençler için gönülle, gönüllü, gönülden çalışmalar yapacakları bereketli bir mevsim başlıyor. Bizim gönlümüzün imara, Suriyeli kardeşlerimizin bize ihtiyacı var. Kim, nerede ne yapıyor bilirsek, nasıl katkıda bulunacağımızı da ona göre tayin edebiliriz. Dosyamız bunun için hazırlandı. “Kardeşim dedim, acılarıma da kardeş olur musun” demişti şair, şimdi kardeşlerimizin acılarına kardeş olma zamanıdır.

SÖYLENMELER / AYŞEGÜL GENÇ

Bir Ömür, Bin Yara

Dünyada senden bir tane daha yok. Tek ve biriciksin. Hepimiz tek ve biriciğiz. Lakin büyüklerimiz hâl diliyle der ki; aynı yaralardan yontuldu en güzel ömürler ve en güzel ömürlerden yontuldu son nefesteki şimdiler…

SEYYAH / ADEM ÖZKÖSE

Afganistan’a Yolculuk: 27

Anadolu’nun İsimsiz Kahramanları

Onlar hayatları zalimlere karşı cenkle geçen ecdadlarına lâyık torunlar oldular. İsimlerini tarihe, ümmet ve mazlumlara duydukları sevda ile yollara düşen Anadolu’nun isimsiz kahramanları olarak yazdırdılar.

PORTRE / YUSUF TEMİZCAN

Çöküşü Gören Adam Stefan Zweig

MANEVÎ KİŞİLİĞİN İNŞASI / ADEM ERGÜL

“Büyük Kapı”ya Müracaat

Sabır ve namaz… İşte Allah’ın yardımını kulun üzerine çekecek iki sırlı kelime. Sadece biriyle olmaz, ikisi birlikte bir bütün teşkil edecek ve Hakk’ın yardımı kula erişecek. Bir kul düşünün ki Allah onunla beraberdir, artık onun için başarı ve zafer bir kaderdir.

GÖNÜL DERÂHINDAN HİKMETLER / OSMAN NURİ TOPBAŞ

Hastası, fakiri, garibi, yetimi, yoksulu, aç kalanıyla bugün önümüzdeki Suriyeli din kardeşlerimiz, bizi Hakk’a yaklaştıracak en güzel vesîle… Dolayısıyla bu Ramazân-ı Şerîf ’te Suriyeli kardeşlerimizle daha çok hemhâl olmak, dertlerine derman olmaya gayret etmek, en öncelikli vazifelerimizden biri olmalıdır.

CAN DAMLALARI / ALİCAN TATLI

Mayaların Torunları İslam’la Şerefleniyor!

Geçen sayıda Afrika kıtasından Burkina Faso ve Mali hatıralarımı paylaşmıştım Genç Dergisi ailesiyle. Bu sayıda ise başka bir coğrafyaya Latin Amerika’ya yaptığımız seyahatten bazı hatıralar paylaşmak istiyorum sizlerle. Mayıs ayının sonlarına doğru Serdar Yıldırım Bey ile birlikte Meksika ve Küba seyahatimiz oldu.

KIZIL ELMA / GÖKHAN GÖKÇEK

Hazarlar’dan Fatih’e Miras: Kırım

Hazarların 1300 sene önce imar ve ihya ettikleri Kırım ve Kırım davası, bize onlardan kalan en esaslı mesaj ve mirastır. Tarihçilerin kutbu ve aslen Kırımlı bir Kıpçak Türk’ü olan Halil İnalcık’ın trthaber.com’da yayınlanan 7 Mart 2014 tarihli haberinde geçen şu cümle meramımızı anlatmaktadır: “Kırım, Anadolu’yu, Boğazları, İstanbul’u tehdit etmek için bir atlama noktası!”

TEN KAFESİ / YUNUS EMRE TOZAL

Bugün Hakikat İçin Ne Yaptın?

