STK'lar Kurban Bağışlarını Depremzedelere Ulaştıracak

Türkiye'deki birçok yardım kuruluşu, hayırseverlerin hisselerini Kurban Bayramı organizasyonlarıyla Türkiye'de deprem bölgesine, dünyada ise ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak.

Türk Kızılay, vekalet kurban bedelini yurt içinde 5 bin 950, yurt dışında 2 bin 650 lira olarak belirledi.

Yurt dışında yaşayan ve hisse bedelini döviz cinsinden karşılamak isteyenler, Türkiye için 1 hisse karşılığı 295 dolar veya 275 avro, diğer ülkeler için 130 dolar veya 120 avro ödeyerek vekalet verebilecek.

Türkiye dahil 23 ülkede toplam 128 bin hisselik kurban kesmeyi hedefleyen Kızılay, Et ve Süt Kurumu işbirliğiyle hazırlayacağı kurban paylarının önemli bir bölümünü 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerinin etkilediği bölgelerdeki afetzedelere dağıtacak.

Kurban paylarından aşevlerinde sıcak yemek de sunulunken kavurma konservesi de yapılacak.

Türkiye Diyanet Vakfı ise vekalet yoluyla kurban kesim bedelini yurt içinde 5 bin 950, yurt dışında ise 2 bin 750 lira olarak duyurdu.

VAKIF VE DERNEKLERİN 2023 KURBAN ÇALIŞMALARI

İHH İnsani Yardım Vakfı, Türkiye dahil 48 ülkede kurban kesmeyi planlıyor. Vakıf, kurban bedelini bu yıl yurt içi ve yurt dışında 3 bin 700 lira olarak belirledi. İHH ayrıca, Türkiye dahil 15 ülkede 100 bin yetim ve ihtiyaç sahibine bayramlık kıyafet yardımında da bulunacak.

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, bu yıl 40 ülkede kurban organizasyonu planlarken yurt dışı kurban hisse bedelini 3 bin lira olarak açıkladı. Ayrıca vakıf, Türkiye dışından bağış yapmak isteyen hayırseverlerin kurban hisse bedelini 130 avro olarak duyurdu.

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, kurban bağış bedelini Afrika'da 2 bin, Asya'da 2 bin 600, Arakan kamplarında 3 bin 500, Yemen'de 4 bin 100, Gazze'de 7 bin 500, Türkiye (deprem bölgesi) ve Filistin kamplarında ise 5 bin 900'er lira olarak belirledi.

Deniz Feneri Derneği, bu yıl deprem bölgesi başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında kurban kesmeyi planlıyor. Dernek, 1 hisse kurban bedelini yurt içi 7 bin 500, yurt dışı 2 bin 250 lira olarak açıkladı.

Yardımeli Derneği, deprem bölgelerinde ve yurt dışında 20 farklı bölgede kurban kesecek. Dernek, kurban hissesini Afrika için 1975, Asya için 2 bin 950, Türkiye için 3 bin 500, Filistin ve Gazze için 8 bin lira olarak belirledi.

İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), bu yıl Afrika, Asya, Orta Doğu ve Balkanlar'da 47 ülke, 309 bölgede kurban organizasyonu gerçekleştirecek.

Federasyon, bu yıl vekalet yoluyla yurt dışı kurban kesim bedelini büyükbaş için 2 bin 200, küçükbaş için 2 bin 500 lira olarak açıkladı.

Sadakataşı Derneği, bu yıl Türkiye başta olmak üzere 25 ülkede kurban kesmeyi hedefliyor. Dernek tarafından bu yıl kurban hisse bedeli için 3 ayrı fiyat kategorisi yapıldı.

Buna göre hisse bedeli, Afrika ülkelerinin bulunduğu birinci bölge için 2 bin, Asya ülkeleri ve Macaristan'ın yer aldığı ikinci bölge için 3 bin 500, Türkiye, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinin olduğu üçüncü bölge için de 5 bin lira şeklinde belirlendi.

Mirasımız Derneği deprem bölgesi için kurban bedelini 6 bin 500, Kudüs için 12 bin, Afrika için de 1900 lira olarak açıkladı.

Beşir Derneği de kurbanda Türkiye ve dünyada ihtiyaç sahiplerine ulaşmayı amaçlıyor. Dernek yurt içi ve yurt dışı kurban hisse bedelini 5 bin lira olarak duyurdu.

Türkiye başta olmak üzere Asya, Orta Doğu ve Afrika'da kurban organizasyonu düzenleyen İnsan Vakfı, kurban hisse bedelini Asya ve Afrika için 2 bin 400, Balkanlar ve Orta Doğu için 3 bin 500, Türkiye için 7 bin 500 olarak açıkladı.

Yeryüzü Doktorları Derneği, kurban bağışlarını Afganistan, Benin, Çad, Etiyopya, Filistin, Hindistan, Tanzanya, Kamerun, Nijer, Somali, Suriye, Yemen, Kazakistan, Azerbaycan, Kosova ve Türkiye gibi birçok ülkedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak. Dernek bir kurban hisse bedelini 2 bin 600 lira olarak açıkladı.

İyilik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin küçükbaş kurban bedeli 21 bin 500, büyükbaş hisse bedeli 18 bin 500 oldu.

Kardeş Eli Derneği kurban bağışlarını 17 ülkedeki ihtiyaç sahibine ulaştırmayı amaçlarken Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı da Türkiye, Afrika, Bangladeş, Afganistan, Yemen ve Filistin'de kurban kesimi yapacak.

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı bu yıl kurban bağış fiyatını 5 bin 450 lira olarak duyurdu.

Yetim Vakfı bu yıl 20 ülkede 500 bin insana ulaşmak istiyor. Vakıf, kurban hisse bedelini yurt dışında 2 bin 500, yurt içinde 5 bin 500 lira yaptı.

Tebessüm Derneği 7 ülkede kurban organizasyonu gerçekleştirecek. Dernek, kurban bağış bedelini yurt dışında 2 bin, yurt içinde 6 bin 750 lira olarak açıkladı.

Vuslat Derneği, 3 kıtadaki 20 ülkede kurban organizasyonları düzenleyecek. Dernek, yurt dışında büyükbaş kurban hisse bedelini 1800, küçükbaşı 2 bin, yurt içinde büyükbaş hisse bedelini de 7 bin 500 olarak belirledi.

İhlas Vakfı ise vekaletle kurban kesimlerini yurt içinde ve yurt dışında yapacak. Ayrıca Mehmetçik Vakfı gibi birçok kuruluş da yurt içinde kurban organizasyonu düzenleyecek.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.