Sokak Hayvanları İçin Yıllardır Ekmek Topluyorlar

Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşayan Bekir Hamlakay, 10 yıl önce kış aylarında sokak hayvanları için başlattığı yiyecek seferberliğini, 7 senedir arkadaşıyla sürdürüyor.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde iki arkadaş, kış aylarında topladıkları ekmek ve diğer yiyecekleri, zor koşullarda hayatta kalma mücadelesi veren sokak hayvanlarının bulunduğu bölgelere bırakıyor.

Hayvansever Bekir Hamlakay (70) ile arkadaşı Saadettin Aladağ'ın (65), kışın yiyecek bulmakta güçlük çeken sokak hayvanlarıyla ilgili telaşı, aralık ayında başlıyor.

Sokak sokak gezerek ekmek toplayan iki arkadaş, bazen bunların yanına köpek maması, buğday, makarna, sakatat da koyup ilçenin 7 bölgesinde, özellikle sokak köpeklerinin yoğun olduğu yerlere bırakıyor.

Hamlakay, 10 yıl önce başlattığı çalışmasını, 7 senedir arkadaşının desteğiyle sürdürüyor.

Bekir Hamlakay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllar önce israf edilen ekmekleri görünce bunları toplayıp sokak hayvanlarına götürme fikrinin doğduğunu söyledi.

Daha sonra ekmekleri bisikletiyle toplayıp belediyenin tahsis ettiği yerlerde biriktirmeye başladığını belirten Hamlakay, şöyle devam etti:

"Cadde ve sokakları gezerek ekmeklerimizi biriktiriyoruz. Bu işi 10 yıldır severek yapıyorum hayvanlar ölmesin diye. Arkadaşım Saadettin Aladağ da 7 yıldır bana yardımcı oluyor. O da çok meraklı. Bugün yine her zaman olduğu gibi 27 çuval ekmek, biraz köpek maması, biraz buğday olmak üzere alıp götürdük. İclaliye köyünden, Maden köyüne geçtik. 200-300 metre arayla ekmekleri boşaltarak hizmetimizi gerçekleştirdik. Bu biriktirdiğimiz ekmeklerin arasında küflenmiş ekmekler de oluyor. Bunları ise ayırıp, balıkların bol olduğu dereye attık."

Hamlakay, sokak hayvanları için yürüttükleri seferberliğe ilçe halkından da destek beklediklerini dile getirdi.

Kar, yağmur demeden bu çalışmaya devam ettiklerini vurgulayan Hamlakay, "Boş vakitlerimizde bisikletlerimize binerek kapı önlerinde asılı olan ekmekleri topluyoruz. Hiç yağmur, kar dinlemeden ekmekleri topluyoruz, bir yerde biriktiriyoruz. Vatandaşlarımızdan istirhamımız, bayat ekmekleri çöpe atmasınlar. Biz zaten gelip topluyoruz. Günde 20-30 kilometre yol katediyoruz. Hayvanlar için her sene aralık-mart aylarında yaklaşık 250 çuval ekmek bırakıyoruz. Bunların yanı sıra 500 kilogram kadar da sakatat dağıtıyoruz." ifadelerini kullandı.

YABAN HAYVANLARI İÇİN DE YİYECEK BIRAKIYORLAR

Saadettin Aladağ ise sokak hayvanları için başlattıkları seferberlikte doğadaki yaban hayvanlarının beslenmelerine de destek olduklarını ifade etti.

Orman İşletme Müdürlüğünden araç temin ederek 15 günde bir yaban hayvanlarına yiyecek bıraktıklarını söyleyen Aladağ, "Bu işi zevkle yapıyoruz. Allah rızası için yapıyoruz. Bugün İsaören'den İclaliye köyüne, sonra Soğukdere köyüne, Gazelli köyüne yol boylarına ekmeklerimizi bırakarak görevimizi bitirdik. Bunun içinde biraz köpek maması, makarna, sakatat ve ekmek var." diye konuştu.

Aladağ, topladıkları ekmek ve diğer yiyecekleri İnegöl'e bağlı 96 kırsal mahalleden yaklaşık 60'ına ulaştırdıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.