Dedem, kalbimizi yasladığımız dağımızdı. Biz yenilmemeyi ondan öğrendik. Çünkü bir şey başardığımızda, bir adım öne çıktığımızda ya da mutlu olduğumuzda en büyük hediyemiz ve mükafatımız dedemizin gözlerindeki ışıltıydı. O ışıltıyı yanımızda hissettikçe kaybetmemiz mümkün değildi, var gücümüzle gayret etmeliydik...

BAGAMOYO / HAŞİM AKIN

Ensar Olmak Kolay, Kalmak Zor

“Muhacir” olmaya gözümüz kesmiyorsa, “Ensar” olmaya niyet etmek lazım. Bir mazeretimiz ve kurtarıcı simidimiz olsun diye…

POSTMODERN MENKIBELER/ MEHMET KÖPRÜLÜ

Tashih

Dönüp bakamadı bile. Gidiş o gidiş, bir daha o kapıdan içeri giremedi. Sonraları “görmeseydim o tashihi, belki daha çok istifade ederdim” diye hayıflanıp durdu ama listedeki kitaplara hâlâ başlayamamış olmasının sözünü hiç etmedi.

KELEBEK İKLİMİ / HALİT YASİR ÖZOĞUL

Hizmet, Bisikletle Daha Hızlı

2011’in ortaları... Suriye’den acı haberlerin gelmeye başladığı zamanlar. Masum Müslümanlara yönelik her türlü kötülük, katliam ve zulmün başladığı, bugünlere uzanan çok sıkıntılı vakitler...

YARIM DERVİŞ / SİNAN ÖZGENÇ

Ayıp Ayıp

Üç kuruş para ve üç günlük şöhret için değiyor mu bari İslam’ın izzetine ve ciddiyetine düşürdüğünüz gölge? Ayıp, Ayıp!

MİKRO ALEMDEN MAKRO ALEME / MUAZ ERDEM

Gökyüzüne Nereden Başlamalı?

Gökyüzü gözlemciliğine merak salan insanlar bir anda teleskop alır, ancak kullanmayı tam olarak beceremedikleri için hevesleri kaçar ve teleskobunu elden çıkarıp hemen pes ederler. İşte bu yüzden en başta gökyüzünü iyice tanıdıktan sonra teleskoptan daha az büyütme gücüne sahip, kullanımı kolay olan dürbünle gözlemciliğe devam edilmelidir.

MÜŞAHİD / S. BİLGEHAN EREN

Cerrahî Müdahale Şart

Ne demişti Baba Eren; “Sen bu yolun yükünü çekemezsin. Bu iş kendi muradından geçip, başkasını (Hakk’ın muradını) murad edinmektir.” Ve ne demişti İmam-ı Rabbani Hazretleri, mürid mürşidinin önünde, “Gassâl elindeki meyyit gibi” olacak.

B-İLGİNİZE / SEVİLAY KÖSEBALABAN

Ölmek İçin 13 Sebep

Unutulmaması gereken, hayatın acı ve tatlı yönleriyle bir bütün olduğunu, Yaratanın bizi mutlu etme mecburiyeti varmış gibi değil de, asıl borçlu olanın biz olduğumuzu hamdederek hissetmektir. Yaşamak bir sorumluluktur, şairin dediği gibi “yaşamak umurumdadır.”

GEZİ-YORUM / HANDE BERRA

Bir Mektup ve Cenaze Namazı

Necaşi’nin misafiri olarak geldiğim bu ülkenin yüzyıllar içinde değişen dört başkentini gezeceğim. Aksum, Lalibela, Gondar ve Addis Ababa... Topraktan otuz metrelik mezar taşları yükselirken Saba Melikesi Belkıs’ın eğlencesi başlayacak. Kral Lalibela on bir kilise oyacak kızıl renkli kayalıklara, kalem dilenen çocuklarla sohbet edeceğiz ve Etiyopya’da içtiğim kahvenin kırk yıl hatırı kalacak bende.

