İstihâre Namazı Nasıl Kılınır?
İstihâre Namazının erkekler ve kadınlar için nasıl kılındığını yazılı, resimli ve videolu anlatım olarak aşağıda bulabilirsiniz.
İstihâre Namazı ile İlgili Hadis-i Şerif ve İstihâre Duâsı
Resûlullâh -sallallâhu aleyhi ve sellem- istihâreye çok önem vermiş ve onu terketmeyi şekâvet alâmeti saymıştır:
“Ademoğlunun saâdet sebeplerinden biri, Allâh Teâlâ’nın hükmüne rızâ göstermesidir. Şekâvet sebeplerinden biri de, O’na istihâre yapmayı terketmesidir...” (Tirmizî, Kader, 15)
***
Câbir -radıyallâhu anh- şöyle demektedir:
Allâh Resûlü bize, Kur’an’dan bir sûre öğretir gibi, her işte istihâre yapmayı tâlim ederdi. Derdi ki:
“Sizden birinize bir iş hakkında tereddüt ve üzüntü çöktüğü zaman farz namazlarından başka olarak iki rekat namaz kılsın, sonra şöyle duada bulunsun:
Arapçası:
اَللّٰهُمَّ إِنّ۪ي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلَا أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلَا أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ
اَللّٰهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هٰذَا الْأَمْرَ خَيْرٌ ل۪۪ي ف۪ي دِين۪ي وَمَعِيشَت۪۪ي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي فَيَسِّرْهُ ل۪۪ي ثُمَّ بَارِكْ ل۪۪ي فِيهِ وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هٰذَا الْأَمْرَ شَرٌّ ل۪۪ي ف۪۪ي دِين۪ي وَمَعِيشَت۪۪ي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي فَاصْرِفْهُ عَنِّي وَاصْرِفْنِي عَنْهُ وَاقْدِرْ لِيَ الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِي بِه
İstihare Duası:
“Allâhumme innî estehîruke bi-ilmike ve estakdiruke bi-kudretike ve es’eluke min fadlikel-azîm. Fe-inneke takdiru velâ akdiru ve ta’lemu velâ a’lemu ve ente allâmul-guyûb.
Allâhumme in kunte ta’lemu enne hâzel-emra hayrun lî fî dînî ve meâşî ve âkıbeti emrî -ev kâle- ve âcilihi ve âcilihi fakdurhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte ta’lemu enne hâzel-emra şerrun lî fî dînî ve meâşî ve âkıbeti emrî -ev kâle- fî âcili emrî ve âcilihi fasrifhu annî vasrifnî anhu vakdur liyel-hayra haysu kâne summe ardınî bih.”
İstihare Duası Anlamı:
Allah’ım! Sen her şeyi bildiğin için, hakkımda hayırlı olanı bana da bildirmeni, Sen’in gücün her şeye yettiği için, beni başarılı kılmanı ve hayırlı olanı nasip etmeni, Sen’in o büyük kereminden niyaz ederim. Çünkü Sen’in gücün her şeye yeter, benimki yetmez; Sen her şeyi bilirsin, ben bilemem. Şüphesiz Sen görülüp bilinmeyenleri de bilirsin.
Allah’ım! Eğer (bu iş) benim dinim, dünyam ve âhiretim için hayırlı ise onu yapmayı nasip et, kolaylık ver ve onu bana mübarek kıl. Şayet (bu iş) benim dinim, dünyam ve âhiretim için kötü ise onu benden, beni de ondan uzaklaştır. Hayır nerede ise onu bana nasip et, sonra da gönlümü bu sonuca râzı kıl!”
“Duâ esnâsında ‘bu iş’ diye tercüme edilen yerde kendi işi ne ise onu zikretsin ve açıkça söylesin. (Meselâ ‘Yâ Rab, falan sefere çıkma kararım’ veya ‘falanca ile evlenmem’ desin.” (Buhârî, Deavât 48, Tevhîd 10. Ayrıca bk. Tirmizî, Vitr 18; İbni Mâce, İkâme 188)
Bir başka hadîs-i şerîfte:
“Bir işin düşüncesi seni alıp kararsız kıldığı zaman Rabbinden hayrını iste, yani istihâre et, bunu yedi defa kadar yap, sonra kalbine ağır basana bak, hayır ondadır” buyurulmuştur. (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağir, no: 882)

İstihâre Namazı Kaç Rekattır: İstihâre Namazı 2 rekat olarak kılınır.
İstihâre Namazı Ne Zaman Kılınır: Namaz kılmanın mekruh olduğu kerahat vakitler haricinde her zaman kılınabilir.
2 Rekat İstihâre Namazının Kılınışı
1. Rekat
- "Niyet ettim Allah rızası için İstihâre Namazı kılmaya" diye niyet ederiz.
- "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.
- Subhaneke'yi okuruz.
- Euzü-besmele çekeriz.
- Fatiha okuruz.
- Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz.
- Rüku'ya gideriz.
- Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz.
2. Rekat
- Ayağa kalkarak kıyama dururuz.
- Besmele çekeriz.
- Fatiha okuruz.
- Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz.
- Rüku'ya gideriz.
- Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz.
- Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz.
- "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.
İstihâre Namazı Nasıl Kılınır? Erkekler için Video (Uygulamalı)
İstihâre Namazı Nasıl Kılınır? Kadınlar için Video (Anlatımlı)
İstihâre Namazı Nasıl Kılınır? Erkekler için Video (Anlatımlı)
İstihâre Namazı Nasıl Kılınır? Erkekler ve Kadınlar için resimli
1. Rekat
- Önce niyet edilir "Niyet ettim Allah rızası için İstihâre namazı kılmaya" diye niyet edilir ve Tekbir getirerek "Allahu Ekber" diyerek namaza başlanır.
- Erkekler: Ellerin baş parmakları kulak yumuşaklarına değdirilir, avuç içleri kıble istikametine dönük şekilde parmak araları açılır.
- Kadınlar: Eller omuz hizalarına kadar kaldırır, avuç içleri kıble istikametine açılır.

