Sigara Lenfoma Riskini Arttırıyor!

Danimarka'da yapılan ve hasta kayıt sistemi analizlerinin değerlendirildiği bilimsel araştırma, sigara kullanımının Hodgkin lenfoma riskini artırdığını ortaya koydu.

Sigara kullanımının, bağışıklık sisteminde etkili kanser türlerinden Hodgkin lenfomayı yüzde 20 oranında artırdığı belirlendi.

Lösemi, Lenfoma, Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR) Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, yaptığı açıklamada, Hodgkin lenfomanın tedavi başarısı yüksek olan kanserler arasında yer aldığını belirterek, tedaviyle tüm hastaların yaklaşık yüzde 75'inde başarılı sonuçlar elde edildiğini söyledi.

Hodgkin lenfomanın, genellikle lenf bezleri ve bazen de dalakta büyüme ile kendisini gösterdiğini ifade eden Özcan, gece terlemesi, halsizlik, istemsiz kilo kaybı veya enfeksiyondan kaynaklanmayan ateş ve ilaçlarla düzelmeyen kaşıntının, hastalığın diğer bulguları arasında yer aldığını bildirdi. Özcan, akciğerlerde lenfoma yerleştiğinde nefes darlığı, öksürük gibi şikayetlerin de görülebildiğini vurguladı.

SİGARANIN YOL AÇTIĞI HASTALIKLARA BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ

Prof. Dr. Özcan, birçok hastalığın gelişmesinden  sorumlu olan sigara kullanımının, lenfoma üzerinde de etkili olduğunu vurguladı.

Sağlıklı bir kişinin lenfomaya yakalanma riskinin yüzde 1 olarak kabul edildiğini belirten Özcan, bu riskin her sigara içildiğinde yükseldiğini aktardı.

Danimarka'da yapılan ve hasta kayıt sistemi analizlerinin değerlendirildiği bilimsel araştırmanın, sigaranın Hodgkin lenfoma riskini artırdığını ortaya koyduğunu anlatan Özcan, şunları kaydetti:

"Araştırmanın sonuçları, Uluslararası Annals of Oncology Dergisi'nde bilimsel makale olarak yayımlandı. 3 bin 335 hastanın yer aldığı araştırmada, 14 bin 278 sağlıklı kişi kontrol grubu olarak değerlendirildi.

SİGARA KULLANIMI LENFOMA RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Araştırma, sigara kullanımının Hodgkin lenfomayı yaklaşık yüzde 20 artırdığını gösterdi. Araştırmaya göre, hiç sigara içmemiş kişilerle kıyaslama yapıldığında, sigara içenlerde Hodgkin Lenfoma riski nisbi 1,16 olarak daha fazla tespit edildi."

Prof. Dr. Muhit Özcan, daha önceki yıllarda yapılan araştırmalarda da Hodgkin dışı lenfomaların bazı alt tiplerinin sigara ile ilişkisi olduğunun belirlendiğinin altını çizerek, "Dolayısıyla, sigaranın yol açtığı hastalıklara bir yenisi daha eklendi. Bu durumu bilmek önemli. Çünkü, sigara bağımlılığı, değiştirilebilir risk faktörüdür. Sigara kullanımı bırakıldığında, lenfoma riski de azalmaktadır" diye konuştu.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.