HAYROLA / MEHMET EMİN OKUR

Hayat Ramazan Gibidir

Ateş Sönmeden Deniz Yarılmadan Yapacaklarımız Var

On Esasa On Satır-6: Vukuf-i Zamani

Ali ile Babası

OKURSANIZ / YUSUF TEMİZCAN

- OKUR Dergisi 2. Sayısı ile Huzurlarınızda

- Okumadığım Kitaplar

- Bu Kitaplar GENÇ’ken Okunmalı!

- Yeni Bir Haber Siteniz Var

- Fuat Sezgin’in Kütüphanesinden Ne İstediniz?

- Notlar...

BKZ: Gönüllülük / MUHAMMET SAMİ YAYLALI

- Könülden Gönüle

- Osmanlı’da Derd-i Dil

- Gönül Gönüle Değince Yol mu Dayanır?

- Gönüllülük Esastır

- İyilik Yap İyilik Bul Filmi

- Hepsinden İyice Bir Gönle Girmektir

- Genç Gönüllüler

- Hangimiz Mülteci?

- Alçakgönüllü

- Neşet Ertaş’ın Göğnü

GÖNÜLLÜ HABERLER

- Ebedi Kariyer Hedefimizde Var mı?

- Anadolu’da Şölen Heyecanı!

- Bursa’dan Nijerya’ya Gönül Seferi!

- GENÇ’te Sonsuzluk Seferleri Başlıyor!

- Kocaeli’nde GENÇ Rüzgarı

- Gönüllülük Akademisi’nde Hareket Zamanı

- Gazanfer Ağa Medresesi’nde GENÇ İftarları

- Konya’da “Bi İftar"

- Şanlıurfa’da Huzur`a Bekleriz

BİLİŞİM / MUHAMMED MURAT TUTAR

Fidye Yazılımlarına Kurban Olmayın

Dünya Mülteci Haritası

Sınavlara Keyifle Hazırlanmak İstemez misiniz?

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

- YouTube’dan Yepyeni Tasarım

- Wikipedia’ya Erişim Engellendi

- Windows 10 İçin Büyük Güncelleme

- Instagram’da Tarayıcıdan Paylaşım Yapın

YAZI ATÖLYESİ / METİN KARABAŞOĞLU

Usta yazar Metin Karabaşoğlu, yazar adaylarının gönderdiği yazıları yorumluyor. Birbirinden güzel, taze hikâyeler Karabaşoğlu’nun elinden geçme; tavsiyesini alma imkânı buluyor!

SPOR / BÜLENT ŞİRİN

Dostluk Yok, Nizami Şarj Var

Futbolda dostluk, kardeşlik olmaz. Sebebini açıklamaya çalıştık. İşler kızışır da “Vur, kır, parçala; bu maçı kazan!” noktasına varırsa hakem görevini yapar. Yapmadığı takdirde ortaya çıkacak sevimsiz durumlar, aşırı dostlukla ortaya çıkacak tatsız menüden daha kötü değildir.

ÖDÜLLÜ TEST / AYŞE YAZICILAR

10 Soruda Bestami Yazgan

23 Haziran’a kadar tüm sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, Bestami Yazgan’ın 10 kitabını hediye ediyoruz.

test@gencdergisi.com

Geçen Sayının Talihlisi: Merve Güler

Aralık ayı röportajlarımız ise şöyle:

Hasan Balbaba: Çocuklarımız Büyüklerden Daha Dertli Konuşan: Salih Yüzgenç

Enzo Ikah: Savaşla Güçlü Kazanır Barışla Hepimiz Konuşan: Yusuf Temizcan

Tebessüm Kahvesi: Bir Sıcak Kahve ve Tebessüm Konuşan: Ömer Faruk Özbil

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık: Kızılay`a Gönüllü olun Konuşan: Yusuf Temizcan

Sena, Şevval, Sümeyra ve Burçak: Bencilliğimizin Farkına Vardık Konuşan: Abdullah-Kübra Güner

Ayrıntılı Bilgi: www.gendergisi.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.