- Eller bağlandıktan sonra, gözlerimiz secde edilecek yerden ayrılmadan "Sübhaneke" okunur. Sonra "Euzü Besmele" çekilerek "Fatiha Suresi" okunur ve Amin denir. Peşinden "Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet" okunur.
- Erkekler: Tekbir aldıktan hemen sonra eller göbek altında sağ el sol elin üzerine bağlanır. Sağ elin küçük parmağıyla başparmak, sol elin bileğini halka gibi kavramış şekilde tutulur.
- Kadınlar: Tekbir aldıktan hemen sonra iki el beraber göğüs üzerinde tutulur. Parmaklarını açmazlar ve düz olarak sağ eli sol elin üzerine koyarlar.

- Namaz kıraatinden sonra "Allahü Ekber" diyerek rükua eğilinir. Rükuda iken en az üç defa "Sübhane Rabbiye'l-Azim" denir.
- Erkekler: Ellerle parmak araları açık olarak diz kapakları kaplanır, bel yerle paralel olcak şekilde düz tutulur, bacak ile kollar gergin olur ve gözler ayak uçlarına bakar. Dizler bükülmeden dik tutulmalıdır.
- Kadınlar: Ayaklar az açık, baş sırt hizasına gelmeyecek kadar az eğik, dizler ile dirsekler hafif bükük ve gözler ayak uçlarına bakar. El parmak aralarını açmazlar ve dizlerini tutmazlar, sadece ellerini dizin üzerine gelecek şekilde baldıra koyarlar.

- Rükudan doğrulurken "Semi Allahü Limen Hamideh" denir, tam dik durunca ise "Rabbena Lekel Hamd" denir.

- Ayakta kısa bir süre durduktan sonra "Allahü Ekber" diyerek secdeye gidilir. Secdede iken en az üç defa "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir.
- Erkekler: Secdeye inerken önce dizler, sonra eller yere konur. Secdede iken başımız iki elimiz arasında, alın ve burun yere değecek ve parmaklar kıbleye doğru. Dirseklerimiz yere değmiyecek ve vücuda yapışık olmayacak. Ayak parmakları kıbleye dönük, topuklar bitişik duracak.
- Kadınlar: Secdeye inerken önce dizler, sonra eller yere konur. Secdede iken başımız iki elimiz arasında, alın ve burun yere değecek ve parmaklar kıbleye doğru ve el parmaklarını birleştirir. Dirseklerimiz yere değecek ve vücuda yapışık olacak. Ayakların üstü yere gelmiş şekilde ve her iki ayak sağa yatık şekilde duracak.

- Secdeden sonra, "Allahü Ekber" diyerek oturuşa geçilir. Kısa bir müddet (Sübhânallah diyecek kadar) oturuşta durulduktan sonra tekrar secdeye gidilir.
- Erkekler: Sol ayak yere yatık, sağ ayak dik olacak şekilde parmakları kıble istikametinde bükülür ve uylukların üzerinde oturulur. Avuçlar, dizin üzerine konur ve parmaklar serbest bırakılır.
- Kadınlar: Ayaklarımız sağa çıkarılmış şekilde ayaklar üzerine değil yere oturulur. Avuçlar, dizin üzerine konur ve parmaklar serbest bırakılır.

- İkinci secdede yine en az üç defa "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir.

2. Rekat
- İkinci secdeden sonra "Allahu Ekber" deyip ayağa kalkarız, böylece ikinci rekat başlamış olur.
- "Besmele" çekilerek "Fatiha Suresi" okunur ve Amin denir. Peşinden "Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet" okunur.

- Namaz kıraatinden sonra "Allahü Ekber" diyerek rükua eğilinir. Rükuda iken en az üç defa "Sübhane Rabbiye'l-Azim" denir.

- Rükudan doğrulurken "Semi Allahü Limen Hamideh" denir, tam dik durunca ise "Rabbena Lekel Hamd" denir.

- Ayakta kısa bir süre durduktan sonra "Allahü Ekber" diyerek secdeye gidilir. Secdede iken en az üç defa "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir.

- Secdeden sonra, "Allahü Ekber" diyerek oturuşa geçilir. Kısa bir müddet (Sübhânallah diyecek kadar) oturuşta durulduktan sonra tekrar secdeye gidilir.

- İkinci secdede yine en az üç defa "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir.

- İkinci secdeden sonra "Allahü Ekber" diyerek ayağa kalkmayıp oturuşa geçilir. Oturuşta "Ettehıyyatü", "Allahümme Salli", "Allahümme Barik" ve "Rabbena" dualarını okuruz.
- Erkekler: Sol ayak yere yatık, sağ ayak dik olacak şekilde parmakları kıble istikametinde bükülür ve uylukların üzerinde oturulur. Avuçlar, dizin üzerine konur ve parmaklar serbest bırakılır.
- Kadınlar: Ayaklarımız sağa çıkarılmış şekilde ayaklar üzerine değil yere oturulur. Avuçlar, dizin üzerine konur ve parmaklar serbest bırakılır.

- Dualar bitince başımızı önce sağ tarafa çevirerek "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diyerek selam veririz.
- Sonra sola çevirip yine "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diyerek selam veririz.
- Böylece 2 rekatlık İstihâre namazı sona ermiş olur.









YORUMLAR
Âllah sizden razı olsun çok güzel bir site kurdunuz aynı hassasiyetile devamini dilerim
Herkese bilenede bilmeyenede iyi bir rehber. Yapanlardan Allah Razı olsun...