İmam Hatipli Gençler Amerika'daki Robot Yarışmasında Türkiye'yi Temsil Edecek

Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin oluşturduğu "Techtolia Robotics" takımı, ABD'de düzenlenecek dünyanın en prestijli robot yarışmalarından "First Robotics Competition"da Türkiye'yi temsil edecek.

FIRST Robotics Competition (FRC) İstanbul Bölgesel 2023 yarışmasında Türkiye şampiyonu olan Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin oluşturduğu "Techtolia Robotics" takımı, ABD'de düzenlenecek dünyanın en prestijli robot yarışmalarından "First Robotics Competition"da Türkiye'yi temsil edecek.

Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin yer aldığı "Techtolia Robotics" robot takımı, Türkiye'de tamamı kız öğrencilerden oluşan tek FRC takım olarak 5 yıldır çalışıyor.

Mart ayının sonunda Birleşik Krallık, Bulgaristan, Çin, Hindistan, Kosova ve Türkiye'den toplam 52 takımın katıldığı FRC İstanbul Bölgesel 2023 yarışmasında birinciliği göğüsleyen imam hatipli öğrenciler, Amerika'da yapılacak final turu öncesinde heyecanlarını Anadolu Ajansıyla paylaştı.

Takımın baş mentorü ve bilişim teknolojileri öğretmeni Ali Secaattin Kan, 2018'de Prof. Dr. Aşkın Asan öncülüğünde Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi desteğiyle kurulan robot takımın, Türkiye'de tamamı kız üyelerden oluşan tek FRC takımı olduğunu söyledi.

Robot yarışmasının aynı zamanda bir süreç takibi olduğunu, sezonun başından yarışmanın yapıldığı güne kadar öğrencilere karşılaştıkları problemlerle nasıl baş edebileceklerini, nasıl çözümler üretebileceklerini öğrettiklerini belirten Kan, bu senenin temasının yenilenebilir enerji olduğunu anlattı.

Kan, robotlarının sahadaki malzemeleri alarak yerleştirdikten sonra istasyonda kendini şarj etmesinin temaya uygun olduğunu dile getirdi.

Robotun yazılımının, 15 saniye sürücüsüz hareket ettirmek ve sonrasında sürücüsüyle beraber 2 dakika 15 saniye içerisinde görevlerini yerine getirmesini sağlamak üzere yapıldığını anlatan Kan, "Amaç öğrencilerin yazılım, robot inşa, problem çözme ve kritik anlarda karar verme yeteneklerini geliştirmek ve öğrencileri mühendislik alanlarına hazırlamak." ifadelerini kullandı.

Hazırladıkları projeyle robot yarışmasını birinci bitirerek Türkiye şampiyonu olan takımın 19-22 Nisan'da ABD'nin Houston kentinde düzenlenecek yarışmaya katılacaklarını anlatan Kan, 33 ülkenin yer alacağı dünyanın en prestijli robot yarışmalarından "First Robotics Competition"da Türkiye'yi temsil edeceklerini bildirdi.

Kan, bu aşamaya gelene kadarki başarılarında sponsorluk desteği sağlayan kişi ve kurumların büyük payı olduğunu vurgulayarak, ABD'deki yarışma için de sponsor desteği beklediklerini ifade etti.

"Amerika yolcusuyuz ve burada olmak çok gurur verici hepimiz için"

Takım kaptanı ve robot sürücüsü Azra İsmail, Türkiye'de aktif çalışma yürüten tek kız robot takımı olduklarını vurgulayarak, sadece robotla sınırlı kalmak istemediklerini, mekanik, tasarım, teknik ve özellikle yazılım alanlarında iyi işleri yapmaya kararlı olduklarını anlattı.

Takımda yer alan öğrencilerin mezun olduktan sonra geldikleri konum ve yaptıkları işlerden etkilendiklerini belirten İsmail, "Takım olarak gayet güzel bir işleyişe sahibiz. Hedeflerimiz oldukça büyük ve bu hedefler aslında bizi biraz daha çalışmaya itiyor." dedi.

Takımın halkla ilişkiler kaptanı Elif Su Dağıstanlı ise kendilerine verilen desteğin önemini vurgulayarak, "Düştüğümüz zamanlar olsa bile şu an buradayız. Amerika yolcusuyuz ve burada olmak gerçekten çok gurur verici hepimiz için." ifadelerini kullandı.

"Takımın mezunlarına çok özenirdik"

Teknik kaptan Ebrar Döner de ortaokuldayken bu takımın mezunlarını görüp çok özendiklerini belirterek, "'Vay be bunlar da bir şeyler yapıyorlar, hem de kızlar. Matkap tutuyorlar, kesim yapıyorlar' diyorduk. Gerçekten hayallerimizi geliştiren bu süreçte bize çok katkısı olan motive eden bir şeydi. Hayal ettiğim yere ulaşmak o özendiğim insanların yerine geçebilmek gerçekten çok gurur vericiydi. Şu anda da karşınızda takımın teknik kaptanı olarak bulunmak beni çok mutlu ediyor." diye konuştu.

Takımların yarışmanın temasına göre 3 aylık sürede robot geliştirdiklerini anlatan Döner, tasarım, üç boyutlu çizim, yapım süreci ve test aşaması geçildikten sonra yarışmalara katılmaya hazır bir robot elde edildiğini aktardı.

Tenzile Erdoğan Kız İmam Hatip Lisesi Müdürü Tayfun Doğru, yeni kurulmuş bir lise olmasına karşın, büyük başarılara imza atan bir takıma ev sahipliği yapmasının okulu tercih sıralamasında üst sıralara taşıdığını belirterek, liseye hazırlanan öğrenciler için bu takımın başarılarının bir motive unsuru olduğunu kaydetti.

Kaynak: Diyanet Haber

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.