Ramazan Ruhunu En İyi Yaşatan Şehirler

Mimari özelliği, farklı yemekleri ve camileriyle Ramazan ruhunu en iyi şekilde yaşayabileceğiniz şehirler...

Ramazan ayı her sene farklı bir coşkuyla gelir. İftar sofralarında tüm aile üyeleri ve arkadaşlarla güzel iftarlar geçirilir. Bu mübarek ay her şehirde, her mahallede farklı bir şekilde yaşanır. Ancak bazı şehirler Ramazan ayına farklı güzellikler katar. işte Ramazan ruhunu en iyi şekilde yaşayabileceğiniz şehirler...

EDİRNE

Osmanlı'nın eski başkenti Edirne'de bulunan cami ve külliyeler her Ramazan farklı kimliklere bürünüyor. İslam mimarisinin en iyi örneklerinden Selimiye Camisi çevresinde düzenlenen etkinlikler şehrin Ramazan ayının coşkusunu en iyi şekilde yaşamasına katkı yapıyor. Kurulan büyük iftar çadırlarında insanlar oruçlarını toplu halde açarken bu mübarek ayın coşkusu hep birlikte yaşanıyor.

KONYA

Mevlana'nın şehri Konya'da ise sokaklar, çarşılar ve camiler on bir aya nazire yapar şekilde Ramazan ayını karşılıyor. Mevlana Müzesi, Şemsi Tebriz-i Camisi, semazen gösterileri ve bu aya özel konserleriyle Konya Ramazan ruhunu en iyi yaşayabileceğiniz şehirlerden biri.

BURSA

Bursa İslam kültürünün eserlerini günümüze kadar getirmeyi başarmış nadide şehirlerden biri. Türbeleri, camileri, hanları ve hamamlarıyla kendine has bir kent olan Bursa'da Ramazan ayı gelince Ulu Camiî ve Yeşil Türbe mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

GAZİANTEP

Kültür turlarının olmazsa olmazı Gaziantep müzeleri, çarşıları ve eşsiz mutfağıyla Ramazan ayında görülmesi gereken şehirlerden biri. Gaziantep'e Ramazan için gelip'de lezzetli kebapları ve baklavalarını tatmadan dönmeyin.

ŞANLIURFA

Peygamberler şehri Şanlıurfa, mistik havasıyla bambaşka bir şehir. Balıklı Göl, Göbekli Tepe, Şanlıurfa Kalesi, Şanlıurfa Müzesi ve Mağaraları şehirde gezilebilecek yerler arasında. Ramazan ayında diğer şehirlerden gelen insanlarla dolan Şanlıurfa Ramazan'ı bambaşka karşılayan şehirlerden.

İSTANBUL

Şüphesiz Ramazan ayı denince akla gelen ilk şehir İstanbul. Her Ramazan camilere asılan mahyaları, Eyüp Sultan'da kurulan pazarları ve Sultanahmet'teki kalabalığıyla Ramazan ayını doyasıya yaşayabileceğiniz bir şehir. İstanbullular, şehrin belli noktalarında kurulan iftar çadırlarında orucunu toplu halde açtıktan sonra Sultanahmet meydanı ve Beyazıt'ta kurulan çarşıları ziyaret ediyor. Eyüp'teki Feshane şenlikleri'de Ramazan ruhunu yaşayabileceğiniz yerlerden biri. Ramazan'ın coşkusunu tam olarak hissetmek istiyorsanız İstanbul Ramazan ayında özellikle uğramanız gereken şehirler arasında yer almalı.

Kaynak: Yeni Şafak

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.