Öldürülen Müslüman Liderler

Hasan el-Benna, Ömer Muhtar, Seyyid Kutub, Cevher Dudayev, Ahmed Yasin ve yakın tarihte idam edilen Abdülkadir Molla... ve niceleri. Onlar İslam davası uğruna çalışan, Müslüman liderler. 

ÖMER MUHTAR

İtalyanlara karşı Libya'da yürütülen hareketin lideridir. Lakabı Çöl687474703a2f2f7777772e69736c616868616265722e6e65742f77702d636f6e74656e742f75706c6f6164732f323031332f30352f6f6d65722d6d75687461725f3332323836312e6a7067 Aslanı'dır. İyi bir dini eğitimgördükten sonra El-Kasr'daki Senusi tariktatının lideri olur. Osmanlı'nın son zamanlarındaki Libya'daki direniş hareketine gönüllü olarak katılır ve sonrasında 1922 yılında yönetime gelen İtalyan yanlısı kadronun sömürgeleştirici politikaları yüzünden yeniden bir direniş başlatır. Bir çatışmada yaralanır ve İtalyanlara esir düşer. General Rodolfo Graziani'nin başkanlığında bir savaş mahkemesince ölüme cezası almış ve Saluk'ta asılmıştır.

GHULAM AZAM (ABDÜLKADİR MOLLA)

ghulam-azamBangladeş'teki İslami hareketin öncülerindendir. Abdülkadir Molla,1986 ve 1996 yıllarında iki kez parlamentoya girebilmek için aday olur. Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden olan Abdülkadir Molla, 1971 yılında bağımsızlık mücadelesi sırasında savaş suçu işlediği gerekçesiyle idam cezası ile yargılandı. 2009 yılında Bangladeş’te kurulan Uluslararası Suçlar Mahkemesi’nde yargılanan, 5 Şubat 2013’te savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla bağlantılı 6 iftiranın 5’inden mahkum olan Abdülkadir Molla ömür boyu hapis cezası alır. Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 17 Eylül 2013 tarihinde Abdülkadir Molla’ya verilen ömür boyu hapis cezasını idam cezasına çevirir. 2014 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da girişimlerine rağmen idam edilmiştir.

SEYYİD KUTUB

Mısırlı tefsir alimi ve fikir adamıdır. Mevdudi'nin ve Abduh'un fikirlerinden oldukçaseyyid-kutup-kimdirad0f41196b5e2ebe788f etkilenir. Muhalif fikirlerinden ötürü sıkıntı çekse de Müslüman Kardeşler'le yoluna devam etmiştir. Cemal Abdül Nasr suikasti yüzünden o da tutuklanır ve Hapiste ileride büyük bir önem ve üne kavuşacak iki eseri olan, Kur'an tefsiri Fi-zilal-il-Kur'an ve Seyyid Kutub'un siyasi ve düşünsel görüşlerinin bütünü temsil eden Yoldaki İşaretler isimli eseri kaleme alır. Hapisten çıktıktan sonra tekrar tutuklanmış ve idama mahkum edilir. Nasr karardan dönülmesine imkan vermemiş ve Seyyid Kutub 29 Ağustos 1966'da idam edilmiştir.

CEVHER DUDAYEV

829-2-bagimsiz-cecenistan-icin-bir-mihenk-tasi-cevher-dudayev-ihh-fotogaleri[800x532]Çeçenistan'ı özgürlüğüne kavuşturan liderdir. Sibirya'ya bebekken sürgün edilmiş ve Sibirya'nın zor yaşam şartlarında büyür ve müslüman kimliğine rağmen Sovyet Rusya'nın ordusunda Tümgeneralliğe kadar terfi eder. Rus yönetimiyle ters düşünce adı isyancı generale çıkar. 1990 yılında Çeçen Kurultayı'na davet edilmiş ve Çeçen Milli Kongresi'nin başkanlığına seçilmiştir ve sonrasında 1991 yılında Çeçenistan Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Rusya'nın 1994 yılında Çeçenistan karşı başlattığı mücadele karşısında halkına cihat çağrısı yapar. Cevher Dudayev 21 Nisan 1996'da bir suikast sonucu hayatını kaybetmiştir.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.