Hsbc Müslüman Müşterilerinin Hesaplarını Kapattı

İngiltere'nin önde gelen bankalarından HSBC'nin ülkedeki bazı Müslüman müşterilerinin banka hesaplarını kapatma kararı başkent Londra'da protesto edildi.

Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park Camisi'nin yetkilileri tarafından düzenlenen eyleme katılan yerel halk, HBSC'nin Finsbury Park şubesinin önünde bir araya gelerek, "HSBC utan", "Bağış hesabımızı kapatma", "HSBC eşittir İslamofobi", "Hesabımızı neden kapattın?", "HSBC bize bir cevap ver" şeklinde slogan attı.

Gösteride Filistin bayrağı da açan protestocular, üzerinde "Dünya'nın ırkçı bankası: HSBC", "HSBC'de müşteri değeri sıfır", "HSBC eşittir risk", "HSBC İngiliz Müslümanların hesaplarına 'hayır' diyen bir banka" yazılı çeşitli dövizler taşıdı.

Geçen ay Finsbury Park Cami'sine ait iki banka hesabının HSBC tarafından "müşteri risk durumu" gerekçe gösterilerek kapatıldığını ifade edilmiş, bankanın ayrıca bazı Müslüman müşterilerinin ve İslami kuruluşların hesaplarını kapatma kararı aldığı yönünde haberler tartışmalara sebep olmuştu.

"MÜSLÜMAN MÜŞTERİ RİSKLİ"

Finsbury Park mahallesini sınırlarında barındıran Islington North bölgesinin İşçi Partili milletvekili Jeremy Corbyn de, HSBC'nin kararını protesto etmek ve İngiliz Müslümanlara verdiği desteğini göstermek amacıyla protestoda yer aldı.

Corbyn, cami yetkililerinin kendisine gelerek, HSBC'nin hesap kapatma kararına ilişkin mektubu okuduğunda şaşkınlığını gizleyemediğini söyledi. Corbyn, şöyle konuştu:

"Finsbury Park Camisi, yerel toplumun kullandığı gayet iyi bir cami. Yıllardır da öyle. Ben caminin yetkilileriye sıkça görüşüyorum, halka açık toplantılara katılıyorum. Camiyle ilgili bir sorun yok, camiyi kullananlar gayet eli açık insanlar. HSBC'den gelen hesapları kapatma kararına ilişkin mektubun ne anlama geldiğini anlamadım ancak bankanın bu mantıksız ve öngörüsüz kararı camiye zarar veriyor. Bir cevap vermesi için bankaya bende yazdım."

Cami mütevellilerinden Halit Ömer de camiye ait iki banka hesabının HSBC tarafından "müşteri risk durumu" gerekçe gösterilerek kapatıldığını hatırlatarak, "Hesapları kapatırken bize herhangi bir gerekçe göstermediler. Gerekçeleri için bankaya yazdım. Ancak bize verdikleri cevapta, hesap kapatma kararlarının herhangi bir inanca dayandırılmadığı ifade edildi" dedi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.