"Karabağ Bizimdir, Karabağ Azerbaycan’dır"

Azerbaycan ordusunun 44 gün sürdürdüğü Dağlık Karabağ'ı kurtarma operasyonundaki başarısı Ermenistan'ı anlaşmaya zorladı.

Azerbaycan ordusu, bu tarihten itibaren Karabağ’da başlattığı karşı operasyonda 9 Kasım’a kadar 5 il, 4 kasaba ve 286 köyü işgalden kurtardı.

Cebrail ili ve 90 köyünü, Fuzuli ili ve 53 köyünü, Zengilan ili, Mincivan, Ağbend, Bartaz kasabaları ve 52 köyü, Hocavend ilinin Hadrut kasabası ve 35 köyünü, Terter ilinin 3 köyünü, Gubadlı ili ve 41 köyü, Hocalı ilinin 9 köyü, Şuşa ili, Laçın ilinin 3 köyü, Ağdere ve Murovdağ taraflarında stratejik tepeler, Zengilan'da Bartaz, Sığırt, Şükürataz tepeleri ile isimsiz 5 tepe kurtarıldı.

ALİYEV: KARABAĞ BİZİMDİR, KARABAĞ AZERBAYCAN’DIR

Ermenistan’ın başlattığı saldırı üzerine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Kendi öz topraklarımızı savunuyoruz. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan’dır.” açıklaması yaptı ve operasyonlar sürat kazandı. 

Türkiye, Azerbaycan’a desteğinin tam olduğunu açıklayarak Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırılarını kınadı.

TÜRK MİLLETİ TÜM İMKANLARIYLA AZERBAYCANLI KARDEŞLERİNİN YANINDADIR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırısına ilişkin, “Türk milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır." ifadelerini kullandı.

Ermenistan hükümeti, Dağlık Karabağ’daki çatışmalar nedeniyle ülkede "savaş durumu" ve "genel seferberlik" ilan ederken, Azerbaycan Milli Meclisi de ülkenin bazı şehir ve bölgelerinde "savaş hali" ilan edilmesi kararı aldı. Ardından Aliyev, ülkede kısmi seferberlik ilan etti.

Azerbaycan ordusu başlattığı operasyon sonucunda 27 Eylül’de Fuzuli ve Cebrail ilinin bazı köyleri ile Ağdere ve Murovdağ yönlerindeki yükseklikleri kurtardı.

Daha çatışmaların başında, Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun Dağlık Karabağ’da Azerbaycan askerlerine karşı başta Orta Doğu'dan olmak üzere yabancı ülkelerden Ermeni asıllı paralı savaşçıları kullandığını ortaya çıkardı.

Operasyonların ilerlemesiyle PKK'lı teröristlerin yanı sıra Fransız aşırı sağcı örgüt üyelerinin ve Kırım'ın işgalinde rol alan silahlı milislerin de Ermenistan saflarında yer aldığı belirlendi.

Ermenistan ordusu bir yandan ağır silahlarla sivil yerleşim birimlerine saldırırken, 30 Eylül’de Azerbaycan ordusunun 2 bin 300 Ermenistan askerini etkisiz hale getirdiği bildirildi.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Ermenistan resmi hesaplarında, “operasyonlara Türk uçakları ve SİHA'ların katıldığı” iddialarını yalanlayarak Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin kendi başına zafer elde edebilecek imkan ve kabiliyete sahip olduğunu birkaç günde tüm dünyaya gösterdiğini vurguladı.

Ermenistan topraklarından 1 Ekim’de Azerbaycan topraklarına yapılan füze atışında 19 sivil hayatını kaybederken, 2 gün sonra (3 Ekim) yapılan operasyonlar sonucunda işgal altındaki Terter, Cebrail ve Fuzuli ilinin bazı köyleri Azerbaycan’ın kontrolüne geçti.

4 Ekim’de Ermeni askeri gruplar, Azerbaycan’ın en büyük ikinci şehri Gence’yi, Fuzuli bölgesini, Ağdam ve Terter’i bombaladı. Gence’ye yönelik saldırıda 1 sivil hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı.

Azerbaycan ordusu da aynı gün Cebrail ilini ve pek çok köyünü kurtardı.

AZERBAYCAN'DAN ERMENİSTAN ORDUSUNA İŞGAL ETTİĞİ TOPRAKLARDAN ÇIKMASI ŞARTI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan ordusunun topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonların durması için "Ermenistan ordusu topraklarımızdan çıksın. (Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan) Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıdığını açıklasın. Azerbaycan halkından özür dilesin ve Karabağ'ın Ermenistan toprağı olmadığını söylesin. Bize Ermenistan ordusunun işgal ettiği topraklardan çekilmesinin takvimini versin." şartlarını öne sürdü.

Çok geçmeden Ermenistan ordusu, Azerbaycan'ın Hızı ve Abşeron bölgelerine 300 kilometre menzilli füzeler fırlatırken, sanayi şehri Mingeçevir’i de hedef aldı. 5 Ekim’de de Ermenistan Beylegan, Berde ve Terter’i bombaladı.

Azerbaycan ordusu ise operasyonlar sonucunda Cebrail’in bazı köylerini işgalden kurtardı.

SON OPERASYONLARDA ÖNEMLİ YERLER KURTARILDI

Azerbaycan ordusu son günlerdeki operasyonlarında da büyük başarılar elde etti. 7 Kasım’da Fuzuli ilinin köyleri, Cebrail ilinin birkaç köyü, Gubadlı ilinin köyleri, Zengilan ilinin köyleri ile Hocavend ilinin bazı köyleri Ermenilerin elinden alındı.

8 Kasım'da Dağlık Karabağ'ın işgalden kurtarılmasında kritik öneme sahip Şuşa ili de kurtarıldı.

Dün ise gerçekleştirilen başarılı operasyonlarda Azerbaycan ordusu Ermenistan güçlerinin işgali altında bulunan pek çok yerleşim birimini kurtardı.

Bu operasyon ile Fuzuli, Hocalı, Hocavend, Cebrail, Gubadlı, Zengilan ve Laçın'ın 70'ten fazla köy ile Bartaz kasabası kurtarıldı. Bu yerleşim yerlerinin yanı sıra 8 stratejik tepe de Azerbaycan'ın kontrolüne girdi.

Bugün Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ krizine ilişkin yapılan anlaşma kapsamında TSİ 00.00'dan itibaren ateşkes ilan edildi. İmzalanan anlaşma ile Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ çatışmasına son verildiği duyuruldu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.