Maden Suyunun Faydaları Nelerdir?

Maden suyu, içinde bikarbonat, sülfat, klorür, kalsiyum, magnezyum, florür, iyodür, demir, potasyum ve sodyum bulundurur. Bunların sağlığa birçok faydasının olduğu muhakkaktır.

Yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde, uygun jeolojik şartlarda tabiî olarak oluşan, en az 1000 mg/l çözünmüş mineraller veya eser elementler bulunduran, tabiî yapısında karbondioksit ve radyoaktif elemente sahip olan, yeryüzüne kendiliğinden çıkan veya teknik usûller ile çıkartılan, sıcak veya soğuk yeraltı sularıdır. Tamamıyla tabiî olduğu için bir mineral deposudur.

MADEN SUYUNUN İÇİNDE NELER BULUNUR?

Bikarbonat, mide fonksiyonları, kan ve idrarda asit-baz dengesi sağlar.

Sülfat, kalın bağırsak ve safra kesesi fonksiyonlarını uyarır.

Florür, diş ve kemik sağlığına; iyodür, troid bezi fonksiyonlarına; klorür; su-elektrolit dengesi ve sindirim desteğine iyi gelir.

Kalsiyum, kemik, diş ve kalp sağlığı, kan pıhtılaşması, sinir uyarı iletimine; magnezyum, kalp, kas ve sinir sağlığı ve enerji üretimine; sodyum, su-elektrolit dengesi, sindirim desteği, asit-baz dengesi, uyarı iletimine; potasyum, hücre metabolizması, su dengesine fayda temin eder.

Karbondioksit gazı, dilimiz ile temas ettiğinde geçici olarak tat algılayıcılarını uyuşturduğu için, mineral tadı algılanmasına mani olarak içimi kolaylaştırmak için kullanılır. Halkımız, içinde karbondioksit bulunan içeceklere genel olarak “asitli içecek” demektedir. Hâlbuki maden sularında asitli bir element bulunmamaktadır.

Maden suyu, suya basınçlı bir şekilde karbondioksit eklenmesi yoluyla oluşur. Böylece suya hafif bir asit olan “karbonik asit” eklenmiş olur. Peki, bu asit, mide için zararlı mıdır?

Bir deneyde hazımsızlık veya kabızlık sorunu olan kişiler, iki gruba ayrılmış, bir gruba 15 gün boyunca normal su, diğer gruba da maden suyu içirilmiş. Maden suyu içenlerde her iki problemde de iyileşme işaretleri görülürken, normal su içenlerde herhangi bir gelişme izlenmemiş. Bundan da anlaşılıyor ki, maden sularındaki karbonik asidin mide için bir zararı yoktur.

MADEN SUYUNUN FAYDALARI

Maden suyu, gençler, menopoz sonrası kadınlar ve ileri yaşlardaki insanların günlük kalsiyum ihtiyaçlarını karşılar. Böylece güçlü kemik yapısının oluşması ve korunmasını sağlar.

Sportif aktivitede terleme ile oluşan su ve mineral kaybını karşılar ve yorgunluğu giderir.

Büyüme çağında, hâmilelikte ve yaşlılıkta mineral ihtiyacını (magnezyum, kalsiyum, flor ve sodyum gibi) karşılar.

Cildin gerekli olan su ve mineral ihtiyacını da karşılayarak cilde gergin, pürüzsüz ve canlı bir görünüm sağlar.

İçerdiği sülfat, bikarbonat iyonları sayesinde, sindirim sistemi (mide ve bağırsaklar) ve boşaltım sistemi (böbrekler ve idrar yolları) fonksiyonlarını destekler ve sağlıklı kılar.

Aynı zamanda dışarıdan sürüldüğünde de cildi canlandırır ve gençleştirir.

Kaynak: Nejla Baş, Şebnem Dergisi, 152. Sayı

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.