Bakteriler Elektrik Üretebilir mi?

Hollandalı ve Amerikalı bir araştırmacı grubu okyanus diplerinin tortularında (sediment) bazı bakterilerin elektrik akımını sağlayan bir kablo oluşturduklarını keşfetti. Yapılan gözlemlere göre bakteriler, elektron üretebilmekte ve bu elektronların bir bakteriden diğerine geçmesi ile ölçülebilir bir elektrik akımı elde edilmekte.

Hayvanlar arasındaki dayanışma ve işbirliğinin örneklerini çeşitli bilimsel dergilerde okumuşuzdur veya belgeseller sayesinde şahid olmuşuzdur. Afrika’da bazı kuş türlerinin (Buphagus africanus;) zebraların, antilopların sırtlarındaki böcekleri yemesinden tutun, kırmızı orman karıncalarının, yaşadıkları ağaçları tırtıldan ve bitlerden korumasına kadar birçok güzel örnek, bu dünya’nın muhteşem bir ahenk içerisinde olduğunu ve yardımlaşmanın rekabete ağır bastığını gözler önüne seriyor… Bütün bunlardan canlılar aleminde yalnızlığın olmadığının sonucuna da varabiliriz. Şimdiyse bu dayanışma örneklerine bir yenisi daha eklendi! Hollandalı ve Amerikalı bir araştırmacı grubu, okyanus diplerinin tortularında (sediment) bazı bakterilerin elektrik akımını sağlayan bir kablo oluşturduklarını keşfettiler.

ARAŞTIRMACILARI HAYRETLER İÇİNDE BIRAKAN OLAY

Bu elektrik akımlarının kaynağını araştırırken, hayretler içerisinde, onbinlerce ardı ardına sıralanmış bakteri zincirlerinin bir santimetre uzunluğunda ince teller oluşturduklarını gördüler. Ve anlaşıldı ki bakteriler elektron üretmekte ve bu elektronların bir bakteriden diğerine geçmesi ile ölçülebilir bir elektrik akımı meydana getirmekteler.

Tek bir bakteri içinde elektron üretilmesi bilinir bir durum iken bir bakteriden diğer bir bakteriye elektronların geçmesi, bilim adamları için heyecan vericiydi.

İLAHİ DÜZEN HER YERDE MEVCUT

Diplerdeki tortularda iki tabaka var ve bunların ikisinde de bakteri toplulukları yaşamakta. Suyla temasta olan tortunun yüzeyinde oksijen bulunurken, derin tabakada oksijen mevcut değil. Oksijenden mahrum bakteri topluluğu alttaki kayalarda bulunan başka bir kimyasal maddeden (hidrojen sülfat) faydalanarak nefes alıyor (oksijen bulunmayan Mars’ta canlıların, ki eğer varsa, bu sayede yaşamlarını sürdürebildikleri de düşünülmekte). Bakterilerin ciğerleri olmadığına göre, nefes alma hadisesi ise şu şekilde gerçekleşmekte: Bakteriler, oksijenle veya hydroxyde sülfide ile elektron alışverişinde bulunmaktalar. Bu iki bakteri topluluğu görünürde birbirinden tamamen bağımsız. Fakat yüzeyde oksijen yoğunluğu azalınca; alttaki bakteriler, yukarıya doğru elektron göndererek, üsteki bakterilerin nefes almalarını sağlıyorlar. Tabii ki bu düzen; bakteriler arasında belirli bir düzen, birlikte hareket etme sayesinde yürümekte.

Kaynak: GENÇ Dergisi,  Mohamed Y. El-Naggar, Steven E. Finkel (2013) Live Wires, The Scientist

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.