Kütüphanenin İçi De Dışı Da “Kitap”

Karabük’te mimarisi kitap sırtı şeklinde yapılan ve özlü sözlerin yer aldığı Kamil Güleç Kütüphanesi’nde 60 bin matbu esere ve elektronik kaynaklarla 6 milyon kitaba, dergiye, makaleye ulaşılabiliyor.

Karabük’te hayırsever iş adamı Kamil Güleç tarafından Karabük Üniversitesi’nde (KBÜ) yaptırılan, mimarisiyle ABD’nin Kansas eyaletindeki kütüphaneyi andıran Kamil Güleç Kütüphanesi’nden yararlanmak isteyenler, 60 bin matbu esere ve elektronik kaynaklarla 6 milyon kitaba, dergiye, makaleye ulaşabiliyor.

Mimarisi kitap sırtı şeklinde yapılan, “Kitaplar, aklın çocuklarıdır”, “İlmi olmayan bir beden, suyu olmayan şehre benzer”, “Bir kitap dünyadan daha geniştir çünkü maddeye düşünceyi de katar” gibi özlü sözlerin yer aldığı kütüphaneden, açıldığı günden itibaren 10 ayda 450 bin kişi faydalandı.

Binlerce kaynak arasında saniyeler içinde tarama yapan kiosk makineleri, öğrencilerin kendi kendine ödünç kitap alıp aynı zamanda iade edebildikleri self-chek sistemi de bulunuyor. Son teknolojiyle donatılan kütüphaneden alınan ve okunduktan sonra geri getirilen kitaplar, sterilize edilerek raflardaki yerlerine konuluyor.

KİTAP GÖRÜNÜMLÜ MİMARİ

Kütüphanenin, kitap görünümlü mimari yapısı da hem öğrencilerin hem de vatandaşların ilgisini çekiyor.

KBÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Özcan Büyükgenç, son teknolojiyle donatılan kütüphanenin, bir okuyucunun içeriye girdiğinde her türlü ihtiyacı düşünülerek tasarlandığını ifade etti.

İadeden gelen her kitabın muhakkak sterilizasyon makinesine girdikten sonra okuyuculara sunulduğunu aktaran Büyükgenç, “Okuyucularımız elektronik kaynaklar vasıtasıyla 6 milyon kaynağa ulaşabiliyor. Raflarımızda 60 bin kaynak varken, elektronik kaynaklar vasıtasıyla 6 milyon kitaba, makaleye, dergiye ulaşabiliyorlar.” dedi.

TÜRKİYE’DEKİ 192 ÜNİVERSİTESİNİN KÜTÜPHANESİNE ERİŞİM

Kamil Güleç Kütüphanesi'nden dünyanın birçok yerindeki ünlü kütüphanelerin kaynaklarına, koleksiyonlarına ulaşma imkanı olduğuna değinen Büyükgenç, şöyle devam etti:

“Bunun yanı sıra kütüphanelerarası iş birliği sistemimiz var. Cep kütüphane sistemimizle gençler, kaynaklarını cep telefonlarından tarama yapabiliyorlar. Eğer bu kaynak bizde yoksa ülkemizin 192 üniversitesinin herhangi birinde bu kaynak varsa kütüphaneler arası iş birliğiyle bizden talep ediyor, Türkiye'nin neresi olursa olsun 3 gün içerisinde o kaynak okuyucularımızın eline geliyor.”

Yapılan bir eserin estetik yanının da çok dikkati çekici olması gerektiğini anlatan Büyükgenç, kurum dışından, değişik illerden 50 farklı okul ve kurumun kütüphanelerini ziyarete geldiğini belirtti.

Büyükgenç, açıldığından bugüne 10 ay içerisinde yaklaşık 450 bin kişinin kütüphane hizmetlerinden yararlandığını bilgisini vererek, kütüphanenin hafta sonları dahil olmak üzere hizmet verdiğini, sınav dönemlerinde ise 24 saat açık olduklarını söyledi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.